perjantai 18. tammikuuta 2019

Parempaa Pinot Noiria: Louis Latour Aloxe-Corton 1er Cru

Louis Latour Aloxe-Corton 1er Cru Les Chaillots 2008

Louis Latour on yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista viinitaloista Burgundissa ja talo tunnetaan maailman laajuisesti laadukkaista puna- ja valkoviineistään. Viinitalon historia sai alkunsa vuonna 1797, mutta Latourin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta lähtien. Maison Louis Latour on ollut läpi historiansa ja saman perheen omistuksessa ja siirtynyt isältä pojalle jo yli 10 sukupolven ajan. Perheyritys omistaa nykyisin noin 50 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään ainoastaan Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeita.


Kaikki talon viinit valmistetaan Château Corton Grancey -tilalla, Latourin perheen kotikylässä Aloxe-Cortonissa, Côte de Beaunen alueella. Perheen hallinnassa on yli kymmenes Aloxe-Cortonin appellaation viinitarhoista. Viiniin käytettävät Pinot Noir-rypäleet kerätään käsin tarhoilta, joiden köynnösten keski-ikä on noin 35 vuotta. Valmistus tapahtuu perinteisissä avoimissa sammioissa ja viiniä kypsytetään 10-12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 35% on uusia. 

Pinotille tyypillinen, läpikuultavan kirsikanpunainen väri taittuu melko voimakkaasti kehittyneempiin poltetun saven ja tiilen punaisiin sävyihin. Intensiivinen tuoksu on harmoninen ja monitahoinen. Siinä on kypsää punaista hedelmää, kirsikkaa, vadelmaa ja mansikkaa sekä kuivia maaperäisiä vivahteita, kuten aluskasvillisuutta ja grafiittia. Kypsytyksessä käytetty tammi on läsnä miellyttävästi pysytellen taustalla mausteisena, paahteisena ja kiehtovan nahkaisena. Lisäksi taustalla vilahtaa kuivattua hedelmää, etenkin viikunaa ja kirsikkaa sekä hieman myskiä ja riistaisuutta. 


Keskitäyteläinen maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja kieleltä löytyy kypsää punaista hedelmää, kirsikkaa, karpaloa ja vadelmaa, kuivattua viikunaa, luumua ja kirsikkaa, makeita mausteita, kuten kanelia, neilikkaa ja maustepippuria, vienoa nahkaisuutta, aluskasvillisuutta, grafiittia ja mineraalisuutta. Taaempana häivähtää myös mansikkahilloa, kukkaista parfyymia, sitrushedelmän kuorta, hieman kosteita, puusta pudonneita lehtiä ja tupakkaa ja riistaista lihaisuutta. Tanniinit ovat samettisen pehmeitä ja eloisa, kirsikkainen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden hienosti. Suutuntuma on varsin pyöreä ja mukavan ryhdikäs. Runsas, kuivatun hedelmäinen, vienon nahkainen ja makean mausteinen jälkimaku viipyilee kielellä pitkään; lopussa erottuu myös hieman tinjamia ja myskiä.

Hieman haurastunut korkki katkesi heti kättelyssä pulloa avatessa, mutta itse viini oli erinomaisessa vedossa. Viini on kokonaisuutena hienosti kehittynyt ja tyylikäs huippuviini; lähes täydellinen harmonia ja tasapaino, kiehtova, jo selkeästi ikääntymisen myötä kehittynyt aromi- ja makumaailma. Loistava, klassinen burgundilainen Pinot. Hinta-laatusuhde sen sijaan ei täysin vakuuta; en ole varma maksaisinko normaalikokoisesta pullosta noin 50 euron hintaa, mutta todennäköisesti en. Siispä pidänkin noin 25 euron hintalappua puolikkaasta pullosta kalliina. Tämä viini sopii hienosti nautiskelujuomaksi, mutta myös ruokapöytään, etenkin klassisten ranskalaisten ruokien seuraan. 

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs, hienosti ikääntynyt Pinot.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini on hieman kallis.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Aloxe-Corton 1er Cru
Alue: Ranska, Bourgogne, Côte de Beaune, Aloxe-Corton Les Chaillott
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Pinot Noir 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 24,27e Alko 15.3.2018 (18.1.2019: 24.34e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti