maanantai 29. elokuuta 2016

Kesäiset roseeviinit: Portal Pink Porto

Quinta do Portal Pink Porto NV

Quinta do Portal on perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Douro-joen laaksossa Portugalissa. Perhe on valmistanut portviinejä Pinhãon alueella yli sadan vuoden ajan. Portviinien lisäksi yritys tuottaa myös Moscatel-viinejä ja väkevöimättömiä viinejä. 

Perheyritys omistaa noin 100 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakautuvat neljän viinitilan alueelle - Quinta do Portal, Quinta do Confradeiro, Quinta dos Muros ja Quinta da Abelheira. Tilat sijaitsevat toisistaan poikkeavilla aluella ja eri korkeuksissa, joten myös viinitarhojen olosuhteet poikkeavat toisistaan. Eri tiloilla viljellään eri lajikkeita, mutta jokaiselta löytyy Touriga Nacional köynöksiä.

Douron viinialue levittäytyy 250 000 hehtaarin alalle Douro-joen valuma-alueelle. Tästä noin 45 000 hehtaaria on viininviljelyksiä. Alueen maaperä on pääosin liuskekiveä ja graniittia. Talvet ovat kylmiä ja kesät puolestaan hyvin kuumia ja kuivia. Douron laakso jakaantuu kolmeen ala-alueeseen; Baixo Corgo, Cima Corgo ja Duoro Superior. Nämä kolme aluetta poikkeavat toisistaan niin lämpötilojen, sademäärän kuin viljelyalan suhteen. 

Viiniin käytettävät rypäleet kerätään käsin ja kuljetetaan viinitilalle laatikoissa. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa 16-18 asteen lämpötilassa terästankeissa ilman maseraatiota, eli kuoret eivät ole kosketuksissa mehuun. Viiniä kypsytetään ruostumattomissa terästankeissa sakan kanssa pullotukseen asti.

Viini on kauniin ja kirkkaan punaista voimakkain oranssein sävyin. Valoa vasten lasin reunoilta erottuu hieman vaaleanpunaista. Tuottajan sivuilla kerrotaan, että viinin voi nauttia jäiden kanssa tai ilman, joten tuumasta toimeen. Toinen lasi ilman jäitä ja toinen jäillä, jolloin viini näyttää kauniin pinkiltä.

Tuoksu tuo jääkaappikylmänä mieleen kypsät punaiset hedelmät ja marjat. Kun viini lämpenee lasissa, esiin nousee myös kuivatun hedelmäisiä, jopa hieman rusinaisia vivahteita ja makean sävytteistä mausteisuutta. Ei kovin moniulotteinen, mutta kuitenkin hieman kehittynyt tuoksu. Kun lasissa on viinin lisäksi jäitä, tuoksu on luonnollisesti neutraalimpi. Se tuntuu jääkylmänä raikkaan marjaiselta, vadelmaiselta sekä puna- ja mustaherukkaiselta.

Makea maku on ilman jäitä tuoksun tapaan punaisen marjainen ja hedelmäinen. Etenkin vadelmaiset, herukkaiset ja kirsikkaiset sekä hennon omenaiset vivahteet löytyvät kieleltä. Maku avautuu viinin lämmetessä ja tuoksun kuivatun hedelmäiset aromit löytävät tiensä myös kielelle viikunoiden ja luumujen muodossa, minkä lisäksi löytyy makeaa mausteisuutta. Tanniinit jäävät alkoholin jalkoihin, mutta erottuvat etenkin viinin lämmetessä. Hapokkuuttakin löytyy hieman, mutta sitä voisi olla enemmänkin. Makea viini on suutuntumaltaan kuitenkin tasapainoinen. Jälkimaku on hivenen lämmittävä ja esiin nousee punaisia omenoita, kirsikoita ja makeaa mausteisuutta sekä häivähdys yrteistä.

Jäiden kanssa nautittuna viini on pehmeä ja todella raikas, punaisen marjainen ja hedelmäinen. Kielellä on runsaasti vadelmia ja kirsikoita sekä vadelma- ja mansikkahilloa. Jäät peittävät myös muutenkin hennot tanniinit, mutta hapokkuus tuo kuitenkin hyvin vastapainoa makeudelle, eikä viini tunnu hilloisuudesta huolimatta imelältä. Jääkylmänä raikas puoli korostuu siis paremmin, mutta portviinille tyypilliset aromit jäävät piiloon. Tosin tämän viinin tarkoitushan on olla raikas kesäpäivän virkistäjä.

Portal Pink Porto on jäiden kanssa nautittuna virkistävä ja raikas kesäjuoma, kunnon marjapommi. Ilman jäitä viinistä taas löytyy portviineille tyypillisiä aromeja, mutta kokonaisuus on hieman yksinkertainen. Rento viini rentoihin hetkiin, roseeportviinien tarkoituksena on houkutella nuorempaa sukupolvea portviinien pariin ja moni varmaan mielellään tätä jäiden kanssa tai ilman siemaileekin. Viininä se ei ole kummoinen, mutta mielellään sitä aurinkoisena päivänä siemailee jäiden kanssa tai drinkin osana.

Tuottajan sivuilta löytyy myös kolmas vaihtoehto tarjoiluun; viini sopii cocktailin raaka-aineeksi. Lasiin jäitä ja viipale sitruunaa, limeä tai appelsiinia ja halutessasi mintunoksa. Sitten vain portviiniä ja tonic-vettä tai vaikka kuohuviiniä, mitä ikinä mieleen tuleekaan. Itse sotkin keskenään kolmasosan tätä viiniä ja kaksi kolmasosaa tonic-vettä. Cocktail maistui aurinkoisena päivänä oikein hyvältä, etenkin näin kuivempien juomien ystävälle. Mikäli pitää makeasta, tonicin voi aina vaihtaa toiseen pidentäjään.

Kouluarvosana: 8- Jäiden kanssa raikas kesäjuoma, ilman jäitä yksinkertainen portviini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on kohtuu hintainen.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Quinta do Portal, Rosé Port
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Rosé Port
Rypäleet: Tinta Roriz (Tempranillo) (60%), Touriga Franca (25%), Touriga Nacional (15%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 79 SEK (n. 8,41e) Systembolaget 23.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti