sunnuntai 16. elokuuta 2015

Kanttarellirisotto ja kalifornialainen chardonnay

Jekel Gravelstone Chardonnay 2011


Bil Jekel ihastui vuonna 1972 kauniiseen Montereyn alueeseen, etenkin sen merelliseen ilmastoon ja omaleimaiseen maaperään. Siihen aikaan alue ei juurikaan kiinnostanut laatuviinien tuottajia, mutta Jekel näki alueen potentiaalin. Etenkin viileiden alueiden lajikkeet, kuten chardonnay, pinot noir ja riesling viihtyvät alueella hyvin. Ensimmäisen viininsä Jekel Vineyards toi markkinoille vuonna 1978 ja nykyisin tila onkin yksi alueen pioneerejä. Jekel pyrkii valmistaa laadukkaita viinejä, joista voi aistia viinin alkuperän. Viinit ovat yhtä monimuotoisia ja omaleimaisia, kuin Monterey Countyn aluekin. Viime vuosina Jekel on onnistunut parantamaan viiniensä laatua ja tyyliä. 

Jekel Gravelstone Chardonnay valmistetaan Arroyo Secon ala-alueella Motereyssä kasvaneista rypäleistä. Arroyo Secon alue sijaitsee viileän ja lämpimän ilmastovyöhykkeen rajoilla. Alueen maaperä on vanhaa joenpohjaa ja onkin liete ja kivipitoista, eli läpäisee hyvin vettä ja pitää myös lämpötilan tasaisena. Tämä yhdessä viileiden tuulien ja iltapäivien sumun kanssa tasoittavat ja pidentävät kasvukautta, jolloin rypäleet saavat kypsyä rauhassa tasaisesti ja viineihin tulee luonnetta ja syvyyttä. 

Itse rypäleiden korjuusta ja viinin valmistuksesta en löytänyt tietoa, mutta kypsytyksestä sitä löytyi hieman. Tuottaja haluaa hieman tammen aromia korostamaan viinin mineraalisuutta, joten viiniä kypsytetään seitsemän kuukautta tammitynnyreissä, jolloin tammen maku ei ole vielä liian hallitseva. Ja nyt pääsemme viinin kimppuun. 

Väriltään viini on melko syvän keltainen ja taittuu kullan sävyihin. Viini jättää lasiin aavistuksen öljyiset kyyneleet.

Tuoksu on runsaan hedelmäinen, kypsän omenainen ja sitruksinen. Siinä on myös makeita mausteita ja häivähdys lakritsaa sekä tammikypsytyksen mukanaan tuomaa paahteista pähkinäisyyttä ja toffeisia piirteitä. Tammi on selvästi läsnä, muttei liian hallitsevasti. 

Tuoksun aromit toistuvat myös maussa ja siinä on lisäksi hunajamelonia ja vihreitä omenoita sekä mineraalisuutta. Maussa tuntuu myös tammikypsytyksen tuomaa vaniljaisuutta. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja eloisa hapokkuus yhdessä mineraalisuuden kanssa tuovat hyvän tasapainon ja rungon kypsän hedelmäisille ja tammikypsytyksen mukanaan tuomille paahteisille ja mausteisille piirteille. Viini jättää pitkän, paahteisen pähkinäisen, aavistuksen toffeisen ja kermaisen pehmeän jälkimaun.

Kokonaisuus on tyylikkään moniulotteinen ja helposti lähestyttävä. Tammikypsytys tuntuu tuoksussa hennosti, mutta suussa se voimistuu hienostuneena, muttei liian hallitsevana vaan tukee hienosti viinin muita elementtejä. Tuoksu tuntuu muuttuvan jokaisella nuuhkauksella ja maku on pehmeä, mutta silti niin runsas ja vivahteikas. Tässä on laadukas viini, jota ei ole hinnalla pilattu. Suosittelen lämpimästi tätä viiniä vaikkapas savustetun lohen tai paistetun kanan ja kanttarellirisoton kumppaniksi. 

Itsehän päätin korkata tämän pullon, kun törmäsin kaupassa tuoreisiin kanttarelleihin ja päätin kokeille ensimmäistä risottoani. Etsin netistä ohjeita kanttarellirisottoon ja mietin mikä sen kanssa voisi sopia, siispä kokkasin yrttimarinoitua kanaa ja kanttarellirisottoa. Juomaksi valitsin kaapista löytyneen viinin ja valinta oli hyvä. Viini oli jo sellaisenaan pehmeä ja hyvärunkoinen, mutta risoton kanssa viini tuntui samettisen pehmeältä ja vieläkin tasapainoisemmalta. Kanan yrttiset maut saivat myös viinin mausteiset ja lakritsiset piirteet voimistumaan hyvällä tapaa. Erinomainen yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Jekel Vineyards
Alue: Yhdysvallat, California, Central Coast, Monterey, Arroyo Seco
Rypäleet: Chardonnay (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 15.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti