tiistai 2. elokuuta 2016

Ensimmäisen vuoden parhaat palat

Aloitin blogin kirjoittamisen reilu vuosi sitten ja olut- ja viiniarvioita on tullut kirjoiteltua yhteensä 170 kappaletta. Päätin tehdä pienen koosteen viineistä, jotka jäivät vuoden aikana parhaiten mieleeni.


Punaviineistä yksi oli ylitse muiden


1. Tiempo Briego 2011 - Espanjan Ribera del Dueron alueelta tuleva viini oli moniulotteinen ja harmoninen pakkaus hyvällä rungolla. Tasapainoinen viini teki lähtemättömän vaikutuksen tyylikkyydellään, jollaista harvoin löytää yhtä edullisesti.

2. Marqués de Riscal Reserve 2010 - Myös tämä viini tulee Espanjasta, tosin Riojan alueelta. Hienostuneen, muttei liiallisen tamminen viini oli pehmeä ja harmoninen kokonaisuus.

3. Château Batailley 2008 - Tämä Pauillacin alueen Bordeaux-viini on erinomainen ruokaviini ja sellaisenaan monille liian tuhtia tavaraa. Minä pidin viinistä sellaisenaan ja naudan entrecôteen kaverina. Tyylikäs ja tasapainoinen.

4. Quinta das Setencostas 2010 - Vuoden viinin tittelinkin voittanut portugalilainen kympin kyykkyviini oli tasapainoinen ja laadukas, rustiikkinen viini, jollaisia harvoin edullisten viinien joukosta löytää. Vuosikerta 2011 ei puolestaan yltänyt läheskään samalle tasolle.

5. Luigi Bosca Cabernet Franc 2011 - Tämä argentiinalainen viini tarjosi harmonisen ja syvän makumaailman. Miellyttävä ja tasapainoinen viini on yksi parhaita maistamiani uuden maailman viinejä pitkään aikaan.

Muita mukavia muistoja jättivät mm. riojalainen Barón de Ley Reserva ja italialaiset Masi Costasera Amarone Classico, Ricossa Barolo ja Ruffino Riserva Ducale. Uudesta maailmastakin löytyi muutamia hyviä punaisia, kuten Bonterra Zinfandel Kaliforniasta ja Finca Las Moras Black Label Malbec Argentiinasta.

Valkoviinien joukostakin jäi mieleen muutamia helmiä


1. La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2014 - Bourgognen eteläosista tuleva viini oli tasapainoinen ja harmoninen kokonaisuus, jossa hedelämäisyys ja täydellisesti integroitunut tammi kohtasivat hienosti. Tyylikäs huippuviini hintaluokassaan.

2. Tement Morillon Muschelkalk 2011 - Myös tämä itävaltalainen Chardonnay jäi positiivisesti mieleen. Todella pehmeä ja miellyttävä viini, jonka kohdalla sakkakypsytyksen tuomat vivahteet täydentävät lajikkeelle tyypillisiä aromeja hienosti. Todella hienostunut Chardonnay hintaluokassaan.

3. Schloss Schönborn Rheingau Riesling trocken 2014 - Tämä Rheingaun Riesling on tyylikäs ja vivahteikas viini, joka sopii ryhdikkyytensä puolesta erinomaisesti ruokapöytään.

4. Domaine Zinck Riesling Prestige 2014 - Alsacen alueelta tulee myös hienoja Riesling-viinejä ja tässä on yksi niistä. Viini on miellyttävä ja raikas, hieman makeahkon sävyinen, mutta mukavan ryhdikäs.

5. Jekel Gravelstone Chardonnay 2011 - Tämä kalifornialainen Chardonnay yllätti olemalla tasapainoinen ja hienostunut. Viini sopi hienosti kanttarellirisoton kaveriksi.

Melko Chardonnay ja Riesling painotteinen lista. Mieleen jäi myös Zenaton tuotos Lugana San Benedetto ja alsacelainen Riesling Lieu-Dit Muehlforst. Myös edullinen itävaltalainen Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein ja uusiseelantilainen Sileni Cellar Selection Pinot Gris olivat positiivisia tuttavuuksia.

Kuohuviinit ja Samppanjat


1. Nicolas Feuillatte Millésime Chardonnay Brut 2006 - Näin kymmenen vuoden ikäisenä samaan aikaan uskomattoman freesi ja kehittynyt kupliva. Sellaisenaan nautiskeluun ja aperitiiviksi tai vaikka läpi aterian. Tyylikäs viini edulliseen hintaan.

2. Lanson Gold Label Vintage Brut 2005 - Myös tämä vuosikerrallinen samppanja oli erinomainen kokonaisuus, tyylikäs ja tasapainoinen viini.

3. Bruno Paillard Première Cuvée Brut NV - Yksi Alkon valikoiman parhaista vakiosamppanjoista. Todella tasapainoinen ja miellyttävä viini, joka sopii hyvin maljajuomaksi, mutta myös ruokapöytään.

4. Charles Mignon Premium Reserve Brut Rosé 1er Cru NV - Tyylikäs ja pätevä roseesamppanja, joka tarttui mukaan edulliseen hintaan. Erinomainen valinta ruokapöytään

5. Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2012 - Tasapainoinen ja tyylikäs perinteisellä menetelmällä valmistettu roseekuohuviini Itävallasta.

Myös Veuve Clicquot Brut ja Mumm Cordon Rouge Brut ovat varsin päteviä vakiosamppanjoita. Puolikuiva Pol Roger Rich Demi-Sec on hyvä valinta esimerkiksi mätiblinien seuraan.  Uusiseelantilainen Lindauer Rosé Brut ja edullinen Codorníu Clasico Seco Cava ovat laadukkaita edullisempia kuplivia.

Roseeviineistä harva jää mieleen


Alkon roseeviinit ovat usein turhan korkeasti hinnoiteltuja laatuunsa nähden ja monet niistä eivät herätä juurikaan tunteita. Pari roseetakin yllätti kuitenkin positiivisesti. Joseph Mellot Sancerre Le Rabault Rosé Ranskan Loiresta on tyylikäs ja hienostunut roseeviini seurusteluun ja ruokapöytään. Itävaltalainen Stadlmann Rosé St.Laurent puolestaan hieman valkoviinimäinen pakkaus punaisen marjaisilla vivahteilla ja parhaimmillaan ruokapöydässä.


Makeat ja väkevöidyt viinit


Makea jälkiruokaviini tai väkevöity viini voi kruunata aterian yhdessä jälkiruoan kanssa tai jälkiruoan korvikkeena. Näistä viineistä olen kuitenkin kirjoitellut toistaiseksi melko vähän. Unkarilainen Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos oli makeudestaan huolimatta uskomattoman tasapainoinen ja moniulotteinen viini. Château Grillon ja Château du Levant, Bordeaux'n Sauternes-viinien edullisemman pään edustajat olivat hintaisikseen erinomaisia jälkiruoan seuralaisia ja korvikkeita, mutta eivät yltäneet Tokajin tasolle. Jälkiruokaviinin ei myöskään tarvitse olla kallista ja Alkon hyllystä löytyykin esimerkiksi edullinen, mutta aromaattinen ja pirskahtelevan hapokas La Caliera Moscato d'Asti

Koska mainitsin tässä kaikki neljä maistamaani jälkiruokaviiniä, mainitsen myös kaikki kolme väkevöityä viiniä. Niistä oma lempparini on M. Chapoutier Banyuls Rimage, joka on tavallaan ranskalainen vastine portviineille. Vivahteikas ja moniulotteinen viini, joka sopii erinomaisesti suklaan ja suklaisten jälkiruokien seuraan, mutta myös nautiskeluun. Myös Late Bottled Vintage -portit, Graham's ja Ferreira olivat oikein miellyttäviä tuttavuuksia ja hyviä pareja nautiskeluun ja jälkiruokien seuraan. 

Tässä olivat siis omat suosikkini viineistä, joista olen kirjoitellut tänne blogin puolelle.

Nyt pidän parin viikon tauon blogin kirjoittamisesta ja nautin kesälomasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti