perjantai 26. elokuuta 2016

Kesän raikkaat valkoviinit: Viña Albali Verdejo

Viña Albali Verdejo 2015

Espanjan johtava perheomisteinen viinitalo, Félix Solís on suomalaisille tuttu ainakin Valdepeñasin alueen Viña Albali -punaviineistään. Tänä kesänä Alkon kausivalikoimassa oli myös tuottajan valkoviini Ruedan alueelta. Vuonna 1952 perustetun yrityksen juuret ovat Valdepeñasin alueella, mutta nykyisin viinitalo omistaa viinitarhoja kaikilla Espanjan merkittävimmillä laatuviinialueilla ja kuuluu Espanjan suurimpien viinintuottajien joukkoon. Félix Solís valmistaa viinien lisäksi myös mehuja ja sangriaa. 

Félix Solís on tuottanut vuodesta 2005 lähtien viiniä Ruedan alueella, josta tämäkin viini tulee. Rueda sijaitsee Castilla y Leónin ylä tasangolla, Ribera del Dueron ja Toron punaviinialueiden välillä. Rueda on sai DO-luokituksen ensimmäisenä Castilla y Leónin ala-alueena vuonna 1980. Alueen ilmasto on mannermainen, pitkät kylmät talvet, lyhyet keväät ja kuumat kesät.

Viini valmistetaan Verdejo -lajikkeesta ja sadonkorjuu tapahtuu öisin, jotta rypäleen hedelmäisyys ja raikkaus säilyvät. Rypäleet puristetaan, minkä jälkeen rypälemehu saa maseroitua 6-8 tunnin ajan kuorimassan kanssa, jotta kuorista uuttuu mehuun mahdollisimman paljon aromeja. Käyminen tapahtuu alhaisessa 12-16 asteen lämpötilassa.

Tuore, hieman vihertävä vaalean oljenkeltainen, melko neutraali väri. Kirkas ja kaikin puolin puhdas ulkoasu.

Tuoksu on todella freesi, raikkaan sitrushedelmäinen, limettinen ja sitruunainen. Siinä on myös persikoita, vihreitä omenoita ja häivähdys passion hedelmästä sekä hieman yrttisiä vivahteita. Todella raikas ja miellyttävä tuoksu on jopa hieman eksoottisen sävyinen.

Kuiva maku on pirteän sitruksinen ja kieleltä löytyy tuoksussa vastaan tulleen limen ja sitruunan lisäksi hieman greippiä. Hedelmäisyys on muutenkin selkeästi esillä kirpeän viheromenaisena, hieman kypsemmän persikkaisena ja trooppisena, etenkin ananaksen ja passion hedelmän muodossa. Myös yrttiset vivahteet ovat läsnä, minkä lisäksi kielellä on mineraalisuutta. Eloisa, varsin rapsakka sitrusmainen hapokkuus tuo suutuntumaan mukavasti ryhtiä ja saa veden nousemaan kielelle keskipitkän jälkimaun aikana. Lopussa kielellä on kirpeitä hedelmiä, kuten sitruksia ja omenoita sekä yrttisiä vivahteita ja hieman hunajaista kukkaisuutta.

Viña Albali Verdejo on kuiva ja raikas viini, jossa kirpeän ja kypsemmän hedelmäiset aromit yhdistyvät hienosti. Hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja tasapainoisen kokonaisuuden, joka sopii lämpimään päivään, kuin silmät päähän. Mukava tuttavuus, muttei niin speciaali että jäisi erityisemmin mieleen. Ensimmäinen mielikuvani tämän viinin yhdistämisestä ruoan kanssa heräsi parin siemauksen jälkeen - paistetut ahvenfileet, uudet perunat, parsa ja jokin hapokas vaalea kastike. Harmi, kun parsakausi on loppunut ajat sitten ja kesä alkaa olemaan muutenkin paketissa. Viini toimii hyvin myös aperitiivina, kevyempien kala- ja äyriäisruokien kaverina.

Kouluarvosana: 8+ Raikas ja pirteä, melko ryhdikäs viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Félix Solís, DO Rueda
Alue: Espanja, Castilla y León, Rueda
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Verdejo (100%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 5,49e Alko (kausituote) 30.7.2016

Samalta tuottajalta:
Viña Albali Gran Reserva 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti