keskiviikko 17. elokuuta 2016

Erinomainen kyykkyviini: Copertino Riserva

Copertino Riserva 2008

Copertino Riserva on Systembolagetissa myytävä italialainen kyykkyviini, josta Ruotsalaiset ovat saaneet nauttia jo vuodesta 1992 alkaen. Viini tarttui mukaan kesäkuussa, kun poikkesimme Haaparannan reissulla länsinaapurimme monopolissa. Myyjä mainitsi, että viini loppuu usein hyllystä, eli se on ilmeisesti melko suosittua tavaraa ruotsalaisten keskuudessa. 

Viinin valmistuksesta vastaa Cupertinum - viininviljelijöiden osuuskunta Copertinosta, Puglian (Apulia) viinialueelta. Osuuskunnan perustivat 36 alueen viininviljelijää vuonna 1935. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu noin 350 viininviljelijää, jotka toimittavat vuosittain noin 400 hehtaarin viljelmiensä sadon osuuskunnalle.

Copertino Riserva valmistetaan pääosin Negroamaro -lajikkeesta, joka on Primitivon (Zinfandel) ohessa yksi Puglian tyypillisimmistä lajikkeista. Lisäksi viiniin käytetään hieman Malvasia Neraa. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat tarhoilta, jotka ovat maaperältään punaista kalkkipitoista savea ja hiekkaa. Köynökset ovat vanhoja ja satomäärät pidetään alhaisina karsimalla köynöksiä, mikä vaikuttaa kypsymiseen ja parantaa näin rypäleiden laatua.

Melko syvä väri on tumman, jopa poltetun tiilenpunainen ja kehittynyt. Siitä erottuu myös rusehtavan punaisia sävyjä.

Tuoksu on lämmin ja vivahteikas, melko kehittyneen oloinen. Lasista nousee mausteisia ja savuisia vivahteita sekä nahkaa ja tupakkaa, hieman eläimellisiä ja tallisia piirteitä. Hedelmäinen puoli on esillä mustien kirsikoiden sekä kuivattujen viikunoiden ja taateleiden muodossa. Yleisilmeeltään tuoksu on vivahteikas ja runsas arominen, hienosti kehittynyt.

Keskitäyteläinen maku on tuoksua paljon hedelmäisempi. Suorastaan mehukas, kypsän luumuinen, karhunvatukkainen ja mustaherukkainen sekä kirsikkahilloinen. Tuoksua runsaammasta hedelmäisyydestä huolimatta myös mausteiset ja savuiset sekä nahkaiset ja talliset vivahteet ovat läsnä. Viini tuntuu kielellä kypsältä ja tasapainoiselta, mutta aavistuksen liian makealta. Samettisen pehmeät tanniinit ja kohtuullinen hapokkuus tuovat viinille hieman ryhdikkyyttä. Jälkivaikutelma on makean kirsikkahilloinen, kuivatun luumuinen ja viikunainen, kevyen rusinainen, nahkainen ja hennon savuinen.

Copertino Riserva yllättää todella positiivisesti. Se ei ole tyylikäs huippuviini, vaan hienosti kehittynyt ja vivahteikas kyykkyviini. Tuoksu on uskomattoman moniulotteinen ja rustiikkinen, maku Puglian viineille tyypillisesti hieman makeahko, mutta kohtuullinen hapokkuus tuo suutuntumaan tasapainoa. Alkosta on turha etsiä alle kymmenellä eurolla saman tyylistä, yhtä hienosti kehittynyttä ja vivahteikasta viiniä. Täytyy myöntää, että olen jälleen hieman kateellinen ruotsalaisille. Viini voisi toimia hyvin possun ja pataruokien kaverina.

Kouluarvosana: 8,5 - Erinomainen, loistava kyykkyviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cupertinum, DOC Copertino
Alue: Italia, Puglia, Copertino
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Negroamaro (95%), Malvasia Nera (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 79 SEK (n. 8,65e) Systembolaget 11.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti