perjantai 30. marraskuuta 2018

Liian kallista samppanjaa: Bollinger R.D. 2002

Bollinger R.D. 2002

"Juon samppanjaa, kun olen iloinen ja myös ollessani surullinen. Joskus juon sitä yksinäni. Kun minulla on seuraa, samppanja on välttämättömyys. Siemailen sitä, jos minulla ei ole nälkä ja nälkäisenä juon sitä. Muuten en koske juomaan - ellen ole janoinen." - Madame Lily Bollinger, 1961

Bollingerin tarina on ollut menestyksekäs talon perustamisesta, vuodesta 1829 lähtien, mutta talon asema yhtenä maailman johtavista samppanjataloista juontaa juurensa 1940-1960-kuvuille. Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, tämän leski Elisabeth "Lily" Bollinger siirtyi talon johtoon. Lily vahvisti talon asemaa matkustamalla ympäri maailmaa markkinoimassa Bollingerin samppanjaa, hankkimalla talon omistukseen lisää tarhoja ja loi myös nyt vuorossa olevan Bollinger R.D. samppanjan.


Lily johti taloa vuoteen 1971 asti, minkä jälkeen Bollinger on saanut näkyvyyttä mm. James Bond elokuvista, joissa Bollingerin samppanja vilahti ensimmäisen kerran vuonna 1973 elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla. Vuodesta 1979 Bollinger on ollut yksinoikeudella 007:n suosikki samppanja. Lisäksi Bollinger on Iso-Britannian hovin virallinen samppanjan toimittaja.

R.D., eli Récemmet Dégorgé (hiljattain uudelleenkorkitettu) on Lily Bollingerin näkemys parhaasta samppanjasta, mitä Champagnen alueen terroir voi tarjota. R.D.n ensimmäinen vuosikerta, 1952 lanseerattiin vuonna 1967, minkä jälkeen viiniä on valmistettu vain 25 parhaana vuonna. Bollinger R.D. kypsyy poikkeuksellisen pitkään, kahdeksasta 20:een vuoteen sakan päällä pulloissa ennen uudelleen korkitusta, kun taas tavallisten vuosikertasamppanjoiden kohdalla sakan poisto ja korkin vaihto tapahtuu usein jo minimi kypsytysajan tultua täyteen. R.D. pääsee markkinoille yleensä noin vuoden kuluttua korkin vaihdosta. Pitkän kypsytyksen vuoksi R.D.n on myös sanottu kestävän ikuisesti.

Pinot Noir luo Bollingerin samppanjoiden selkärangan, eikä vuoden 2002 R.D. ole poikkeus; Pinot Noir 60% ja Chardonnay 40%. Tähän vuosikertaan käytetyt rypäleet tulivat 23 kylän alueilta ja rypäleistä 71% oli Grand Cru ja 29% Premier Cru -luokiteltuja. Perusviinit, joista tämä viini sekoitettiin, valmistettiin talon tyyliin tammitynnyreissä ja dosagen määrä pidettiin pienenä, noin 3-4 grammassa litraa kohden. Vuotta 2002 pidetään yleisesti erinomaisena ja yhtenä viime vuosikymmenten parhaana Champagnen alueella, mutta onko tämä huippu vuoden R.D. kuitenkaan hintansa arvoinen?

Kauniin kullankeltainen ja kehittynyt väri taittuu akaasiahunajan sävyihin. Kuplat ovat runsaita, äärimmäsen pieniä ja pitkäkestoisia ja nousevat kauniisti poreilemaan juoman pinnalle. Hienostunut, harmoninen ja tyylikäs tuoksu tarjoilee paahteista ja hiivaista sekä kypsän hedelmäistä aromikkuutta. Siinä on hieman makeita mausteita, jotka tuovat mieleen mm. kanelin ja muskottipähkinän, hieman paahdettua sokeria. Hedelmäisyys tuo mieleen kypsät sitrukset, aprikoosin, omenan ja päärynän sekä pirteämmän sitruksen, etenkin greipin, minkä lisäksi taustalla on häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä, kuten aprikoosista ja keltaisesta luumusta sekä vivahteita hunajasta, kaakaosta ja makeista leivonnaisista sekä hieman uuniomenaa. 


Erittäin kuiva maku on jo hieman kehittyneen oloinen, mutta raikas ja virkistävä. Kieleltä löytyy mm. kypsiä hedelmiä, kuten omenaa, aprikoosia ja sitruunaa, uuniomenaa sekä tuoreempaa pirteää omenaa, persikkaa, sitruunaa ja greippiä sekä vivahteita kirsikoista. Lisäksi kielellä on kalkkista mineraalisuutta, tyylikästä paahteisuutta ja hiivaa, hieman briossia ja pähkinää, hunajaa ja makeita mausteita, kanelia, muskottipähkinää ja tähtianista. Erottuupa kieleltä briossin lisäksi myös hieman makeita leivonnaisia, kuten keksejä ja hieman marsipaania. Ryhdikäs ja tyylikäs, tasapainoinen kokonaisuus. Pirteä mineraalisuus ja ryhdikkään sitrusmainen hapokkuus tekevät viinistä ryhdikkään ja miellyttävän ja viini tuntuu kielellä hieman kermaiselta ja täyteläiseltä. Jälkimaku viipyilee kielellä pitkään tuoden mieleen mm. uuniomenaisia, tyylikkään paahteisia, vienon pähkinäisiä ja mantelisia häivähdyksiä.

Vuoden 2002 R.D. on hyvin hienostunut ja kiehtova, harmoninen ja tyylikäs huippuviini. Aromien kirjo on hyvin kiehtovaa ja monitahoista ja kaikki tuntuu olevan täydellisessä tasapainossa. 2002 R.D. on valmis nautittavaksi vaikka samantien, mutta kehittyy oikein varastoituna vielä vuosien ajan. Lyhyesti sanottuna paras maistamani viini ikinä, ainakin kuvittelen näin. Sen sijaan hinta-laatusuhde on tällaiselle tavalliselle duunarille melko heikko; eihän tämän hintaisia viinipulloja tule kovin usein ostettua, mutta toisaalta.. Kerranhan sitä vain eletään ja tämä viini teki ainakin lähtemättömän vaikutuksen. Tämä viini on parhaimmillaan nautiskelujuomana ja hienostuneiden klassikkoruokien kaverina. 

Kouluarvosana: 10 Tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Ok - onhan tämä kallista tavaraa.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Aÿ
Tyyli: Kuohuviini, vuosikertasamppanja
Rypäleet: Pinot Noir 60%, Chardonnay 40%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 169,90e Alko 15.11.2017 (29.11.2018: 179,90e, vuosikerta 2004)

Muuta: Tämän pullon korkin vaihto tapahtui 21.6.2016.

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti