maanantai 26. syyskuuta 2016

Tammea ja tanniineja: Oinoz Prestigio

Oinoz Prestigio 2006


Tämä Castilla y Leónin alueelta Espanjasta tuleva pöytäviini tarttui mukaan heräteostoksena kesällä Haaparannan reissulta. Systembolaget kertoo viinin tuottajan, Agricultura y Bodega Renacimienton olevan osa Grupo Matarromeraa, jonka sivuilta ei puolestaan löydy tietoja Renacimientosta tai kyseisestä viinistä. Olisiko kyseessä sitten Ruotsin markkinoille suunnattu viini, tiedä häntä.

Lisäksi Systembolaget kertoo, että viiniin käytettävät rypäleet kerätään käsin yhdeltä, vuonna 1980 istutetulta 39 hehtaarin viinitarhalta, jolla viljellään vain punaista Tempranilloa. Kyseinen tarha sijaitsee 600 metrin korkeudessa merenpinnasta Toron alueella, Toron kaupungista pohjoiseen. Kylmä maseraatio ja käyminen tapahtuvat terästankeissa, mikä vie noin kahden viikon ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 12-14 kuukauden ajan.

Kehittynyt, syvän punainen väri taittuu tyylikkäästi tiilen sävyihin etenkin lasin reunoja kohti.

Tuoksu on tumman sävytteinen ja runsaan hedelmäinen, päällimmäisenä kypsiä mustaherukoita ja luumuja. Tammi ja sen tuomat makean mausteiset ja vaniljaiset vivahteet ovat selkeästi esillä, minkä lisäksi erottuu todella hentoja ruusunmarjaisia ja tupakkaisia häivähdyksiä. Alkoholi erottuu tuoksussa hieman häiritsevänkin terävästi.

Täyteläinen maku seurailee tuoksussa vastaan tulleita aromeita tumman sävytteisenä, mutta kielellä pääosan vievät tammiset ja paahteiset sekä makean mausteiset ja kevyen vaniljaiset vivahteet. Tummahko hedelmäisyys on esillä luumun, hapankirsikan ja puolukan muodossa, minkä lisäksi kielellä on hieman rusinaisia ja suklaisia häivähdyksiä. Tuntuvat, melko notkeat tanniinit tuovat viinille hyvän rungon ja kuivattavat suun keskimausta aina paahteisen kahvin ja rusinoiden sävyttämään jälkimakuun.

Oinoz Prestigio tarjoaa heti korkkaamisen jälkeen runsaasti aromia ja makua. Viini vaikuttaa muuten oikein tasapainoiselta, mutta koko suun täysin kuivattavat parkkihapot jäävät häiritsemään. Oinoz on kokonaisuutena melko yksinkertainen viini Se voisi toimia paremmin jonkun tuhdin liharuoan tai juustojen kanssa, jotka kesyttäisivät viinin tanniinit. Tällä kertaa Systembolaget on onnistunut hinnoittelemaan viinin hieman yläkanttiin, sillä edullisemminkin löytyy parempia viinejä jopa Alkon hyllyltä.

Kouluarvosana: 7,5 Yksinkertainen viini, tammea ja kypsää hedelmää.
Hinta-laatusuhde: Huono - edullisemmin löytyy runsaasti parempia viinejä.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Agricultura y Bodega Renacimiento, Vino de la Tierra Castilla y León
Alue: Espanja, Castilla y León, Toro
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 119 SEK (n. 13,02e) Systembolaget 11.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti