perjantai 27. heinäkuuta 2018

Roseesamppanjaa: Deutz Rosé Brut

Deutz Rosé Brut

Deutz on Aÿ'n Grand Cru-kylässä sijaitseva samppanjatalo, jonka William Deutz ja Pierre-Hubert Geldermann perustivat vuonna 1838. Alun perin talo toimi nimellä Deutz Geldermann ja viinit ostettiin valmiiksi pullotettuina ja vain korkinvaihto ja dosage-lisäys jäi talon vastuulle. Deutz ja Geldermann alkoivat kuitenkin pian hankkimaan laadukkaita palstoja ja valmistamaan viininsä itse.


Vaikka Deutz onkin arvostettu samppanjatalo, on se kohdannut historiansa aikana suuriakin karikoita. Esimerkiksi 1930-luvun laman aikaan talo oli lähellä konkurssia ja Marie Deutz-Geldermann onnistui pelastamaan talon sijoittamalla huomattavan osan henkilökohtaisesta omaisuudestaan yritykseen. Ongelmat jatkuivat jo ennen toista maailman sotaa vuonna 1938, jolloin talolla ei ollut varaa ostaa edes rypäleitä eikä pulloja. Seuraava suurempi isku tuli 1990-luvun lama-aikaan, jolloin Deutz oli jälleen taloudellisissa vaikeuksissa ja pelastui Louis Roedererin ostettua yli puolet talosta.

Talolla on 42 hehtaaria viinitarhoja, joiden sato kattaa noin kolmasosan vuosittaisesta tarpeesta. Loput rypäleet ostetaan sopimusviljelijöiltä, joiden kanssa talo on tehnyt yhteistyötä jo sukupolvien ajan. Rypäleiden valinta on hyvin tarkkaa ja vain laadukkaimmat rypäleet kelpaavat talon viineihin. Lähes 80 prosenttia rypäleistä tulee Grand Cru- ja Premier Cru-luokiteltujen kylien alueilta.

Deutz Rosé Brut on valmistettu Montagne de Reimsin alueen Grand Cru -tarhoilta tulevista Pinot Noir rypäleistä, joiden lisäksi sekoitus sisältää pienen määrän Chardonnayta. Perusviinit valmistetaan terästankeissa, jokainen palsta omana eränä ja kaikki viinit käyvät läpi myös malolaktisen käymisen. Toinen käyminen tapahtuu luonnollisesti pulloissa, joissa viini myös kypsyy sakan päällä noin kolmen vuoden ajan ennen korkin vaihtoa.


Kauniin lohenpunainen väri taittuu persikan sävyihin. Äärimmäisen pienet ja pitkään kestävät kuplat nousevat runsaina virtoina juoman pinnalle. Tuoksussa pääroolissa on punainan marjaisuus, joka yhdistyy kiehtovasti paahteisiin ja hiivaisiin vivahteisiin. Siitä erottuu mansikkaa, vadelmaa, kirsikkaa ja punaista omenaa, viehättävää briossia  ja leivonnaisia. Häivähtääpä taustalla myös aavistus raparperiä ja aprikoosia. 

Erittäin kuiva maku seurailee tuoksua punaisen marjaisena ja vienon paahteisena. Kielellä on virkistävää mineraalisuutta, mansikoita ja vadelmia, kirsikoita ja herukoita sekä punaista omenaa ja sitrushedelmää. Paahteisuus tuo mieleen briossin ja leivonnaisten lisäksi myös pähkinän, minkä lisäksi kielellä on aavistus yrttejä. Pirteän sitruksinen ja punamarjainen hapokkuus ja pehmeät kuplat ryhdittävät melko runsaan viinin hienosti. Jälkimaun puolella paahteisuus ohittaa hedelmäisyyden ja lopussa kielellä on vadelmaa, metsämansikkaa, briossia ja mineraalisuutta.

Deutzin rosee on hyvin ryhdikäs ja tasapainoinen, puhdaspiirteinen ja herkullinen samppanja. Viini on kuohkea ja pehmeä, pirteä ja freesi, muttei yllä parhaiden roseesamppanjoiden joukkoon. Se maistuu niin aperitiivina ja maljajuomana kuin erilaisten kala- ja äyriäisruokien kaverina. Löytyypä viinistä sen verran runsautta, että myös liharuokia, etenkin lintuja voisi kokeilla. Puolikas pullo ei ole paras koko viineille, mutta toimii mikäli haluaa ottaa lasin pari kuohuvaa yksin tai kaksin. 25 euroa tästä puolikkaasta tuntuu kuitenkin hieman kovalta. 

Kouluarvosana: 9- Puhdaspiirteinen ja elegantti viini.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Deutz, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Aÿ
Tyyli: Kuohuviini, roseesamppanja
Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay
Pullo: 0,375 l
Hinta: 24,27e Alko 15.1.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti