tiistai 7. maaliskuuta 2017

Suomalaiset oluet: Teerenpeli RuisrIPA

Teerenpeli RuisrIPA

Mufloni IPAn jälkeen vuoroon pääsee niin ikään maitokauppa vahvuinen, suodattamaton rukiinen IPA, joka tottelee nimeä Teerenpeli RuisrIPA. Teerenpelin tarina lähti liikkeelle vuonna 1994 ravintolatoiminnalla. Vuotta myöhemmin alkoi myös Teerenpelin panimotoiminta ja kyseessä onkin yksi Suomen ensimmäisistä pienpanimoista.

Oluen lisäksi Teerenpeli valmistaa siidereitä ja on tislannut mallasviskejä jo vuodesta 2002 lähtien. Panimon tuotteet ovat parhaiten saatavilla Teerenpeli ravintoloista, mutta löytyypä Alkon valikoimastakin muutama olut ja viski vaihtoehto. Lisäksi miedompia tuotteita löytyy sieltä täältä hyvin varusteltujen kauppojen hyllyiltä.

RuisrIPAn vahvuus ei ole ainakaan sen samea ja likaisen ruskea hyvin kevyesti punertava väri - se tuo nimittäin mieleen viemäriveden. Oluen päälle muodostuu vaalean maitokahvinruskea, tiivis saippuavaahto, joka laskeutuu nopeasti ohuemmaksi kerrokseksi juoman pinnalle jättäen lasin reunoille hieman pitsiä.

Tuoksu on hieman makeahko ja rukiinen, mutta nouseepa esiin myös hieman kypsiä hedelmiä. Siinä on hieman sitrusmaisia häivähdyksiä, mutta maltaiset sävyt hallitsevat tuoksua humaloiden jäädessä taustalle. Maltaisuus on paahteista, hieman karamellista ja ruisleipäistä. Lisäksi löytyy hieman maitokahvia ja oluen lämmetessä myös aavitus mämmistä.

Ensimausta löytyy reilusti rukiista maltaisuutta, ruislimppua ja jälkiuunileipää, minkä lisäksi humalan puraisu on myös oikein mukava ja katkerot pysyttelevät tasaisen varmasti kielellä. Hieman makeahko ja paahteinen, jopa aavistuksen palanut maltaisuus hallitsee makua. Kielellä on myös mämmiä ja hieman paahteista kahvia sekä sitrusmaista ja kuivakan yrttistä humalaa. Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, mutta vetisyys häämöttää taustalla. Hiilihappoja on kohtuu runsaasti. Myös lopusta löytyy mukavasti katkeroita ja jälkimaku on hieman hapankorppuinen ja ruislimpun kuorinen. 

Kuten jo todettu, RuisrIPAn väri tuo mieleen p*askakaivon tai sen ruskean likaveden, joka virtaa vedenpuhdistuslaitoksilla, eli olut ei ole järin houkuttelevan näköistä lasiin kaadettuna. Tuoksu ja maku ovat kuitenkin oikein mainiot, lukuun ottamatta kielellä ajoittain esiintyvää vetisyyttä. Tämähän on varsin tyypillistä miedoille oluille. Tämä jääkin juuri vetisyyden (ja ehkä vähän ulkonäön) vuoksi jatkossa kauppaan.

Kouluarvosana: 7+ Persoonallinen sessiovahvuinen IPA.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa: 

Panimo: Teerenpeli
Alue: Suomi, Lahti
Oluttyyppi: Ale, IPA, Ruis IPA
Maltaat: Tumma ruismallas, Pilsner, Crystal, Ohrahiutale
Humalat: Green Bullet, Waimea, Fuggles
Alkoholi: 4,7%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,09e Prisma 20.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti