tiistai 18. elokuuta 2015

Ruedan viinialueen sankari

Marqués de Riscal Rueda 2014


Kesäisiä ilmoja kannatti taas odotella ja tänään sai taas nauttia auringosta. Mikäs sen parempaa, kuin lasillinen viiniä auringon lämmittäessä. 

Vuonna 1858 perustettu Marqués de Riscal on yksi Riojan alueen vanhimpia ja arvostetuimpia viinitaloja. 1970-luvun alussa tuottaja halusi talonsa tuotevalikoimiin kevyen ja raikkaan valkoviinin, joten Riojan alueen oma raskaampia viinejä tuottava rypäle Viura oli pois suljettu vaihtoehto ja tuottaja alkoikin tutkia vaihtoehtoisia alueita Riojan ulkopuolelta. Vuonna 1972 tuottaja vakuuttui Ruedan alueen piilevän tähden, Verdejo-rypäleen potentiaalista ja onnistuikin luomaan uuden, nuoren ja raikkaan hedelmäisen valkoviinin alueella, joka oli tunnettu sherry-tyylisistä viineistään. Alueen muut tuottajat seurasivat esimerkkiä ja vuonna 1980 alue saikin oman laatuluokituksensa, DO Ruedan. Alue on nykyään yksi Espanjan suosituimmista valkoviinialueista.

Marqués de Riscalin viinitarhat Ruedan alueella käsittävät 205 hehtaaria, josta suurin osa, 135 hehtaaria on varattu Verdejolle, loput pääasiassa Sauvignon Blancille, jonka avulla alue nousikin 1970-luvulla kuluttajien tietoisuuteen, nostaen perässään Verdejo-viinit ihmisten tietoisuuteen. Omien tarhojen lisäksi tuottaja ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä ja on vuokrannut 250 hehtaaria viinitarhoja, mikä tekee siitä yhden Ruedan alueen johtavista viinintuottajista.

Marqués de Riscal Rueda on puhdas Verdejo-viini. Viini saa maseroituu lyhyen ajan kuorimassan kanssa ja käydä hitaasti viileässä 13-15 asteen lämpötilassa terästankeissa 20 päivän ajan. Hidas ja viileä käyminen auttavat säilyttämään rypäleelle tyypilliset hedelmäiset aromit.

Viini on väriltään vaaleankeltainen ja vihertävä, nuori.

Tuoksu on raikas ja hedelmäinen, siinä on runsaasti sitruksia, etenkin limeä sekä vihreää omenaa ja häivähdys banaania. Tuoksussa on myös kukkaisuutta sekä aavistus fenkolia. 

Maku ei seuraile tuoksua kovinkaan täsmällisesti, vaikka siitä tuoksun aromeja löytyykin. Ensimmäisenä kielen päällä on rapsakka sitrusmainen hapokkuus ja kirpeät sitrukset, sitruuna ja lime. Maussa on myös valkoherukoita ja mineraalisuuta sekä sauvignon blanc -viineistä tuttua tuoretta yrttisyyttä. Suutuntuma on kuiva, mutta kepeä ja raikas. Rapsakka hapokkuus korostaa entisestään viinin raikkautta. Viini jättää lyhyehkön, veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman, jossa on vihreitä omenoita ja sitruksia sekä yrttejä.

Viini on varsin pirtsakka ja raikas. Hapokkuutta löytyy niinkin runsaasti, että viini olisi varmasti erinomainen pari paistetun vaalean kalan tai äyriäisten kanssa. Hapokkuutensa ansiosta, jopa runsaasti tomaattia sisältävien ruokien kumppaniksi. Kokonaisuutena viini on kuitenkin onnistunut ja positiivinen yllättäjä Espanjasta, vaikkei tajuntaa räyjäytäkään. Hintasa arvoinen viini, jonka kerkeät
vielä hakea Alkosta, enne kuin se poistuu valikoimista.

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Marques de Riscal, DO Rueda
Alue: Espanja, Castilla y Léon, Rueda
Rypäleet: Verdejo (100%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 5,80e Alko 6.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti