tiistai 11. elokuuta 2015

Lasillinen tarjous cavaa, vieläpä hyvää sellaista

Flama d´or Cava Brut 


Helsingissä tuli käytyä lasillisella siellä sun täällä ja välillä tuli myös muistiinpanoja rustattua. Ensimmäisenä päätin kirjottaa tästä uudesta tuttavuudesta, johon ihastuin ja jota piti käydä tapaamassa uudelleenkin.

Katalonialainen Castell d´Or on useamman tuottajan yritys, jonka tarkoituksena on tuoda pienempien tuottajien laadukkaita tuotteita kansainvälisille markkinoille. Castell d´Or tuottaa eri puolilla Kataloniaa viinejä, cavaa ja oliiviöljyä, jotka ovat saaneet tunnustusta myös eri puolilla maailmaa. Kaikki yrityksen tuotteet valmistetaan huolellisesti kansainvälisten laatuvaatimusten mukaan ja esimerkiksi cavan valmistuksessa käytetäänkin vain perinteisiä espanjalaisia kuohuviini rypäleitä.

Flama d´Or Cava Brut on valmistettu Xarel.lo-, Macabeo- ja Parellada-lajikkeista perinteisellä samppanjamenetelmällä. Viini saa kypsyä vähintään 14 kuukautta pullossa sakkojen päällä ennen sakan poistoa ja lopullista korkitusta.

Viini on väriltään kirkas, vaalea oljenkeltainen ja aavistuksen vihertävä. Pienet ja runsaat kuplat jaksavat poreilla lasissa pitkään.

Raikas ja hedelmäinen tuoksu, jossa on myös kevyttä paahteisuutta. Siitä erottuu sitrusmaisia ja hennon omenaisiakin häivähdyksiä.

Maku seurailee tuoksun hedelmäisiä aromeja. Päällimmäisenä siinä ovat keltaiset omenat, sitrukset ja kevyehkö paahteisuus, joiden takaa löytyy myös päärynäisiä vivahteita. Suutuntuma on kuiva ja runsas, eloisa hapokkuus tuo viinille mukavasti niin raikkautta, kuin ryhtiä. Viini jättää miellyttävän hedelmäisen ja viipyilevän jälkimaun.

Viinin eloisa, mutta pehmeähkö hapokkuus ja hedelmäisyys kohtaavat toisensa hyvin ja kokonaisuus on todella miellyttävä ja tasapainoinen. Tässä on hyvä cava illanviettoon ruoan kanssa tai ilman. Se toimii erinomaisesti aperitiivina ja seurustelujuomana, mutta miksei myös erilaisten kala- ja äyriäisruokien seuranakin. Tarjoushintaan 3,50 euroa lasi sitä ei ole hinnallakaan pilattu, joten jos satut liikkumaan Helsingin rautatieaseman lähistöllä, suosittelen poikkeamaan lasilliselle Casa Largoon.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Castell d´or, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Rypäleet: Xarel.lo (40%), Macabeo (40%) ja Parellada (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 3,50e 12cl Casa Largo, Helsinki (norm. 43,50e pullo ja 7,30e 12cl)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti