perjantai 9. marraskuuta 2018

Talous Baroloa: Cascina Boschetti Gomba Barolo

Cascina Boschetti Gomba Barolo 2013

Cascina Boschetti on Sergio Gomban luotsaama viinitalo Barolon alueella Piemontessa. Tämä Alkon valikoimasta löytyvä "halpis" Barolo on valmistettu yli 10-vuotiaiden köynnösten käsin kerätyistä rypäleistä. Puristamisen jälkeen seuraa 10-14 päivää kestävä maseraatio ja noin 27 asteen lämpötilassa tapahtuva käyminen. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä ja tämän jälkeen vielä pulloissa. 


Hailakan läpinäkyvä, rubiininpunainen väri kääntyy reunoista valoa vasten oranssinpunaisen ja tiilen sävyihin. Tuoksu on heti avaamisen jälkeen tiukka ja sulkeutunut tarjoten lähinnä kolkkoa hedelmäisyyttä ja tiukkaa tammea. Viinin hengiteltyä noin tunnin verran, alkaa tuoksusta erottumaan makean mausteisia ja paahteisia vivahteita sekä vienoa kukkaisuutta. Hiljalleen esiin nousee myös hentoa nahkaisuutta ja savua, hapankirsikkaa ja tummia kypsiä kirsikoita, hiekkaista maata ja aluskasvillisuutta.

Nelisen tuntia myöhemmin tuoksu on edelleen hiukan vaisu, mutta aiempaa avoimempi ja vaikutelma on jo melko harmoninen. Aiempien vivahteiden lisäksi tuoksusta erottuu nyt hienostuneempaa nahkaa, hieman tervaa, aavistus tervaleijona-pastillia, vienoa lakritsaa ja ripaus valkopippuria sekä taaempana kuivattuja hedelmiä. Seuraavana päivänä tuoksu tuntuu aiempaa intensiivisemmältä ja moniulotteisemmalta. Tässä vaiheessa siitä erottuu jo runsaammin kypsää ja kuivattua hedelmää, kirsikoita, luumuja, vadelmia ja karhunvatukoita sekä hieman kirsikkahilloa ja -likööriä, maustepippuria ja hieman vaniljaa. 


Myös maku elää viinin saadessa ilmaa ja vaikutelma on tuoksun tapaan alkuun tiukka ja sulkeutunut. Kielellä on hapankirsikkaa, mustia kirsikoita ja karpaloa, kevyttä yrttiä ja paahteista tammea. Hiljalleen esiin nousee mm. kirsikkahilloa ja vadelmaa, makeaa mausteisuutta ja hillitympää paahteisuutta ja tammea, hieman lakritsaa ja nahkaa. Kieleltä erottuu myöhemmin myös rosmariinia ja tinjamia, aavistus kuivatuista hedelmistä, kuten kirsikoista ja luumuista, tuoreempaa puolukkaa, kirsikkaa ja karpaloa, tervaa ja vienoa savuisuutta.

Suutuntuma on runsas ja kuiva, kiitos tuntuvien tanniinien ja pirteän hapokkuuden. Viinin avautuessa myös suutuntuma on pehmeämpi ja kevyempi, lähes silkkinen. Keskipitkä jälkimaku jatkuu kuivahkona ja kielellä on lopussa hieman vadelmaa ja karhunvatukkaa, kirpsakampaa puolukkaa ja karpaloa, kuivaa yrttiä, tammen ja paahteisuuden viedessä voiton loppua kohden. 

Alkon hintaan tämä viini on täysi läppä. Tai voisi se olla huonompikin, mutta 25 euron hinta on tämän kohdalla vähän sama kuin maksaisi El Tiemposta 15 euroa pullolta. Viini on kuitenkin ihan maukas ja avautuessaan kohtuullisen tasapainoinen, joskin hieman rosoinen ja yksitoikkoinen. Noin kymppi pois hinnasta, niin hinta ja laatukin voisivat kohdata. Itselleni viini upposi ihan vain sellaisenaan, mutta voisipa se maistua myös ruokapöydässä etenkin tummien liharuokien seurassa. 

Kouluarvosana: 8+ Melko simppeli ja mutkaton Barolo. 
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa paljon parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: DOCG Barolo
Alue: Italia, Piemonte, Barolo
Tyyli: Punaviini, Barolo
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 25,31e Alko 16.2.2018 (5.11.2018: 24,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti