keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Luonnollista ja aitoa viiniä? Envínate Albahra

Envínate Albahra 2016

Alfonso Torrente, Roberto Santana, Laura Ramos ja José Martínez ystävystyivät opiskellessaan viininviljelyä Alicantessa vuonna 2005. Nämä neljä perustivat Envínaten pyrkimyksenään tuottaa mahdollisimman aitoja ja puhtaita viinejä, jotka ilmentävät alkuperäänsä mahdollisimman hyvin. Yrityksellä on viinitarhoja Ribeira Sacran, Extremaduran ja Almansan alueilla sekä Kanariansaarilla. Tarhoja viljellään luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja, rypäleet kerätään käsin ja murskataan jaloilla polkemalla, käyminen tapahtuu villihiivoilla ja kypsytykseen käytetään vanhoja tynnyreitä.


Envínate Albahra on Garnacha Tintorera, eli Alicante Bouschet lajikkeesta valmistettu viini. Siihen käytettävät rypäleet tulevat yhdeltä kolmeen palstaan jaetulta, 30 vuotta vanhalta tarhalta Almansan alueelta Castile-La Manchan alueen kaakkoiskulmasta. Käsin kerätyistä rypäleistä osa murskataan polkemalla ja osa lisätään mukaan kokonaisina terttuina. Käyminen tapahtuu villihiivojen avulla 4500 litran sementtisammioissa ja maseraatio kestää noin viikon. Tämän jälkeen viiniä kypsytettiin samoissa sammioissa kahdeksan kuukauden ajan ennen pullotusta. 

Tumman violetti väri välkehtii lilan eri sävyissä ja taittuu lasin reunoja kohti pinkkiin. Tuoksu on tuore, tumman hedelmäinen ja kukkainen, etenkin alkuun myös reilun banaaninen. Siinä on punaista luumua, orvokkia ja laventelia, aavistus nahkaa ja lantaa sekä kalkkista maaperää. Taustalla häivähtää myös hieman karpaloa, hapankirsikkaa, mausteita ja yrttejä. 

Keskitäyteläinen, tuore ja hyvin ryhdikäs viini, joka tarjoilee alkuun lähinnä banaania ja tiukkoja happoja. Hiljalleen kieleltä alkaa löytymään happamia vadelmia, puolukkaa, punaherukkaa ja kirsikkaa, hentoa kukkaisuutta, tomuista maaperäisyyttä ja suolaista mineraalisuutta, vienoa paahteisuutta ja savua. Viini on pirteän hapokas ja keskitanniininen. Suutuntuma lopulta melko kevyehkö ja napakka. Kuivahko ja varsin pitkään viipyilevä jälkimaku on hapokas ja hieman pistävänkin marjainen, vienon mustikkainen ja karhunvatukkainen sekä suolaisen mineraalinen. 

Jos Riojan alueen punaviiniä voisi kuvailla siistiksi ja klassiseksi herrasmieheksi, olisi tälle viinille osuva kuvaus siinä vaiheessa reissussa rähjääntynyt rokkikukko. Viini on hyvin napakka ja särmikäs, eikä vastaa missään nimessä hinnan luomiin odotuksiin. Kun viini saa hengitellä hetken aikaa, on se hieman pehmeämpi ja miellyttävämpi, mutta edelleen varsin rosoinen. Viinissä on kuitenkin jotain jännittävää ja ompa se saanut osin varsin hyvääkin palautetta, joten on mahdollista, että kohdalleni sattui vain huono pullo. Oli miten oli, tällaisenaan viini tuntuu kuitenkin kalliilta laatuunsa nähden. 

Kouluarvosana: 7,5 Erikoinen ja villi punaviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - Kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Envínate
Alue: Espanja, Castile-La Mancha, Almansa
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,49e Alko 11.12.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti