keskiviikko 29. elokuuta 2018

Oululaiset oluet: Sonnisaari Juomahammas II

Sonnisaari Juomahammas Oaked Imperial Porter II Matured With Whisky Barrel Chips

Sitten vuorossa olisi Sonnisaaren Juomahampaan viskiversio. Samea olut on väriltään mustaa, valoa vasten reunoilta punertavan tummanruskeaa. Päälle muodostuu noin sentin paksuinen, punertavan rusehtava, tiivis vaahtohuppu, joka laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi hunnuksi juoman pinnalle.

Tuoksu on runsas ja vivahteikas, paahteinen ja suklaamaltainen. Kypsytyksessä käytetyt viskitynnyrilastut erottuvat vienosti taustalla tammisen vaniljaisina ja mausteisina vivahteita sekä itse viskin muodossa. Humalointi erottuu kevyemmin; hentoa pihkaa, puuta ja mausteita, aavistus kukista, pippurista ja yrteistä. Lisäksi tuooksussa on tummaa luumu-hedelmää, kahvia ja tuoretta lakritsaa sekä hieman kypsää sitrusta.


Maku on täyteläinen ja pehmeä ja kieleltä löytyy suklaata, vahvaa espressomaista kahvia, hieman karamelliä ja vaniljaa, suolaista lakritsaa ja salmiakkia, hieman nokea, ruisleivän kuorta ja kypsää luumua. Humalointi on varsin reilua ja tuntuu kielellä sitruunaisena ja greippisenä, tumman hedelmäisenä, yrttisenä, puisena ja hennon pihkaisena. Myös vivahteet viskistä ja tammesta ovat läsnä kielellä. Suutuntuma on täyteläinen ja runsas, lempeä ja hieman kuohkea. Alkoholi erottuu lievänä lämpönä, muttei häiritsevästi. Runsas ja viipyilevä jälkimaku tarjoilee vaniljaista tammea, hieman karamellia ja suklaata, kahvia ja paahteisia vivahteita, hieman kitkerää yrttiä sekä kypsää ja kuivattua luumua.

Kokonaisuutena Juomahampaan viskiversio on erittäin hyvä olut tyylilajissaan. Oluen aromit ja maut ovat kirjavia ja monitahoisia, vaikutelma on kaikin puolin tasapainoinen ja toimiva. Onnistunut olut, johon oli mukava tutustua, mutta parempiakin on vastaan tullut. Mielestäni tämä on lähes hintansa arvoinen, vaikka kahdeksan euroa onkin loppupeleissä iso raha pienestä olutpullosta.

Miten Sonnisaaren Juomahammas Whisky- ja Sherry Oloroso sitten eroavat toisistaan? Viski-versio oli kielellä makeampi, pehmeämpi ja lempeämpi, sherry-versio kuivempi ja katkeroisempi. Molemmat oluet olivat täyteläisiä ja runsaita, mutta viski-versio tuntui hieman kevyemmältä. Molemmat oluet olivat yli vuosi ostamisen jälkeen hyvässä vedossa ja mielestäni hyvin onnistuneita tuotteita. Omaan makuuni Whisky-versio kuitenkin upposi hieman paremmin. 

Kouluarvosana: 9,5 Loistava, hienosti kypsynyt Imperial Porter.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - lähes hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Oulu
Oluttyyppi: Imperial Porter
Maltaat: N/A
Humalat: Summit, East Kent Goldings
Alkoholi: 11,0%
Pullo: 0,33 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti