tiistai 9. helmikuuta 2016

Masi Campofiorin

Masi Campofiorin 2011

Masi Campofiorin, viini joka tunnettiin alunperin maailman ensimmäisenä Ripassona. Pari viikkoa sitten kirjoitin Masin Costasera Amarone -viinistä ja kerroin myös hieman Masin tarinasta, joten voit käydä vilkaisemassa jutun, mikäli talon historia kiinnostaa.

Campofiorin on yksi Masin tunnetuimmista viineistä, joka oli myös aikaisemmin se aito ja alkuperäinen Ripasso. Masi kehitti Ripasso-menetelmän vuonna 1964 lisäämällä perus Valpolicella-viiniin kuivatuista rypäleistä valmistetun Amaronen tuotannosta jääneen kuorimäskin. Kun perus Valpolicella käy toiseen kertaan kuorimäskin kanssa, viini saa Amaronelle tyypillistä aromikkuutta, kuten kuivattuja hedelmiä ja enenmmän uutosta, jonka sisältämien sokereiden myötä korkeamman alkoholipitoisuuden. 

Masi uudisti aiemmin kehittämäänsä Ripasso-menetelmää 1990-luvulla ja loi uuden kaksoiskäymismenetelmän. Tällä menetelmällä Valpolicella-viiniin ei lisätä kertaalleen käynyttä rypälemäskiä, vaan viiniä varten kuivatetaan omat rypäleet. Rypäleitä kuivatetaan noin kuusi viikkoa bamburitilöillä ja niistä puristettu mehu lisätään Valpolicellan joukkoon. Tämän jälkeen viini käy toiseen kertaan, mikä vie noin 15 päivää. Viini saa myös tällä menetelmällä Amarolle tyypillistä aromikkuutta ja korkeamman alkoholipitoisuuden, mutta Ripassolle tyypilliset runsaat ja tiukat tanniinit vältetään.

Campofiorin ei siis ole enään Ripasso-viini ja Masi kutsuukin viiniä nimellä "Supervenetolainen". Itseasiassa Masi ei valmista nykyisin ollenkaan Ripassoja. Viini valmistettiin alunperin Campofiorin-tarhalta kerätyistä rypäleistä, mutta nykyisin rypäleet tulevat laajemmalta alueelta. Campofiorin viiniä kypsytetään noin 18 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista kolmasosa on uusia. Masi lupaa viinille 15-20 vuoden ikääntymispotentiaalin.

Ja sitten viinin kimppuun. Campofiorin on väriltään kehittyneen syvän punaista ja taittuu reunoista tiilen sävyihin.

Vivahteikas tuoksu on multainen, kypsän hedelmäinen, kirsikkainen ja mausteinen sekä tallin sävytteinen. Taustalla on myös kuivattuja ja tuoreita viikunoita, hentoa nahkaisuutta sekä tammea.

Ensimmäisenä kielenpäältä löytyy runsaasti hapankirsikkaa ja mustaherukoita, joita seuraavat yrttiset, mausteiset ja tammiset, hennon vaniljaisetkin vivahteet. Myös tuoksussa vastaan tullut tallisuus ja multaisuus ovat läsnä selkeänä elementtinä, minkä lisäksi taaempaa löytyy kirsikoita sekä tuoreita ja kuivattuja viikunoita. Suutuntumaltaan Campofiorin on täyteläinen, tanniininen ja kuivahko. Silkkisen pehmeät, kehittyneet tanniinit ja hyvä hapokkuus antavat viinille melko hyvän ja tasapainoisen rungon. Jälkivaikutelma on kohtuullisen pitkä ja kuivahko, marjainen, kevyen tallinen ja tamminen.

Melko tasapainoinen ja harmoninen, joskin aavistuksen rosoinen viini. Kehittyneet tanniinit ja hyvä hapokkuus antavat viinille hienon rungon, joka kannattelee pitkään loppuun asti. Tammikypsytys on myös selkeästi läsnä, mutta antaa pääosan hedelmäisille ja maanläheisille vivahteille. Campofiorin kaipaa rinnalleen jotain ruokaa, kuten runsaampia pastaruokia, grillattua punaista lihaa tai kovia juustoja. Jo pieni palanen kaksi vuotta kypsynyttä Goudaa saa viinin tuntumaan tasapainoisemmalta ja miellyttävämmältä. Campofiorin on laadukas viini, mutta ei vastaa täysin hinnan luomiin odotuksiin.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Masi Agricola, IGT Rosso del Veronese
Alue: Italia, Veneto
Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (25%), Molinara (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 3.2.2016

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti