perjantai 24. helmikuuta 2017

Loiren viinit: Petit Bourgeois Sauvignon Blanc

Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2015

Bourgeoisin perhe on tuottanut viiniä Sancerren alueella jo 10 sukupolven ajan. Henri Bourgeois perusti omaa nimeään kantavan viinitalonsa vuonna 1950 Chavignolin kylässä, joka tunnetaan etenkin viineistään ja vuohenjuustoistaan. Tuolloin tila käsitti vain kaksi hehtaaria, mutta vuosien aikana se on laajentunut nykyiseen 65 hehtaariin. 

Tarhat levittäytyvät mosaiikin tapaan pieninä palstoina Sancerren ja Pouilly-Fumén parhaille kukkuloille. Vuonna 2000 Bourgeoisin perhe laajensi toimintaansa Ranskan rajojen ulkopuolelle, Uuden-Seelannin Marlboroughiin, jossa perheellä on nyt luonnonmukainen Clos Henri -viinitarha. Perhe panostaa Sauvignon Blanc ja Pinot Noir viineihin niin Ranskassa kuin Uudessa-Seelannissakin.

Viininvalmistus perinteet ovat siirtyneet perheessä sukupolvelta toiselle ja vaikka nykyisin hyödynnetäänkin myös modernimpia menetelmiä, ei perinteisiä ole unohdettu. Bourgeoisin tyyliin kuuluu mm. jokaisen palstan rypäleiden valmistaminen viiniksi erillään ja rypäleiden huolellinen valinta jo tarhalla Koko viininvalmistus prosessia seurataan tarkasti aina tarhalta pulloon saakka. Tankkikäyminen ja kevyt tammen käyttö pyöristävät talon viinit ja luovat niihin kermaista suutuntumaa.

Petit Bourgeois on puhdas Sauvignon Blanc viini, johon käytettävät rypäleet kerätään Loiren laakson rinteiltä. Sen edullinen hinta verrattuna muihin Bourgeoisin viineihin selittyykin juuri sillä, ettei se tule miltään tietyltä alueelta, kuten arvostetut Sancerre tai Puilly-Fumé. Se valmistetaan terästankeissa, joissa se saa myös kypsyä sakan päällä kolmisen kuukautta ennen pullotusta.  

Houkutteleva ja intensiivinen, puhtaan oljenkeltainen ja kevyesti vihertävä väri kultaisin vivahtein.

Tuoksu on tuore ja raikas sekä runsaan aromaattinen. Esiin nousee runsaasti lajikkeelle tyypillisiä aromeja, kuten musta- ja valkoherukoita sekä mustaherukanlehtiä ja karviaismarjoja, jotka tuovat mieleen puutarhan marjapensaat. Lisäksi siitä löytyy tuoreita yrttejä, kuten minttua ja nokkosta. Hedelmäinen puoli on pääosin sitruksien, etenkin limetin varassa, mutta löytyypä taustalta myös häivähdyksiä omenoista, päärynöistä ja persikasta. 

Kuiva maku on tuoksun tapaan tuore ja lajikkeelle tyypillinen. Kielellä on herukanlehtiä, musta- ja valkoherukoita ja yrttejä, kuten minttua ja nokkosta. Hedelmäinen puoli on sitruksien ja limetin sävyttämä sekä kirpeän viheromenainen ja päärynäinen sekä hienostuneen mineraalinen. Rapsakan sitrusmainen hapokkuus tuo kevyehköön suutuntumaan mukavasti ryhtiä ja vaikutelma onkin pirteän hedelmäinen ja ryhdikäs, miellyttävän raikas. Viipyilevä ja miellyttävä, veden kielelle nostattavan rapsakka jälkimaku on valkoherukkainen, karviaismarjainen ja hienoisen yrttinen. 

Petit Bourgeois on aromaattinen ja tasapainoinen, ryhdikäs ja raikas Sauvignon Blanc. Siinä on runsain mitoin lajikkeelle tyypillisiä vivahteita ja viini on kaikin puolin onnistunut, rapsakka ja kesäinen. Se on (Alkossa) hintaluokkansa parhaita Sauvignon Blanc -viinejä ja sopii hyvin niin aperitiiviksi kuin ruokajuomaksi. Se voisi maistua vuohenjuuston sekä kala- ja äyriäisruokien seurassa, puhumattakaan kevään ensimmäisistä parsaherkuista.

Tällä kertaa jääkaapista ei kuitenkaan löytynyt parsaa eikä vuohenjuustoa, joten oli tyytyminen Manchego- ja Camembert-juustoihin. Viinin hapokkuus raikastaa täyteläisen kermaista valkohomejuustoa ja sen kirpeän sävytteinen hedelmäisyys sopii hyvin juuston seuraan. Tasapainoinen ja pehmeä pari. Myös Manchego toimii, sillä viinin raikas hapokkuus ja mustaherukan sävyt tekevät myös tästä tasapainoisen yhdistelmän. Kun Camembertin nakkaa pannulle hunajan kera, on se jo aivan liikaa viinille. Juuston keskiosa ilman hunajaa maistuu edelleen viinin seurassa ja korostaa miellyttävästi viinin mineraalisuutta. Mikäli mukaan tulee hunajaa, viinin mustaherukkaisuus voimistuu liiaksi, minkä lisäksi suuhun jää viipyilemään turhan paahteinen maku.

Kouluarvosana: 8,5 Erinomainen Sauvignon Blanc hintaluokassaan.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Henri Bourgeois, Vin de Pays du Val de Loire
Alue: Ranska, Loire
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 3.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti