perjantai 30. syyskuuta 2016

Viikonlopun kupliva: Carrington Vintage Brut

Carrington Vintage Brut 2014

Pernod Ricard Winemakersin tunnetuin viinibrändi kautta maailman on Jacob's Creek. Yritys tuottaa viiniä Argentiinassa, Yhdysvalloissa, Espanjassa, Kiinassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Australialaiset Carrington ja Wyndham Estate, uusiseelantilainen Brancott Estate ja argentiinalainen Graffigna sekä Campo Viejo Riojasta lienevät monille tuttuja viinibrändejä Alkon hyllyiltä.

Carrington Vintage Brut valmistetaan Sultana-lajikkeesta, jonka lisänä käytetään pientä määrää Rieslingiä. Sultana on sellaisenaan syötävä rypälelajike, joka tunnetaan paremmin rusinoista kuin viineistä. Tämä runsas satoinen, siemenetön lajike ei myöskään ole kovin yleinen viinintuotannossa, sillä se vaatisi seurakseen laadukkaampia lajikkeita. Lisäksi ohut kuoriset rypäleet ja tiheät tertut altistuvat helposti mm. sienitaudeille, joten lajike vaatii kuivan ja kuuman kasvuympäristön.

Viiniin käytettävät rypäleet kerätään pääosin Murray Darlingista, eli Victorian ja New South Walesin alueilta. Ensimmäinen käyminen ja malolaktinen käyminen tapahtuvat terästankeissa. Viini käy toiseen kertaan pullossa, jossa se myös kypsyy sakan päällä. Tämän jälkeen viini pullotetaan uudelleen. 

Kirkas, vihertävän vaaleankeltainen väri. Kuplat ovat melko pieniä ja kohtuullisen runsaita sekä pitkäkestoisia.

Tuoksu on melko kevyt ja aromeiltaan kypsän hedelmäinen. Se on omenainen ja päärynäinen sekä hennon sitruksinen. Lasista nousee esiin myös todella hentoja paahteisia vivahteita ja karamellisia häivähdyksiä.

Raikas maku jatkuu tuoksun viitoittamalla kypsän hedelmäisellä tiellä, mutta pysyttelee silti kuivana. Kielellä on sitruksia, omenoita, persikoita ja päärynöitä sekä hienoista hunajaisuutta ja yrttisiä piirteitä. Taustalla käy myös häivähdys rusinoista ja hienoista paahteisuutta. Pehmeä ja eloisa hapokkuus tuo suutuntumaan mukavasti raikkautta ja myös ryhtiä löytyy hyvin. Jälkimaku on valitettavan lyhyehkö. Sen kypsä sitrusmaisuus saa veden nousemaan kielelle, minkä lisäksi lopussa erottuu makean sävytteistä mausteisuutta ja hentoa hunajaisuutta.

Carrington Vintage Brut ei ole mikään tyylikäs huippuviini, mutta hintaluokassaan oikein kelvollinen kuohuva. Tuoksussa ja maussa erottuu kypsytyksen tuomia hennon paahteisiakin sävyjä, mutta ne jäävät hedelmien varjoon. Kypsytyksen tuomia vivahteita jääkin kaipaaman lisää, mutta toisen käymisen jälkeen tapahtuva uudelleen pullotus taitaa estää tämän. Kympin kuohuviinejä löytyy Alkon hyllyiltä moneen lähtöön ja esimerkiksi hintaluokan Proseccot tuppaavat olevaan heikkolaatuista kuplivaa hedelmämehua, kun taas Cavojen joukosta löytyy niin hyviä kuin huonoja esityksiä. Mielestäni Carrington yltää kevyesti keskivertoa parempien kuohuvien joukkoon hintaluokassaan. Se on hyvä valinta aperitiiviksi tai tervetuliaismaljaksi, mutta sopii myös ruokapöytään kala- ja äyriäisruokien pariksi.

Kouluarvosana: 8+ Yksinkertainen, mutta laadukas ja tasapainoinen kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Pernod Ricard Winemaker's
Alue: Australia, South Eastern Australia
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Sultana (95%), Riesling (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 16.7.2016

Samalta tuottajalta:
Jacob's Creek Reserva Barossa Shiraz 2011
Jacob's Creek Riesling 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti