keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Modernin tyylin portugalilainen: Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa Douro Tinto 2013

Lähellä Pinhãon kylää sijaitseva Quinta de la Rosan viinitila on ollut Bergqvistin perheen omistuksessa vuodesta 1906. Perheen historia portviinin parissa yltää kuitenkin vuoteen 1815, jolloin perhe aloitti portviinin myynnin ja välittämisen Feueheerd nimellä. Vuosien 1933 ja 1988 välillä Quinta de la Rosa hoiti vain rypäleiden viljelyn ja sadot myytiin ensin Croftin ja myöhemmin Sandemanin portviinitaloille.

Vuonna 1988 perhe päätti aloittaa portviinien valmistuksen uudelleen. 1990-luvun alussa perhe aloitti myös punaviinin valmistuksen ensimmäisten tuottajien joukossa Douron laaksossa. Nykyisin talolla on 55 hehtaaria viinitarhoja, joilta kaikki tuotannossa käytettävät rypäleet tulevat. Portviinien ja punaviinien lisäksi Quinta de la Rosa valmistaa myös valkoviiniä ja pieniä määriä oliiviöljyä. Talon viinintekijänä toimii Jorge Moreira, joka tunnetaan myös Poeira-viinistään, jota hän omalla 9 hehtaarin tilallaan valmistaa.

Tähän punaviiniin käytetään pääasiassa Touriga Nacional -lajiketta ja lisäksi pienempiä määriä Touriga Francaa, Tinta Rorizia (Tempranillo), Sousãoa ja muita tarhoilta löytyvien köynösten rypäleitä. Rypäleet tulevat pääosin Lamelasin tarhalta läheltä Quinta de la Rosan viinitaloa. Käyminen tapahtui pienissä ruostumattomissa terästankeissa, minkä jälkeen viini sai kypsyä vähintään 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Viini on väriltään melko syvän rubiininpunaista ja taittuu violetin sävyihin.

Tuoksu on yleisilmeeltään melko yksinkertainen ja nuorekas, tumman marjainen, etenkin mustaherukkainen ja luumuinen. Siitä erottuu myös paahteista tammea ja kevyen mausteisia ja pippurisia vivahteita.

Täyteläinen maku seurailee tuoksua paahteisen tammisena ja tumman hedelmäisenä, tuoden mieleen uuden maailman viinit. Kielellä on luumuja, kirsikoita, karhunvatukoita ja mustaherukoita sekä tammen tuomaa paahteisuutta ja mausteisuutta sekä häivähdyksiä savusta ja lakritsasta. Tuntuvat, mutta kypsät tanniinit ja sopivasti esiin nouseva hedelmäinen hapokkuus tuovat viinille hyvän rungon. Jälkivaikutelma on viipyilevä, paahteinen ja kypsän hedelmäinen, ompa lopussa jopa kuivatun hedelmäisiä vivahteita.

Quinta de la Rosa on lämmin ja tasapainoinen viini, joka tuo mieleen ennemminkin uuden maailman viinin, kuin klassisen portugalilaisen. Viinistä löytyy hieman vivahteita, mutta samalla rahallakin löytyy vivahteikkaampia ja moniulotteisempia eurooppalaisia viinejä. Kokonaisuutena se on siis tasapainoinen uuden maailman tyylinen vanhan maailman viini. Ostin tämän puolikkaan pullon, jotta voin ottaa lasin pari viiniä hotellihuoneessa. Pahimman pettymyksen tuottivat tässä tapauksessa hinnan luomat odotukset, sillä samaan hintaanhan saa useampia portugalilaisia viinejä normaalissa pakkauskoossa ja nämä viinit ovat lähes poikkeuksetta parempia.

Kouluarvosana: 8- Laadukas uuden maailman tyylinen vanhan maailman viini.
Hinta-laatusuhde: Huono - viini on kallis.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Quinta de la Rosa, DOC Douro
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Touriga Nacional (60%), Touriga Franca (12%), Tinta Roriz (8%), Sousão (5%) + vanhoja lajikkeita
Pullo: 0,375 l
Hinta: 8,99e Alko 30.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti