keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Haukea, kampasimpukkaa ja Rieslingiä: Steininger Riesling

Steininger Riesling 2016

Kamptalin alueella sijaitseva Weingut Steininger on Karl Steiningerin vuonna 1939 perustama perheomisteinen viinitalo. Perheellä on 35 hehtaaria viinitarhoja Kamptalin alueella ja yli puolet viljelmistä on Grüner Veltliner-lajiketta. Tähän Riesling-viiniin käytettävät rypäleet tulevat 6,5 hehtaarin alalle levittäytyviltä Haiden, Steinhausin ja Frau Pointin tarhoilta Kamptalin alueelta. Viini valmistetaan terästankeissa, joissa se myös kypsyy kuuden kuukauden ajan. 


Tuore, melko neutraalin värinen viini on vaalean oljenkeltaista ja vihertää hennosti. Herkkäarominen ja puhdaspiirteinen tuoksu on hedelmäinen, etenkin vihreän omenainen, päärynäinen ja sitruksinen, minkä lisäksi siinä on sitruunan kuorta, hentoa valkoherukkaa ja persikkaa. Hedelmäisyyden lisäksi tuoksu tarjoilee hieman kalkkisen oloista mineraalisuutta, hentoa mausteisuutta ja aavistuksen raparperistä. 

Kuiva maku on ryhdikäs ja raikas, tuoksun tapaan puhdaspiirteinen. Kielellä on raikasta hedelmää, kuten vihreää omenaa ja päärynää, sitruksia, etenkin limeä ja sitruunaa, hieman valkoherukkaa, mutta löytyypä vastapainoksi myös kypsempää keltaista omenaa, persikkaa ja aprikoosia. Myös mineraalisuus on selkeästi läsnä kielellä, minkä lisäksi löytyy myös vienoa mausteisuutta. Suutuntuma on hieman keskitäyteläistä runsaampi, mutta eloisan hedelmäinen hapokkuus luo pirteän ja freesin vaikutelman. Jälkimaku on viipyilevä, mineraalinen, yrttinen ja hedelmäinen ja saa veden nousemaan kielelle.

Steininger Riesling on harmoninen ja puhdaspiirteinen, hyvin tasapainoinen ja ryhdikäs viini. Mielestäni se on Alkon 10-15 euron Riesling-viinien parasta osastoa, eikä sille löydy helposti veroistaan omasta hintaluokastaan monopolimme valikoimasta. Hinta-laatusuhde on loistava ja mielestäni viini onkin edullinen. Steiningerin Riesling toimii niin aperitiivina kuin seurustelujuomana, mutta ennen kaikkea todella monipuolisesti ruokapöydässä. Kokeile kala- ja äyriäisruokien, vaikkapas grillattujen ravun pyrstöjen kaverina, unohtamatta parsaa, kasvisruokia ja vuohenjuustoa.


Lautasella oli haukiquenelleja, eli keitettyjä "haukipyöryköitä" ja niiden keitinliemestä saostettua kastiketta. Raikas ja mineraalinen viini toimi quenellien kanssa loistavasti ja yhdistelmä oli tasapainoinen ja freesi. Etenkin viinin mineraalisuus ja hedelmäisyys toimivat loistavasti ruoan makujen kanssa.


Viini maistui loistavasti myös persilja-tinjami-valkosipulivoissa paistettujen kampasimpukoiden kaverina. Jälleen viinin hedelmäinen ja mineraalinen olemus sopi loistavasti ruoan makumaailmaan. Lisäksi viinin hapokkuus raikasti mukavasti voissa paistettujen simpukoiden olemusta.

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs ja puhdaspiirteinen Riesling.
Hinta-laatusuhde: Loistava - viini on hintaluokkansa parhaita.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Steininger, DAC Kamptal
Alue: Itävalta, Niederösterreich, Kamptal
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,48e Alko 11.10.2017 (4.7.2018: 13,89e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti