perjantai 16. marraskuuta 2018

DOQ Priorat: Roca de les Dotze Noray

Roca de les Dotze Noray 2006

Roca de les Dotze on perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Serra de Montsant-vuoriston juurella Kataloniassa. Tila levittäytyy 45 hehtaarin alalle, josta noin 13 hehtaaria on viinitarhoja. Vuosituotanto on vain 12 800 pulloa, josta nyt vuorossa olevan Norayn osuus on 10 000. Noray on sekoitus Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache ja Syrah -lajikkeista ja viiniä kypsytetään 14 kuukauden ajan ranskalaisissa 400 litran tammitynnyreissä. 


Kaunis, syvän rubiininpunainen väri on 12 vuoden ikään nähden tuore, eikä viinin ulkonäkö paljasta viinin ikää mitenkään päin. Tuoksu on heti avaamisen jälkeen pirteän punamarjainen ja makean mausteinen. Hiljalleen esiin nousee hapankirsikkaa, punaista luumua ja hieman mustaherukkaa, kypsää puolukkaa sekä kypsytyksen tuomia nahkaisia, mausteisia ja savuisen paahteisia vivahteita, hieman lakritsaa, vaniljaa ja kuivakkaa maaperäisyyttä, häivähdyksiä aluskasvillisuudesta ja yrteistä. Taustalla häivähtää myös hieman kuivattua hedelmää.


Maku on alkuun tiukka, mutta hiljalleen hieman lempeämpi. Kielellä on puolukkaista punaista marjaisuutta, hapankirsikkaa, karpaloa ja kypsää mustaherukkaa, raikkaan minttuista yrttiä ja eukalyptusta. Tammi tuntuu hieman särmikkäänä ja tuo kielelle paahteisia, savuisia ja mausteisia vivahteita. Taaempana erottuu myös puolukkasurvosta, nahkaa, aavistus setriä ja kuivattua hedelmää. Täyteläinen ja kuivahko suutuntuma on melko uutteinen. Pirteän punamarjainen hapokkuus ja tuntuvat, mutta jo hieman pyöristyneet tanniinit tuovat hyvän ryhdin ja kuivattavat maun loppua kohden. Jälkimaku on tuoreen yrttinen, punaisen marjainen, puolukkainen ja karpaloinen sekä savuisen tamminen ja mausteinen. 

Kokonaisuutena Noray on hyvin tuore ja nuorekas ikäisekseen. Viini on tuoreen hedelmäinen ja tuntuu varsin särmikkäältä, osin jopa nuoruuden kireältä, vaikka ikää on jo 12 vuotta. Ehkä muutaman vuoden kellarointi voisi auttaa, mutta tällä hetkelä pidän viiniä kalliina. Tämä viini on sellaisenaan varsin tiukkaa tavaraa ja sopiikin paremmin ruokapöytään tummien, medium-kypsien liharuokien kaveriksi. 

Kouluarvosana: 8,5 Tuhti ja hieman rustiikkinen pihviviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - kallis. 

Jotain pientä infoa:

Luokitus: DOQ Priorat
Alue: Espanja, Katalonia, Priorat
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Grenache, Caberner Sauvignon, Samso (Carignan), Syrah
Pullo: 0,75 l
Hinta: 20,31e Alko 15.1.2018 (9.11.2018: 24,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti