perjantai 3. maaliskuuta 2017

Hieman erilainen pihviviini: Boutari Naoussa

Boutari Naoussa 2008


Boutari on vuonna 1879 Naoussan alueella perustettu viiniliike, joka on edelleen saman perheen omistuksessa. Nykyisin se on yksi Kreikan johtavista viinitaloista ja kuuluu maan arvostetuimpien ja tunnetuimpien viinintuottajien joukkoon. Boutarilla on viinitiloja Naoussan lisäksi myös Santorinissa, Goumenissassa, Mantiniassa, Atticassa ja Kreetalla, jotka kuuluvat maan tärkeimpien viinialueiden joukkoon. Tämän lisäksi Boutarilla on viinitalo Etelä-Ranskassa Languedocin alueella lähellä Limoux'n kaupunkia.

Boutarilla on ollut myös merkittävä rooli kreikkalaisen viinintuotannon säilyttämisessä ja modernisoinnissa sekä viininvalmistuksen kehittämisessä kansaivälisillä menetelmillä. Boutarin viinintekijät pyrkivät tuomaan esiin käytettävien lajikkeiden luonteen ja hyödyntämään niiden kaiken potentiaalin. 

Tämä viini tulee nimensä mukaisesti Naoussan alueelta Pohjois-Kreikasta, läheltä Makedonian rajaa. Se valmistetaan Xinomavro-lajikkeesta ja rypäleet tulevat Vermio-vuoren rinteillä sijaitsevilta tarhoilta. Käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viini saa kypsyä ensin vuoden verran ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 prosenttia on uusia. Lopuksi seuraa vielä vuoden pullokypsytys. 

Viini on selkeästi ikääntynyt, väriltään rusehtavan punaisen ja tiilen sekaista. Se taittuu reunoja kohden kultaisiin sävyihin ja on aavistuksen utuista, mutta pinot noirmaisen läpinäkyvää. Pullossa on sakkaa, joten viini kannattaa dekantoida.

Vivahteikas ja hienosti kehittynyt, rustiikkinen tuoksu on täynnä kypsiä ja kuivattuja hedelmiä. Esiin nousee luumuja ja taateleita, rusinoita ja kirsikoita. Siitä erottuu myös herkullisen karvasmantelisia sekä tammisia, kevyen paahteisia ja makean mausteisia sävyjä, hyvin hentoa yrttisyyttä sekä häivähdyksiä oliiveista, vaniljasta, tupakasta ja lakritsasta.

Keskitäyteläinen maku on kuivempi, mitä tuoksu antaa odottaa. Kielellä on tuoksun tapaan kypsää ja kuivattua hedelmäisyyttä sekä mausteisia ja kevyen paahteisia vivahteita, jopa hieman suklaata. Kielellä vilisee rusinoita, luumuja, kirsikoita ja karhunvatukoita sekä häivähdyksiä tupakasta, kanelista, vaniljasta ja suklaasta, mintusta ja manteleista. Häivähtääpä kielellä myös keitettyä mansikkaa. Pyöreät, samettisen pehmeiksi kehittyneet tanniinit ja marjaisa hapokkuus tuovat viinille hienon rungon ja vaikutelma onkin tasapainoinen, loppua kohden jopa suun kuivattava. Jälkivaikutelma on lämmittävä, miellyttävän mausteinen ja kuivatun hedelmäinen, etenkin rusinainen, mutta hiipuu valitettavan nopeasti. 

Boutari Naoussa on ihastuttavan rustiikkinen viini täynnä iän tuomia vivahteita rusinasta suklaaseen ja nahasta tupakkaan. Vaikka viini lähenteleekin jo kymmenen vuoden ikää ja tanniinit ovat samettisen pehmeiksi pyöristyneet, on sen hapokkuus vielä hyvin eloisaa. Kokonaisuus on kaikin puolin tasapainoinen ja herkullinen, aavistuksen uutteinen ja pehmeä viini. Viinin hinta-laatusuhde onkin loistava, sillä harvoin 12 euron hintaan löytää näin jännittäviä viinejä. Se sopii hyvin sellaisenaan nautiskeluun, miksei myös ruokapöytään. Viini kannattaa tosiaan dekantoida pulloon kertyneen sakan takia, eikä sitä kannata enää mahdottoman pitkään varastoida.


Kreikkalainen viini pääsi kokeilemaan onneaan ruotsalaisen klassikon, Biff à la Rydberg'n sekä pippuripihvin kyytipoikana. Rydbergin pihvi, eli hienompi pyttipannu naudan sisäfileestä, perunasta ja sipulista tarjoillaan useimmiten raa'an kananmunan keltuaisen ja esimerkiksi sinappismetanan kanssa. Kuutioitu liha on lähes kypsää, eikä vaadi viiniltä juurikaan tanniineita, joten tämä viini muodostaa ruoan kanssa tasapainoisen parin. Viini ei myöskään hätkähdä perunoiden, sipulin eikä myöskään sinappismetanan seurasta. Lisäksi viinin hapokkuus tasapainottaa varsin tuhtia ruokaa.

Pippuripihvi, eli naudan sisäfileetä pippurilla maustettuna kera pippurikastikkeen, paahdettujen puikuloiden ja uunijuureksien. Perinteisesti moni valitsee tällekin ruoalle tuhdin täyteläisen ja tanniinisen viinin, mutta tällä kertaa ruoka sai kevyempää seuraa. Rosee liha toimii erinomaisesti viinin kanssa ja viini toimii muutenkin koko annoksen kanssa. Ainoa pieni haaste viinille on ruoan pippurisuus, mutta viini ei hätkähdä liiemmin sitäkään. Miellyttävä ja tasapainoisen pehmeä yhdistelmä, vaikkei se kaikkein klassisin parivaljakko olekkaan. Parhaita maistamiani viinejä pippuripihvin kaverina. Viini voisi toimia myös pääsiäisen lammasruokien seurassa.

Kouluarvosana: 9 Hienosti kehittynyt, rustiikkinen viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava - hieno löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Boutari, PDO Naoussa
Alue: Kreikka, Makedonia, Naoussa
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Xinomavro (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,91e Alko 8.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti