perjantai 25. tammikuuta 2019

Riojan paremmat valkoviinit: Plácet de Valtomelloso

Plácet de Valtomelloso 2016

Palaciosin perhe on viljellyt viiniä jo neljän sukupolven ajan. Perheen viinitila, Palacios Remondo sijaitsee Rioja Bajan alueella ja taloa johtaa Alvaro Palacios. Alvaro perusti oman viinitalonsa Prioratin alueella vuonna 1989 ja nousi hyvin nopeasti Espanjan tunnetuimpien viinintekijöiden joukkoon. Vuonna 2000 hän palasi kuitenkin perheensä tilalle Riojaan, minkä jälkeen Palacios Remondon viinien laatu on noussut selkeästi. Talon omistuksessa on 100 hehtaaria viinitarhoja, joista 50% on vanhoja Garnacha-köynöksiä, 45% Tempranilloa ja loput Gracianoa, Mazueloa ja Viuraa. Viinien laatuun keskeisesti vaikuttavia tekijöitä ovat juurikin vanhat köynnökset, matalat satomäärät, luonnonmukainen viljely, myöhäinen rypäleiden poiminta ja huolellinen viininvalmistus prosessi.


Plácet Valtomelloso on Viurasta, eli Macabeo-lajikkeesta valmistettu valkoviini. Köynösten keski-ikä on noin 20 vuotta ja tarhojen maaperä on hiekkaista savimaata. Rypälemehu maseroituu kuorimassan kanssa noin kahdeksan tunnin ajan ennen matalassa lämpötilassa, suurissa 2000 litran tammiastioissa tapahtuvaa käymistä. Viini myös kypsyy samoissa tammisammioissa sakkojen päällä noin 11 kuukauden ajan ennen pullotusta.

Viini on väriltään kauniin kullankeltaista. Tuoksu on kepeä ja freesi, vaikka taustalta erottuu myös paahteisia vivahteita. Tuoksusta löytyy kukkaisia ja hedelmäisiä vivahteita, greippiä, limettiä ja vihreää omenaa, hieman kypsempää persikkaa ja hentoa mineraalisuutta. Tammi erottuu paahteisena ja mausteisena, minkä lisäksi tuoksusta erottuu hieman voita ja tuoreita leipomotuotteita. 


Kuiva maku on täyteläinen ja kieleltä löytyy niin rapsakkaa kuin mehukkaampaa hedelmää, kukkia, tammen tuomia vivahteita sekä pirteää, hieman kalkkista mineraalisuutta. Hedelmäosasto tuo mieleen pirteän limetin, greipin, sitruunan ja vihreän omenan, kypsemmän persikan, keltaisen omenan ja banaanin. Tammi tuntuu puolestaan kevyen paahteisin ja mausteisin vivahtein tuoden mieleen myös leivonnaiset, minkä lisäksi joukossa on hieman bitteristä yrttiä. Viini tuntuu kielellä hieman rasvaiselta ja suutuntuma on varsin täyteläinen, mutta pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo hyvän ryhdin ja tasapainon. Runsas jälkimaku jättää kielelle hieman voita ja paahteisuutta, aavistuksen savua, pirteää sitrusta ja mineraalisuutta sekä hieman yrttejä. 

Viini on hyvin tasapainoinen ja harmoninen, puhdaspiirteinen ja monitahoinen pakkaus, joka sopii hienoimmillekin illallisille. Siitä löytyy täyteläisyyttä, mutta vaikutelma on silti raikas ja pirteä, tammi on integroitunut hienosti osaksi kokonaisuutta ja kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Erinomainen riojalainen valkoviini, joka voisi toimia niin vaaleiden liharuokien kuin punalihaisten kalaruokien kaverina; esimerkiksi kevyesti savustetut tai paahdetut ruoat.

Kouluarvosana: 9- Hienostunut ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Bodegas Palacios Remondo
Luokitus: DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Baja
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Viura (Macabeo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 18,97e (16,90e + toimituskulut n. 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti