perjantai 1. helmikuuta 2019

Espanjan edulliset viinit: Segura Viudas Xarel.lo

Segura Viudas Xarel.lo 2017

Penedèsin alueella Kataloniassa sijaitseva Segura Viudas tunnetaan erityisesti cavoistaan, mutta talo valmistaa myös mm. Xarel.lo lajikkeesta valmistettua valkoviiniä. Tämä edullinen Xarel.lo -valkkari on valmistettu talon omilta tarhoilta käsin kerätyistä rypäleistä, kuten muutkin talon viinit. Viinin valmistus tapahtuu viileässä lämpötilassa, jotta rypäleiden hedelmäiset aromit säilyisivät mahdollisimman raikkaina. Käymisen päätyttyä viini kypsyy sakkojen päällä viiden kuukauden ajan ennen pullotusta.


Vaalean keltainen, tuoreesti vihertävä väri. Pirteä ja raikas tuoksu on aromaattinen ja täynnä keltaisen hedelmäisiä vivahteita; päärynää, omenaa, persikkaa ja ananasta, vihreää omenaa, sitruunaa, greippiä ja limettiä. Lisäksi tuoksusta erottuu hieman fenkolia ja mausteita sekä yrttisiä ja kukkaisia vivahteita. 


Viini on kielellä hyvin pirteä ja ryhdikäs, eloisan ja kesäisen hedelmäinen. Maku tarjoilee vihreää ja keltaista omenaa, päärynää ja valkoherukkaa, limettiä, sitruunaa ja greippiä, joiden takaa paljastuu kypsempää keltaista luumua, persikkaa ja ananasta. Hedelmien lisäksi kielellä on virkistävää mineraalisuutta, yrttisiä ja mausteisia vivahteita, hieman fenkolia ja kukkia. Suutuntuma on kevyehkö ja raikas, hapokkuus pirteän sitruunaista. Keskipitkä jälkimaku  tarjoilee hedelmää ja kukkia, fenkolia, yrttejä ja mausteita. 

Simppeli ja kaikin puolin toimiva, kepeä ja pirteä kesäinen viini, joka sopii erityisesti rentoihin hetkiin ja aurinkoisiin päiviin. Tyypillinen edullinen Xarel.lo-lajikeviini, joka tuntuu 8 euron hintaan Alkon hintatasoon tottuneesta edulliselta, vaikkei mikään mieletön viini kyseessä olekaan. Hyvin viilennettynä mainio aperitiivi tai seurustelujuoma, mutta hyvä valinta myös kevyempien ruokien kaveriksi; raikkaat salaatit, kevyet kasvisruoat ja simppelit kala- ja äyriäisherkut.

Kouluarvosana: 8 Simppeli ja mutkaton arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Segura Viudas
Luokitus: DO Penedés
Alue: Espanja, Katalonia, Penedés
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Xarel.lo
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,02e (5,95e + toimituskulut n. 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti