perjantai 2. marraskuuta 2018

Sorsanrinta ja Nebbiolo: Travaglini Gattinara

Travaglini Gattinara D.O.C.G. 2011

Travaglini on Gattinaran alueella, Piemonten pohjoisosassa sijaitseva viinitalo, jonka Clemente Travaglini perusti 1920-luvulla. Nykyisin taloa johtaa neljännen sukupolven edustaja, Cinzia Travaglini ja tämän puoliso, Massimo Collauto toimii talon pääviinintekijänä. Travaglinin on 44 hehtaarin viinitarhoilla viljellään Nebbioloa (paikallisittain Spanna) ja köynökset ovat 6-45 vuoden ikäisiä. Lisäksi hyvin pienellä palstalla viljellään paikallisia alkuperäislajikkeita, Vespolinaa ja Uva Raraa. Travaglinin omaperäinen viinipullo on muuten ollut käytössä vuodesta 1958, eli täyttää tänä vuonna 60 vuotta.


Travaglini Gattinara D.O.C.G. valmistetaan 320-420 metrin korkeudessa, etelään ja lounaaseen viettävillä tarjoilla kasvaneista Nebbiolo-rypäleistä. Viini valmistetaan ruostumattomissa terästankeissa ja rypäleiden puristamisen jälkeen seuraa 15 päivän maseraatio. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään kolmen vuoden ajan, josta kaksi vuotta eri kokoisissa slovenialaisissa tammitynnyreissä ja tämän jälkeen pulloissa. 

Hyvin läpinäkyvä, karmiininpunainen väri kääntyy kehittyneempiin, kauniin tiilenpunaisiin sävyihin. Intensiivinen ja kypsä, melko kehittyneen oloinen ja monitahoinen tuoksu, jossa häivähtää kirsikoita ja luumua, vienoa kukkaisuutta, joka tuo mieleen pelargoniat ja ruusut. Lisäksi tuoksusta löytyy mausteisia, hennon pippurisia ja lakritsaisia vivahteita, aavistus anista ja tervaa, yrttisiä vivahteita, nahkaa ja kuivattua hedelmää, etenkin viikunaa. 


Keskitäyteläinen viini on kielellä hyvin vivahteikas ja melko kehittynyt, tuoksun tapaan kirsikkainen ja luumuinen. Hedelmäisyys tuntuu kuitenkin monikerroksiselta ja esiin nousee niin kypsää, mehukasta ja kuivattua kuin hapantakin hedelmää, kuivatuista viikunoista hapankirsikkaan ja puolukoihin. Kielellä on myös kevyen kukkaisia, yrttisiä ja mausteisia, pippurin, tinjamin ja lakritsan mieleen tuovia vivahteita, hieman nahkaa ja suolaista mineraalisuutta. Suutuntuma on napakka ja melko uutteinen, tanniinit melko tuntuvia, mutta osin myös kehittyneitä, silti suun kuivaavia, mitä eloisat hedelmähapotkin korostavat. Viipyilevä jälkimaku on kuivakka ja lopussa on hieman hedelmää, karpaloa ja puolukkaa, yrttejä ja mausteita, hentoa nahkaisuutta ja mineraaleja. 

Travaglini Gattinara on kiehtova ja rustiikkinen, laadukas ja tasapainoinen viini. Siitä löytyy tietynlaista rosoisuutta, mutta tämä sopii hienosti kuvaan. Tämä viini pesee myös edullisemmat Barolot ja Barbarescot ja on erinomainen lahja viinin ystävälle. Mielestäni viini on edullinen ostos ja toimii sellaisenaankin, kunhan sille malttaa antaa aikaa avautua. Ruokapöydässä hyviä pareja tälle löytyy tummien liharuokien, etenkin riistan ja riistalintujen joukosta, mutta myös kovia juustoja voisi kokeilla.


Lautasella oli tällä kertaa paistettua sorsanrintaa, palsternakkapyreeta, paistettuja papuja ja kermaista kastiketta. Viinin aromikkuus sopii mainiosti sorsanrinnan kevyesti riistaiseen makuun ja viini maistuu myös muiden lautaselta löytyvien komponenttien kanssa kohtuullisen hyvin. Maukas ja maistuva ruoan ja viinin yhdistelmä. 

Kouluarvosana: 9 Rustiikkinen ja hieman rosoinen, mutta harmoninen kokonaisuus.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: DOCG Gattinara
Alue: Italia, Piemonte, Gattinara
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 23,99e Alko 11.12.2017 (31.10.2018: 23,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti