maanantai 5. syyskuuta 2016

Kympin Gran Reserva Riojasta: lat42 Gran Reserva

lat42 Gran Reserva 2006

Torre de Oñan viinitalo sijaitsee Rioja Alavesan alueella Álavan maakunnassa. Talon tarina alkoi vuonna 1985, jolloin kuubalainen liikemies ja viininystävä Don  Leandro Vázquez päätti toteuttaa unelmansa omasta viinitalosta Rioja Alavesan alueella. Hän kuitenkin väsyi viinitilan hoitamiseen ja vuonna 1995 Grupo La Rioja Alta S.A. osti Torre de Oñan.

Lat42 Gran Reserva on vain Ruotsin markkinoille suunnattu viini, josta ei mainita edes tuottajan sivuilla. Viini on ilmeisesti saanut nimensä Rioja Alavesan halki kulkevan 42. leveyspiirin mukaan. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Torre de Oñan viinitilaa ympäröivältä Finca San Martin -tarhalta. Sadonkorjuu hoidetaan käsin. Käyminen ja maseraatio kestävät 16 päivän ajan ja tapahtuvat terästankeissa. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Tämän jälkeen viini saa levätä terässäiliöissä, ennen kuin se siirretään kypsymään kahdeksi vuodeksi tammitynnyreihin. Ensimmäinen vuosi vierähtää käytetyissä amerikkalaisissa ja toinen uusissa ranskalaisissa tynnyreissä. Lopuksi viini suodatetaan ja pullotetaan, minkä jälkeen se saa kypsyä vähintään kolmen vuoden ajan pulloissa.

Upeasti kehittynyt, melko syvän punainen väri on houkutteleva. Se läpäisee valoa ja taittuu lasin reunoja kohti kevyesti rusehtaviin sävyihin. (Kuva vääristää melko pahasti viinin värin.)

Tuoksun kohdalla pääosan vie intensiivinen vaniljaisuus, jonka vanavedessä seuraa Riojan viineille melko tyypillinen runsas ja paahteinen tammisuus. Tuoksusta erottuu myös makean sävyisiä kuivatun hedelmäisiä vivahteita, kuten luumua, kirsikkaa ja viikunaa sekä hienostunutta nahkaisuutta ja makeaa mausteisuutta. Taaempaa erottuu vivahteita kaakaosta ja pähkinöistä sekä hieman tuoreempaa kukkaisuutta ja puolukkaa. Myös alkoholi on selvästi esillä tuoksussa.

Melko täyteläinen maku jatkuu paahteisena, tammisena ja vaniljaisena, makean mausteisena ja hennon tupakkaisena. Hedelmäinen puoli nousee esiin karpalon ja hapankirsikan muodossa, minkä lisäksi löytyy myös häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä, kuten luumuista. Myös kevyttä maanläheisyyttä, kuten multaa erottuu kieleltä. Yleisilmeeltään kuiva viini saa selkeästi esillä olevista, mutta miellyttävän pehmeistä tanniineista ja kohtuullisesta hapokkuudesta ihan kelvollisen rungon. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä, vaniljaisen tamminen ja kypsän hedelmäinen, aavistuksen ruusunmarjainen ja kukkainenkin, mutta kuivahko ja hennon maanläheinen.

Lat42 on oikein mukava tuttavuus. Se ei missään nimessä kuulu Riojan hienoimpien Gran Reservojen joukkoon, mutta reilun kympin hintaansa nähden viini loistava ja laadultaan erinomainen. Niin tuoksun kuin maunkin osalta tammisuus ja vanilja ovat hieman hallitsevassa roolissa, mutta myös muita vivahteita löytyy runsaasti. Viini on hyvä valinta pataruokien ja possun kaveriksi, mutta pehmeytensä ansiosta se toimii hyvin myös sellaisenaan. Mikään pihviviini ei ole kyseessä niin tanniinien kuin rungonkaan puolesta. Alkostahan samaan hintaan saa Riojan osalta lähinnä Crianzaa ja edullisin Gran Reservakin on lähes kaksi kertaa kalliimpi, joten hintaisekseen viini on oikein hyvä.

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja lämmittävä, miellyttävän vivahteikas riojalainen.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Torre de Oña, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Tyyli: Punaviini, Gran Reserva
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 99 SEK (n. 10,83e) Systembolaget 11.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti