lauantai 29. elokuuta 2015

Lämmittävä Chianti syysiltojen iloksi

Ruffino Riserva Ducale 2011


Ruffinon viinitalon perustivat serkukset Ilario ja Leopoldo Ruffino vuonna 1877 Pontassieveen, lähelle Firenzeä. Nykyään Ruffino omistaa kuusi eri viinitilaa Toscanan alueella. Viinitiloilla on yhteensä  vajaat 400 hehtaaria viinitarhoja yli 1100 hehtaarin alueillaan Chiantissa, Chianti Classicossa, Montepulcianossa ja Montalcinossa. Vielä tänäkin päivänä, yli 135 vuotta perustamisen jälkeen Ruffino pyrkii ilmaisemaan Italian historiaa ja perinteitä jokaisella tuottamallaan viinipullolla.

Ruffinon lippulaiva, Riserva Ducale lanseerattiin vuonna 1927 ja viinin nimessä esiintyvä Ducale tarkoittaa Italiaksi herttuaa. Viini nimettiin Aostan herttuan mukaan, sillä tämä matkusti yli Alppien maistaakseen Ruffinon viinejä, joista oli kuullut hyvin paljon. Hän oli niin vaikuttunut viineistä, että vuonna 1890 hän esitteli Ruffinon viinitalon Italian kuningasperheen hovihankkijalle. Tämä oli niin suuri kunnia Ruffinolle, että talo nimesi myöhemmin tämän viinin herttuan mukaan. Riserva Ducale on yksi Italian tunnetuimmista punaviineistä maailmalla ja sitä pidetään huippu esimerkkinä Chianti Classico Riservasta. 

Viiniin käytettävät rypäleet kasvavat Chianti Classicon alueella Toscanassa, pääasiassa Ruffinon omilla tarhoilla Santedamessa, Gretolessa ja Montemassossa. Alueen maaperä on kivistä savimaata ja kalkkikiveä. Viinin valitaan vain parhaimmat rypäleet. Chiantin alueen viljellyintä punaista lajiketta eli Sangiovesea käyteätään viiniin 80 prosenttia, loput viiniin käytettävistä rypäleistä ovat Merlot- ja Cabernet Sauvignon -lajikkeita. Viinin valmistuksessa käytetään modernia tekniikkaa, korostaen kuitenkin perinteisiä italialaisia menetelmiä. Viini käy terästankeissa samalla maseroituen kuorimassan kanssa, minkä jälkeen seuraa malolaktinen käyminen sametinpehmeän rakenteen parantamiseksi. Viiniä kypsytetään kahden vuoden ajan tammitynnyreissä sekä osaksi terästankeissa ja betonialtaissa. Ennen myyntiin laskua viini saa kypsyä vielä kolme kuukautta pullossa. 

Viini on väriltään upea, syvä tiilenpunainen ja hienosti kehittynyt. Viinin saadessa ilmaa lasissa, väri muuttuu aavistuksen rusehtavammaksi. 

Elegantti tuoksu on kypsä ja vivahteikas. Siinä on kypsiä kirsikoita ja hienoa nahkaisuutta, paahteisuutta sekä vivahteita yrteistä.

Maku seurailee tuoksun aromeita kypsän hedelmäisenä ja hienostuneena. Siinä on tuoksun aromien lisäksi kahvia ja tummaa suklaata, kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita ja viikunaa. Taustalla seuraa hienostunut tammisuus. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja keskitanniininen. Kypsät, samettisen pehmeät tanniinit ja marjainen hapokkuus antavat viinille hyvän rungon. Viini jättää pitkän, hienostuneen nahkaisen, hapankirsikkaisen ja kevyen viikunaisen jälkivaikutelman. 

Kokonaisuus on harmoninen ja aavistuksen rustiikkinen. Samettiset tanniinit ja hyvä hapokkuus ovat loistavasti tasapainossa kypsän makumaailman kanssa. Viini tarvii hieman ilmaa avautuakseen täyteen loistoonsa. Hinta-laatusuhteeltaan viini on erinomainen ja edullinen. Viini toimii ruokajuomana italialaisen keittiön antimien, kuten antipastojen, tattirisoton tai vaikkapa pasta Bolognesen seurassa, mutta sopii myös nautiskeluun ja lämmikkeeksi pimeneviin iltoihin. Tätä viiniä kannattaa harkita kymmenen euron chileläisen viinin vaihtoehdoksi. Pullo on pienempi, mutta nautinto varmasti parempi.



Viinin kaveriksi kokosin lautaselle sitä mitä kaapista sattui löytymään. Lautaselle päätyi ranskalaista Camembert -juustoa ja espanjalaista Manchegoa, Italiaa edustivat erilaiset italialaiset salamit, minkä lisäksi hieman patonkia. Parhaiten viinin kanssa toimi manchego, kun Camembert, kuten arvata saattaa sai viinin tuntumaan karvaalta. Ensi kerralla kokeilen riservan kanssa Prosciuttoa ja muita italialaisia antipastoja, ellen sitten jaksa kokata jotain. 

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ruffino, DOCG Chianti Classico Riserva
Alue: Italia, Toscana, Chianti Classico
Rypäleet: Sangiovese (80%), Cabernet Sauvignon ja Merlot (loput 20%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 9,68e Alko 16.1.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti