perjantai 13. heinäkuuta 2018

Riojan roseeviinit: Marqués de Riscal Rosado

Marqués de Riscal Rosado 2016

Marqués de Riscal on Rioja Alavesan alueella sijaitseva viinitalo, jonka historia yltää vuoteen 1858. Tänä päivänä talon hallussa on 500 hehtaaria omia ja 985 hehtaaria vuokrattuja viinitarhoja Rioja Alavesan alueella, 230 hehtaaria omia ja 250 hehtaaria vuokrattuja tarhoja Ruedan alueella sekä 198 hehtaaria omia tarhoja Toron alueella Castilla y Leónissa. Kyseessä on siis varsin suuri viinintuottaja. Hieman enemmän tietoa talosta löytyy täältä.


Roseeviinin valmistuksen Riscal aloitti 1960-luvulla. Talon Rosado on Garnacha (Grenache) -pohjainen (80%) viini, johon käytetään lisäksi pieni määrä Viura, Malvasia ja Garnacha Blanc (Grenache Blanc) lajikkeita. Talon viinit valmistetaan vähintään 15-vuotiaiden köynösten rypäleistä. Rosado valmistetaan terästankeissa ja käyminen tapahtuu viileässä 14-16 asteen lämpötilassa, jotta rypäleiden hedelmäisyys säilyy mahdollisimman tuoreena. 

Sievä ja houkutteleva, lähes kypsän lohenpunainen väri. Freesi ja runsaan punamarjainen tuoksu tuo mieleen mansikat, vadelmat ja kirsikat. Siitä erottuu myös hieman punaista omenaa ja sitrushedelmää sekä vienoa kukkaisuutta, ehkäpäs ruusun terälehtiä.


Kuiva maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä, muttei aivan yhtä freesinä, sillä viini tuntuu kielellä ehkä hieman tunkkaiselta. Kielellä on mansikkaa, vadelmaa, kirsikkaa ja punaherukkaa, mutta myös hieman kukkia, aavistus laventelia, runsasta yrttipuskaa ja aavistus paahteisuutta. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tasapainottaa ja ryhdittää mukavasti roseeksi runsasta ja voimakasta olemusta. Melko tiukka, yrttinen ja happaman punamarjainen, herukkainen ja karpaloinen jälkimaku. 

Kokonaisuutena viini on ihan mainio kesäinen rosee, vaikkei olekaan sieltä kepeimmästä ja raikkaimmaista päästä. Simppeli ja yksinkertainen arkiviini, joka sopii mielestäni paremmin ruokapöytään kuin seurusteluun. Viini voisikin toimia mainiosti grillatun lohen tai vaalean lihan kaverina. Vaikkei viini mitenkään erityinen ole, on se hinta-laatusuhteeltaan parempi kuin moni Alkon alle kympin roseeviini. 

Viini sai mainion parin savustetusta lohesta ja uusista perunoista, vaikka kalan savun aromi olikin ehkä hieman liikaa viinille. Vielä paremman parin viini muodosti vuohenjuuston kanssa ja viini tuntui istuvan loistavasti Chevren kylkeen. Tulipa viiniä maistettua vielä vuohenjuustolla gratinoidun kanan sisäfileen ja uunijuuresten kanssa, eikä tämäkään yhdistelmä ollut yhtään hullumpi. Yksinkertainen viini ja simppeli ruoka toimivat lähes aina. 

Kouluarvosana: 7,5 Simppeli perusrosee.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Herederos del Marqués de Riscal, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Tyyli: Roseeviini, Rosado
Rypäleet: Garnacha 80%, Viura (Macabeo) 10%, Malvasia 7%, Garnacha Blanca 3%
Pullo: 0,75 lä
Hinta: 8,87e (6,80e + toimituskulut n. 2,07e) Eräs nettikauppa 31.5.2018

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti