tiistai 23. elokuuta 2016

Mehumainen aussishiraz: Lindeman's Bin 50 Shiraz

Lindeman's Bin 50 Shiraz 2015

Lindeman's lienee monille tuttu nimi pullon kyljessä, löytyyhän tuottajan nimi usein Alkon myydyimpien punaviinin joukosta. Lindeman'sin viinejä myydään yli sadassa maassa ympäri maailman ja Suomessakin niitä on saanut jo vuodesta 1993 alkaen. Eli kyseessä on siis erittäin tunnettu viinibrändi.

Lindeman'sin tarina alkoi yli 170 vuotta sitten, kun englantilaislähtöinen tohtori Henry Lindeman perusti viinitalonsa vuonna 1843. Hän rakensi pienen mökin, viinitilan ja kellarin sekä istutti ensimmäiset köynöksensä 816 eekkerin mailleen Cavarran alueella Hunter Vallyessa. Vuonna 1850 Lindeman'sin kellari tuhoutui tulipalossa ja Henry lähti läheisille kultakaivoksille lääkärin hommiin.

Hänen intohimonsa viininvalmistukseen ei kuitenkaan kadonnut ja kolme vuotta myöhemmin hän päätti kokeilla onneaan viinintuottajana toistamiseen ja jälleenrakentaa yrityksensä. Viennin yritys aloitti vuonna 1958, jolloin Lindeman's Cawarra Claret -viiniä vietiin ensimmäisen kerran Britanniaan. 1860-luvulla talon viinejä vietiin jo sinne tänne ympäri maailman.

Nykyisin Lindeman's on Treasury Wine Estates -yhtiön omistuksessa, johon kuuluu muitakin tuttuja viinibrändejä, kuten Beringer, Matua, Penfolds, Rosemount, Wolf Blass ja Yellowglen. Lindeman's pyrkii valmistamaan laadukkaita viinejä, jotka sopivat jokapäiväisiin hetkiin ja moneen makuun.

Lindeman'sin tuotevalikoimasta löytyy runsaasti erilaisia viinejä. Yksi tunnetuimmista tuoteperheistä on Bin-sarja, joka koostuu 15 erilaisesta viinistä. Tämä sarja sai alkunsa Bin 65 Chardonnay -viinistä, jonka myynti alkoi Kanadassa vuonna 1985. Viinin saaman menestyksen myötä sitä alettiin myydä myös Australissa vuonna 1991. Millainen sitten on Lindeman's Bin 50 Shiraz, joka on lähes vuosittain Alkon 20 myydyimmän punaviinin joukossa.

Nuorelle Shirazille tyypillinen väri on tumma, syvän sinipunainen. Se vaalenee lasin reunoja kohti vaaleamman punaisiin ja pinkkeihin sävyihin.

Tuoksu on tumman sävytteinen, mehevä ja hieman marjahilloinen. Lasista nousee karhunvatukoiden ja vadelmien aromeita sekä hieman mustaherukkaa ja luumua. Lisäksi esiin nousee kirsikkahilloa, makean sävytteistä vaniljaa ja aavistus tupakasta.

Keskitäyteläinen viini on tumman marjainen ja hedelmäinen, melko hilloinen. Kielellä on mustaherukoita, karhunvatukoita ja luumua sekä hieman karpaloita. Makeuden tuntua korostaa entisestään karhunvatukka- ja luumuhilloiset sekä vaniljaiset vivahteet. Kokonaisuutena viini tuntuu melko mehuaiselta, mutta makean sävyinen mausteisuus ja pippurisuus sekä hennon tupakkaiset ja paahteiset vivahteet tuovat viinille hieman luonnetta. Tanniinit ovat pehmeät, jopa hieman huomaamattomat, mutta kuitenkin läsnä. Ne tukevat viiniä yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa, mutta selkäranka on silti melko heikko. Jälkivaikutelma on alkua hieman kuivempi, kevyen puolukkainen ja aavistuksen mansikkainen, hennon tupakkainen ja pippurinen.

Lindeman's Bin 50 Shiraz on aussityyliin mehevä ja hilloinen, liiankin mehumainen ja makean sävytteinen viini. Tanniinit ovat hyvin hennot ja eivät riitä tuomaan yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa kunnon selkärankaa, saati tasapainoa makeiden sävyjen keskelle. Lindeman's on onnistunut tekemään makean sävytteisen ja helposti lähestyttävän viinin, joka muistuttaa pitkälti marjamehua. Monet ilmeisesti pitävät tästä, mikäli Alkon myyntitilastoihin on uskominen. Viiniä on ilmeisesti kypsytetty osin amerikkalaisessa tammessa, mikä tuo kokonaisuuteen hieman, muttei riittävästi luonnetta. Viini sopii sellaisenaan seurusteluun, mikäli hakusessa on makeahko viini. Mikäli viinin haluaa yhdistää ruoan kanssa, se voi toimia yleisviininä grillijuhlissa esimerkiksi BBQ-possun tai -ribsien seurana. Itsehän käytin tätä punaviinikastikkeen raaka-aineena.

Kouluarvosana: 7 Jopa australialaiseksi liian mehumainen ja hilloinen viini.
Hinta-laatusuhde: Huono - samalla rahalla löytyy paljon parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lindeman's Wines
Alue: Australia, Kaakkois-Australia
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Shiraz
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 11.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti