maanantai 24. elokuuta 2015

Viikonlopun edullinen kuohuviini Etelä-Afrikasta

Nederburg Premiere Cuvée Brut


Nederburgin viinitalo sijaitsee Etelä-Afrikan Paarlissa, noin 45 minuutin ajomatkan päässä Kapkaupungista. Talon historia yltää aina vuoteen 1791 ja ensimmäiset viinit pullotettiin Nederburg-nimellä vuonna 1937. 

Talo on tehnyt kovaa työtä perinteiden, laadun ja innovaatioiden puolesta, saavuttaakseen paikkansa Etelä-Afrikan tunnetuimpana viinintuottajana kansainvälisillä markkinoilla. 1930-luvulla talon silloinen omistaja Johann Georg Grauen, yhdessä saksalaisen viinitekijänsä kanssa tuotti Etelä-Afrikan ensimmäiset jalohomeisista rypäleistä valmistetut makeat viinit sekä Noble Late Harvest -viinit. Lisäksi Grauen keksi yhdessä poikansa kanssa talolle kylmäkäymismenetelmän, joka mullisti koko Etelä-Afrikan viininvalmistuksen.

Nederburg kuuluu nykyisin Distell Ltd:lle, joka on yksi maailman suurimmista viiniyhtiöistä. Talon pääviinintekijänä toimii Razvan Macici, joka on uudistanut ja kehittänyt taloa vuoden 2001 jälkeen ja nykyisin talon viinit niittävätkin mainetta ja kunniaa ympäri maailman. Esimerkiksi pelkästään Lontoon International Wine and Spirit -kilpailuista talon viinit ovat saaneet yli 200 palkintoa ja kunniamainintaa ja samaisessa kilpailussa se valittiin vuonna 2012 vuoden eteläafrikkalaiseksi viinintuottajaksi. Macici on varsin innovatiivinen ja on luonut esimerkiksi italialaisista Nebbiolo-, Barbera- ja Sangiovese-lajikkeista valmistetun Ingenuity Italian Blend-viinin, joka kohautti viinimaailmaa. Hän myös huomio tavalliset kuluttajat, sillä hänen mukaansa 99 prosenttia viineistä nautitaan vuorokauden sisällä ostoshetkestä, joten hän haluaa viiniensä olevan juotavissa heti, mutta myös kestävän muutaman vuoden varastointia. 

Tätä viiniä ei tuottaja sivuillansa esitellyt, mutta Alko ja maahantuoja kertovat seuraavaa. Viini on valmistettu Sauvignon Blanc- ja Chardonnay -rypäleistä, jotka kasvoivat Fair Trade -sertifioiduilla  viinitarhoille Länsi-Kapin provinssissa. Viini kävi terästankeissa 15-17 asteessa ja kuplansa se sai hiilihapottamalla.

Viini on väriltään vaalean keltainen, kevyesti kullansävyinen. Kuplat ovat pienet ja nousevat kauniina vanoina kohti lasin pintaa, lisäksi ne kestävät todella pitkään ja jäävät poreilemaan juoman pinnalle. 

Tuoksultaan viini on raikas ja kypsän hedelmäinen, siinä on kypsiä omenoita, sitruunoita ja päärynöitä. Lisäksi siitä löytyy hieman makeita mausteita ja kukkaisia piirteitä. 

Viinin maku seurailee tuoksun kypsän hedelmäisiä aromeja runsaan omenaisena, sitruunaisena ja päärynäisenä. Myös maussa on kukkaisuutta ja makeita mausteita sekä  hieman yrttejä. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja hapokkuus tuntuu aavistuksen kovalta. Jälkimaku on lyhyt ja siinä on erityisen paljon kypsiä omenoita ja siihen se oikeastaan jääkin.

Viini on keskinkertainen ja tavanomainen, eikä tarjoa mitään mielenkiintoista. Kypsän hedelmäiset ja makean mausteiset aromit ovat varsin miellyttäviä, mutta hiilihapot ovat hieman karkeat. Mutta iso plussa siitä, että kuplat säilyvät lasissa todella pitkään ja pullossakin seuraavaan päivään. Hinta ei kuitenkaan ihan kohtaa laadun kanssa, joten viini saa jäädä seuraavalla kerralla hyllyyn. 

Maistoin viiniä Riedelin Ouverture- ja Iittalan Essence -sarjojen laseista. Kuplat nousivat molemmissa laseissa pintaan eri tavoilla. Essence-lasissa kuplat olivat erittäin pieniä ja nousivat pintaan koko lasin alalta, kun taas Ouverturessa kuplat olivat hieman isompia ja irtosivat lähinnä lasin keskiosasta. Molemmissa laseissa kuplat kestivät todella pitkään. Tuoksun osalta Essence häviää täydellisesti. Tuoksu tuntuu siinä todella ohuelta ja yksittäisten hedelmien aromien löytäminenkin tuntuu vaikealta. Ouverturessa aromit tulevat vastaan runsaampina ja selvästi erotettavina. Molemmat lasit käyttäytyvät myös maun kohdalla tuoksun tapaan, Riedelin vieden voiton. 

Kouluarvosana: 7+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Nederburg Wines
Alue: Etelä-Afrikka, Western Cape, Paarl
Rypäleet: Sauvignon Blanc (50%), Chardonnay (50%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,49e Alko 23.4.2015

Samalta tuottajalta:
Nederburg Foundation Rosé 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti