tiistai 11. elokuuta 2015

Aina löytyy aikaa lasilliselle samppanjaa

Lanson White Label NV


Ei tullut kuvaa räpsäistyä,
joten lainaus netistä.
Kävimme eilen lounaalla Kiilassa ja jotenkin silmiini osui mainos Lansonin White Label samppanjasta. Lanson Gold Label Vintage Brut muodosti minulle jo aikaisemmin jonkinlaisen kuvan talon samppanjoiden tyylistä ja laadusta, joten päätin ruokaa odotellessa tutustua talon toisenlaiseen kuplivaan. 

Aikaisemmasta Lanson Gold Label Vintage Brut -samppanjan arvostelusta löytyy hieman enemmän tietoja talosta ja sen historiasta. Lanson White Label valmistetaan Chardonnay-, Pinot Noir- ja Pinot Meunier-rypäleistä talolle ominaiseen tyyliin, eli ilman malolaktista käymistä rypäleiden kaikkien aromien säilyttämiseksi. Malolaktinen käyminen pehmentää samppanjan hapokkuutta ja suutuntumaa, joten Lansonin samppanjat ovatkin usein hapokkaampia kuin monet muut samppanjat. Viini on suunniteltu nautittavaksi appelsiininkuoren, vadelmien tai mintunlehtien kanssa, itse join omani ilman lisukkeita seuraavanlaisin tuloksin. 

Viini on väriltään vaaleankeltainen ja pienet kuplat ovat runsaat ja pitkäkestoiset.

Tuoksu on hedelmäinen ja aavistuksen paahteinen. Siinä on makeita sitruksia, persikkaa ja häivähdys omenaa.

Maussa toistuvat tuoksun sitruksiset, persikkaiset ja omenaiset aromit sekä paahteisuus. Siinä on myös aprikoosia, häivähdys keltaista luumua ja hienostunutta mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on lähellä kuivaa ja pehmeät kuplat ovat varsin eloisat. Viini jättää miellyttävän, makean hedelmäisen jälkimaun, jossa on myös kevyttä paahteisuutta.

Kokonaisuus on tyylikäs ja hienostunut. Makea hedelmäisyys, kevyt paahteisuus ja pehmeä hapokkuus kohtaavat hienosti ja viini on hyvin tasapainoinen. Jälleen hyvä osoitus talon viinien laadusta. Tämä samppanja on erinomainen seurustelujuoma ja tervetuliaismalja. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja: Lanson, AC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Rypäleet: Chardonnay (38%), Pinot Noir (37%) ja Pinot Meunier (25%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: Ravintola Kiila, Helsinki 7,00e 12cl

Samalta tuottajalta:
Lanson Gold Label Vintage Brut 2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti