tiistai 13. marraskuuta 2018

Ugo Lequio Barbaresco Gallina

Ugo Lequio Barbaresco Gallina 2012

Ugo Lequio perusti omaa nimeään kantavan viinitalonsa 1980-luvulla. Tämä pieni viinitila sijaitsee Neiven kylässä, Barbarescon alueelle Piemontessa. Barbaresco Gallina tulee Gallina-nimiseltä viinitarhalla. Etelään viettävät tarhat on istutettu vuosina 1953, 1963 ja 1971. Viini valmistetaan terästankeissa ja sitä kypsytetään 20 kuukauden ajan suurissa 25 hehtolitran tammisammioissa ja tämän jälkeen vielä puoli vuotta pulloissa. 


Hyvin intensiviinen, Nebbioloksi tumma ja syvä rubiininpunainen väri kääntyy reunoilta granaatinpunaisen kautta orastavan tiilenpunaiseen. Viini vaatii aikaa avautuakseen ja tarjoilee alkuun lähinnä kypsiä marjoja, hieman savua ja paahteisuutta. Noin tunti avaamisen jälkeen marjaisuus alkaa väistymään tummien hedelmien tieltä ja esiin nousee myös tammista mausteisuutta. Muutama tunti myöhemmin tuoksu on avoin ja intensiivisempi, kehittynyt ja kiehtovan maalaismainen. Siitä erottuu kypsiä kirsikoita, vadelmia ja karhunvatukoita, hapankirsikkaa ja kukkia, etenkin orvokkia, kuivattua kirsikkaa, luumua ja viikunaa, hieman karhunvatukka- ja kirsikkahilloa, savua ja tervaa, vienoa lihaisuutta, makeaa mausteisuutta, pippuria ja neilikkaa, hienostunutta nahkaa, lakritsaa ja yrttejä sekä ripaus kahvia, tummaa suklaata ja tupakkaa.


Myös maku on alkuun sulkeutuneen oloinen, tiukan tanniininen ja kypsän marjainen. Muutaman tunnin päästä tanniinit ja hapot ovat edelleen varsin ärhäköitä, mutta selkeästi aikasempaa pehmeämpiä. Kieleltä löytyy runsas kirjo vivahteita, jotka tuovat mieleen punaiset marjat, etenkin kirsikan, vadelman ja karpalon, mutta myös kuivatun viikunan ja kirsikan. Tammi on läsnä paahteisena ja makean mausteisena, minkä lisäksi kielellä on pippuria, lakritsaa ja anista, nahkaa, aavistus neilikkaa ja katkeroista yrttiä, freesiä minttua, nahkaa ja hapankirsikkaa. Kielellä on myös muhevaa multaisuutta sekä hieman aluskasvillisuutta ja maaperäistä mineraalisuutta. Tiukat tanniinit ja tuntuva hapokkuus ryhdittävät viinin hienosti ja vaikutelma onkin kuiva ja ryhdikäs, hyvin täyteläinen ja rustiikkinen. Tanniinit pehmenevät viinin hengitellessä, mutta kuivaavat myös suun loppua kohden. Pitkä ja viipyilevä jälkimaku tarjoilee paahteisia ja nahkaisia vivahteita, aavistuksen suklaasta, karpaloa, vadelmaa ja puolukkasurvosta sekä yrttejä ja mineraalisia vivahteita. 

Viini on rustiikkisen maalaismainen ja aavistuksen rosoinen, mutta maukas ja harmoninen kokonaisuus. Sen aromikkuus ja makumaailma ovat hyvin monitahoisia ja rakenne erittäin hyvä. Vielä kuuden vuoden iässäkin viini on varsin tiukka tapaus ja sopii parhaiten ruokapöytään, mutta mikäli malttia löytyy, voi tätä myös kellaroida vielä useamman vuoden. Tosin, noin neljä tuntia avaamisen jälkeen vaikutelma on jo hyvin harmoninen ja tasapainoinen. Alkossa viini oli mielestäni hieman hintava, mutta niinhän lähes kaikki monopolissamme on. Tälle viinille löytyy loistavia pareja erilaisten tummien liharuokien joukosta ja etenkin medium-kypsä lammas ja riista ovat hyviä valintoja. 

Kouluarvosana: 9 Maukas ja harmoninen, rustiikkinen Nebbiolo
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Ugo Lequio
Luokitus: DOCG Barbaresco
Alue: Italia, Piemonte, Barbaresco
Tyyli: Punaviini, Barbaresco
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 29,40e Alko 16.2.2018 (poistunut valikoimasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti