keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Vaaleaa tummista: Anselmann Cabernet Sauvignon Blanc de Noir

Anselmann Cabernet Sauvignon Blanc de Noir 2015

Keväällä Alkon tilausvalikoimaan ilmestyi uusi tuote, joka herätti välittömästi mielenkiintoni. Kyseessä oli punaisesta Cabernet Sauvignon -lajikkeesta valmistettu valkoviini, jollaista en ollut ennen päässyt maistamaan. Kuohuviinien puolelta termi blanc de noirs on luonnollisesti tuttu kaikille samppanjan ystäville ja uskoisin joskus kuulleeni sen käytöstä myös valkoviinien yhteydessä. No, kerran Alkosta nyt oli saatavilla tälläinen erikoisempi tuote, oli sitä luonnollisesti tilattava pullollinen.

Viinin tuottajasta, Weingut Anselmannista en sen enempää jaarittele, tulihan edellinen saksalainen viini samalta tuottajalta. Anselmann valmistaa blanc de noir -valkoviiniä Cabernet Sauvignonin lisäksi myös St.Laurent- ja Syrah-lajikkeista. Valmistus poikkeaa jonkin verran tavalliseen valkoviiniin verrattuna. Rypäleet puristetaan hellävaraisesti, jotta kuorien punainen väri ei liukene mehuun ja luonnollisesti maseraatio kuorien kanssa jää väliin. Anselmann ilmeisesti myös kuorii tai poistaa kuoren rypäleistä ennen puristamista. 

Anselmann Cabernet Sauvignon Blanc de Noir kaatuu lasiin haalean keltaisen vihertävänä, mutta todella neutraalina, jopa lähes värittömänä. 

Tuoksu on hento, mutta siitä erottuu kuitenkin keltaisia hedelmiä, kuten luumuja, omenaa ja aprikoosia. Kun etsimällä etsii, voi erottaa myös sitrushedelmiä ja valkoherukoita. Taustalla piileskelee myös makean kukkaisia ja mausteisia vivahteita. 

Kuivahko maku saa hieman makeuden tuntua hedelmäisistä, kypsän persikkaisista, keltaluumuisista ja sitruksisista vivahteista. Kieleltä löytyy myös kypsää omenaa ja kirpeämpää viheromenaa sekä valkoherukkaa ja jopa mustaherukkaisia häivähdyksiä sekä jo tuoksussa vastaan tullutta kukkaisuutta ja mausteisuutta. Tämän lisäksi taustalla on hieman pippuria ja paprikaa. Viinin hapokkuus on eloisaa ja tekee viinistä kohtuullisen ryhdikkään. Jälkivaikutelma on keskipitkä, kypsän hedelmäinen, sitruksinen ja makean mausteinen.

Anselmann Cabernet Sauvignon Blanc de Noir säväyttää enemmän nimellään, kuin pullon sisällöllä. Cabernet Sauvignon tuo ensimmäisenä mieleen voimakkaan punkun, blanc de noir näin valkoviinin kohdalla kuulostaa mielenkiintoiselta. Etenkin monopolin hallitsemassa maassa, jossa viinivalikoima on rajallinen. Kokonaisuutena viini on kuitenkin kesäisen raikas ja kohtuullisen ryhdikäskin. Hapokkuus tasapainottaa hedelmäisen puolen tuomaa vienoa makeuden tunnetta ja yleisilme on kuivahko. Hyvä valinta seurusteluun tai viinipruuviin aiheuttamaan hämmennystä. Ruokapöydässä kala- ja äyriäisruokien kumppani.

Viini sai seurakseen katkarapuleivän Ruotsin laivojen versiosta hieman muokattuna, mutta samaan tyyliin. Viini tuntuu leivän kanssa miellyttävältä ja kypsän hedelmäiseltä, sen ryhdikäs hapokkuus tuo kokonaisuuteen raikkautta ja yhdistelmä on tasapainoinen. Ainoat kompastuskivet ovat kauraleipä ja viinin vihollinen, keitetty kananmuna. Vehnäpaahtoleipä olisikin varmasti ollut paremmissa väleissä viinin kanssa, mutta sitä ei tällä kertaa kaapistä löytynyt. Paras vaihtoehtohan tälle klassikkoleivälle olisi jokin vaalea ja raikas olut, ellei sitten jätetä kananmunaa kokonaan pois. Noh, ensi kerralla täytyy koota klassikko vaalean leivän päälle.

Kouluarvosana: 8 Yksinkertainen, mutta laadukas ja melko herkkäarominen viini.
Hinta-laatusuhde: Ok - edullisemmin saa parempaa. Kokeilemisen arvoinen kuitenkin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Anselmann, Qualitätswein Pfalz
Alue: Saksa, Pfalz
Tyyli: Valkoviini, Blanc de Noir
Rypäleet: Cabernet Sauvignon
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,90e Alkon tilausvalikoima 26.4.2016

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti