perjantai 31. maaliskuuta 2017

Italian erikoisuudet: Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva

Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva 2012

Nyt vuorossa on Mezzacoronan valmistama punaviini Pohjois-Italian Trentinon alueelta. Mezzacoronasta olen kertonut pariin otteeseen aikaisemmin Rotari Riserva Brut ja Rosé Brut kuohuviinien kohdalla, joten en jaarittele tuottajasta itsestään nyt sen enempää.

Teroldego Rotaliano Riserva valmistetaan Trentinon alueen alkuperäislajikkeesta, Teroldegosta, joka viihtyy hyvin Piana Rotalianan alueella. Muualla lajike onkin sitten hankalampi viljeltävä, mutta viljelmiä löytyy kuitenkin Toscanan ja Veneton alueilta, joissa lajiketta käytetään tuomaan väriä sekoiteviineihin. Lisäksi Teroldegoa on viljelty vähäisissä määrin, lähinnä kokeilumielessä ainakin Australiassa, Brasiliassa ja Kaliforniassa. Kyseessä on siis melko harvinainen lajike. 

Tätä Riservaa valmistetaan vain parhaina vuosina. Siihen käytettävät rypäleet kerätään ja valikoidaan käsin neljältä tuottajan parhaalta Piana Rotalianan alueella sijaitsevalta tarhalta. Rypäleet puristetaan ilman rankoja, minkä jälkeen seuraa maseraatio. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa 25 asteen lämpötilassa ja vie 12-13 päivän ajan. Tämän jälkeen viini kypsyy kaksi vuotta, joista ensimmäisen tammitynnyreissä ja toisen pulloissa. 

Houkutteleva, syvän rubiininpunainen väri on melko intensiivinen ja taittuu lasin reunoja kohti hieman kirkkaampiin, tomaatinpunaisiin sävyihin.

Vivahteikas tuoksu tuo mieleen etenkin tummat hedelmät, luumut ja kirsikat sekä puolukat ja herukat. Esiin nousee myös tammisia, hennon paahteisia ja savuisia sekä nahkaisia ja mausteisia vivahteita, häivähtääpä taustalla myös kuivatun luumuisia ja lääkeyrttisiä sävyjä sekä Bordeaux'n viineille tyypillistä setriä.

Melko täyteläinen maku on jo hieman kehittyneen oloinen ja kypsän sävytteinen. Pääroolin tuntuu valtaavan kypsä hedelmäisyys, luumut, kirsikat ja viikunat sekä karpalot ja puna- ja mustaherukat, vilahtaapa taustalla myös hieman mustikkaa ja karhunvatukkaa. Kielellä on myös kevyttä paahteisuutta, nahkaa ja mausteita, häivähdyksiä setristä sekä hienoista savuisuutta. Suutuntumaltaan viini on varsin mehevä, mutta hyvä runkoinen ja ryhdikäs, kiitos mukavan pyöreiden tanniinien ja kirpsakan marjaisan hapokkuuden. Kun hapokkuus asettuu kielelle, nousee esiin viinin uutteinen puoli. Jälkimaku on viipyilevä ja lopussa kielellä on kuivattuja luumuja, hapankirsikkaa ja puolukkaa sekä yrttejä ja hieman savua.

Teroldego Rotaliano Riserva on erittäin hyvä viini hintaluokassaan. Siitä löytyy runsaasti mehevää hedelmäisyyttä, josta en yleensä niinkään välitä, mutta ryhdikäs hapokkuus, tuntuvat pyöreät tanniinit ja tammikypsytyksen tuomat vivahteet tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen. Se ei ole hintaluokkansa tyylikkäin tai hienoin viini, mutta jokin siinä vain kiehtoo. Siinä on hienoista rosoisuutta ja maku tuntuu elävän kielellä, mutta parasta on ehkä hieman rustiikkinen olemus, mikä on melko harvinaista näin suurten tuottajien viineissä. Viini sopii sellaisenaan nautiskeluun, mutta myös erilaisten liharuokien seuraan, vaikkei ehkä nille tuhdeimmille pihveille.

Kokeilin viinin toimivuutta myös jääkaapista löytyneiden juustojen kanssa. Kotimainen 14 kuukautta kypsytetty Mustaleima emmental maistui ihan hyvin viinin kanssa, viini pehmensi mukavasti juuston makua - toisaalta viinin hedelmäinen puoli voimistui muiden makujen jäädessä taka-alalle. Espanjalainen lampaan, lehmän ja vuohen maidoista valmistettu vuoden verran kypsytelty García Baquero Reserva maistui viinin seurassa oikein hyvin. Niin ikään espanjalainen kolmen maidon juusto, Pedro Ximénez viinillä maustettu 16 kuukautta kypsynyt Cinco Lanzas Gran Reserva toimi myös erinomaisesti viinin kanssa. Viimeisenä vuoroon pääsi kahden vuoden ikäinen hollantilainen Gouda, joka olikin sitten aivan liian voimakasta tavaraa tämän viinin seuraan.

Kouluarvosana: 8,5 Miellyttävä, jopa hieman rustiikkisen oloinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Mezzacorona, DOC Teroldego Rotaliano
Alue: Italia, Trentino - Alto Adige, Trentino
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Teroldego (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,95e Alko 23.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti