lauantai 12. tammikuuta 2019

Samppanjaa ja uusia tuulia: Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut

Alkuvuosi on lähtenyt liikkeelle blogin osalta vaisusti ja vuorossa on vasta toinen teksti tälle vuodelle. Aloitin opiskelun ammattikorkeakoulussa työn ohella ja eilen oli sitten ensimmäinen koulupäivä. Aikaa blogin kirjoittamiseen löytyy jatkossa entistä vähemmän, joten kirjoitustahti tulee hidastumaan entisestään. Pyrin kuitenkin kirjoittelemaan ainakin yhden tekstin viikossa aina, kun aika vain riittää. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!


Beaumont des Crayères on Mardeuil'n kylässä, Épernayn laitammilla sijaitseva samppanjatalo, jonka kylän viininviljelijät perustivat vuonna 1955. Nykyisin mukana on noin 250 viljelijää, joiden omistuksessa on yhteensä 85 hehtaaria tarhoja. Kolme neljäsosaa talon tarhoista sijaitsee Mardeuil'n kylän alueella ja yli puolet köynöksistä on Pinot Meunier-lajiketta. Vuosituotanto on noin 600 000 pulloa samppanjaa. Nyt vuorossa on talon edullinen perussamppanja. 

Vaalea, oljenkeltainen väri häivähtää kullan sävyihin. Pienet kuplat nousevat kauniisti tasaisen runsaina vanoina poreilemaan juoman pinnalle. Hillitty tuoksu on herkullisen paahteinen ja kypsän hedelmäinen tuoden mieleen keltaisen ja punaisen omenan, luumun, kypsän appelsiinin ja sitruunan, mutta myös pirteämmän greipin. Paahteiset vivahteet tuovat mieleen tuoreen leivän ja briossin sekä vienon pähkinän, minkä lisäksi joukossa häivähtää hieman kuivattua viikunaa ja aprikoosia sekä hentoa kermaista ja voista rasvaisuutta.


Kuiva maku on ryhdikäs ja kielellä pääroolin vie runsas hedelmäisyys; kypsää punaista ja keltaista omenaa, keltaista ja punaista luumua, mehukasta päärynää, aprikoosia ja persikkaa, kypsää ja tuoreempaa sitrusta, appelsiinia, sitruunaa ja greippia sekä pirteää vihreää omenaa. Paahteisuus jää kielellä selkeästi taka-alalle, mutta erottuu kuitenkin kevyesti pähkinän, briossin ja vaalean leivän sekä voin ja lempeän kermaisuuden muodossa. Lisäksi kielellä on miellyttävää mineraalisuutta ja aavistus hunajaista makeutta. Viini tuntuu alkuun kevyemmältä, lämmetessään runsaammalta ja runsas kypsä hedelmä tekee vaikutelmasta pyöreän, mitä hedelmäinen hapokkuus, mineraalisuus ja pehmeät kuplat tasapainottavat hienosti. Viipyilevä jälkimaku on miellyttävän hedelmäinen ja paahteinen; kypsää omenaa, persikkaa ja sitrusta, paahteista pähkinää, kevyttä mausteisuutta, hiivaisia vivahteita ja kevyttä mineraalisuutta. 

Kokonaisuutena hyvin helposti lähestyttävä, hedelmävetoinen perusskumppa. Vaikutelma on tasapainoinen ja kohtuullisen monitahoinen, mutta viini ei onnistu säväyttämään. Systembolagetin 21 euron hinnalla kuitenkin edullinen ja hintansa arvoinen taloussamppanja. Alkossa hinta-laatusuhde taas on heikko ja viini on hintaluokkansa heikointa osastoa. Tämä viini voisi sopia hyvin maljajuomaksi, sillä runsas hedelmäisyys tuo pöyrettä ja vienoa makeuden tuntua, joten viini sopii moneen makuun. Ruokapöydässä yksinkertaiset kala- ja äyriäisruoat sopivat mainiosti tämän kaveriksi. 

Kouluarvosana: 8,5 Maukas ja heposti lähestyttävä, hedelmäinen perusskumppa.
Hinta-laatusuhde: 21,03e - Erittäin hyvä - edullinen taloussamppanja.
Hinta-laatusuhde: 35,90e - Heikko - ei pärjää hintaluokassaan.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Mardeuil
Tyyli: Kuohuviini, samppanja
Rypäleet: Pinot Meunier 60%, Chardonnay 25%, Pinot Noir 15%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 219 SEK (n. 21,03e) Systembolaget 19.6.2018 (Alko 7.1.18 35,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti