torstai 23. helmikuuta 2017

Brittioluet: St. Peter's Cream Stout

St. Peter's Cream Stout

St. Peter's Brewery on Suffolkissa, Englannin itäosassa Bungayn lähistöllä sijaitseva panimo. Se rakennettiin vuonna 1996, mutta sen käytössä on myös vanhoja 1960-luvun lopulle asti käytössä olleita maatilan rakennuksia sekä nykyisin ravintolana toimivia St. Peter's Hall, jonka pitkä historia yltää 1280-luvun tienoille.

Panimo keskittyy valmistamaan perinteisiä englantilaisia oluita ja sen valikoimista löytyy toista kymmentä olutta sekä vaihtuvia kausioluita. Joukosta löytyy niin gluteenittomia kuin luomutuotteita. Panimon tuotantokapasiteetti on noin 17 500 tynnyriä olutta vuodessa, mikä tarkoittaa 83 000 pinttiä olutta viikossa. Panimo tunnetaan etenkin pullo-oluistaan, joiden osuus tuotannosta on 80 prosenttia ja noin puolet tästä menee vientiin. St. Peter's Cream Stout valmistetaan viiden paikallisen maltaan sekoituksesta sekä Fuggles-, Progress- ja Challenger- humalista. Vesi saadaan panimon omasta, vanhasta ja syvästä porakaivosta. 

Lähes läpinäkymättömän musta, valoa vasten punertavan tummanruskea olut vaahtoaa kohtuullisen runsaasti. Maitokahvin värinen, pienikuplainen ja tiivis vaahto laskeutuu nopeasti ohueksi, noin puolen sentin kerrokseksi juoman pinnalle, jättäen lasin reunoille kaunista pitsiä. 

Kevyehkö tuoksu tuntuu makean maltaiselta, jopa hieman siirappiselta. Paahteisuus on stoutiksi melko kevyehköä, mutta silti selkeästi esillä ja voimistuu oluen lämmetessä. Lasista nousee makeampia aromeita, kuten tummaa suklaata, hieman vaniljaa ja toffeeta sekä pähkinöihin, kahviin ja tummiin hedelmiin taittuvia vivahteita. Humalat tuntuvat lähinnä pehmeän pähkinäisenä.

Makeahko, jopa hieman siirappinen ensimaku tuo mieleen karamelliset ja kevyesti paahdetut maltaat. Rakenteeltaan olut on kermaista ja pehmeää, humalan katkeroiden jäädessä hyvin hennoiksi taustalle. Kielellä on makean kaakaoisia ja suklaisia sekä hieman tummemman ja kuivemman suklaisia vivahteita. Siinä on myös paahteista kahvia ja suolaista lakritsaa sekä tummia hedelmiä, ehkä hieman luumujakin. Humalat eivät erotu vielä keskimaunkaan puolella muuten, kuin hienoisena katkerona taustalla ja aivan lopussa mukavan pähkinäisinä. Suutuntumaltaan olut runsas ja kermaisen pehmeä, melko täyteläinen, jopa hieman paksun oloinen, eikä siitä löydy vetisyyttä. Hiilihappoisuus on melko kevyttä ja voisi olla hieman runsaampaakin. Viipyilevä ja lempeän viettelevä jälkimaku tarjoilee tummaksi paahdettua kahvia ja vahvaa espressoa, sekä hieman makean katkeraa humalaa. Löytyypä lopusta myös kielellä muutenkin esiintynyttä suolaista lakritsaa, hieman luumua ja tummaa leipää sekä pohjaan palaneen sokerin mieleen tuovaa kitkeryyttä. 

Tämä Cream Stout todella runsasaromien ja vivahteikas, todella pehmeä ja miellyttävä olut. Se ei tunnu imelältä, vaikka kielellä onkin hyvin paljon makeita vivahteita. Vaikutelma on kaikinpuolin tasapainoinen ja herkullinen. Se sopii hyvin sellaisenaan nautittavaksi esimerkiksi aterian päätteeksi tai muuten vain. Miksei myös suklaisten jälkiruokien kaveriksi. Kolmen euron hintaan se on hintaluokkansa parasta antia. Suosittelen.

Kouluarvosana: 9 Erinomainen cream stout.
Hinta-laatusuhde: 3,18e - Erinomainen - olut on hintaluokkansa parasta antia.
Hinta-laatusuhde: 4,99e - Ok - hintansa arvoinen olut.

Jotain pientä infoa:

Alue: UK, Englanti, Suffolk, Bungay
Oluttyyppi: Stout, Sweet Stout
Maltaat: -
Humalat: Fuggles, Progress, Challenger
Alkoholi: 6,5%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 29,90 SEK (n. 3,18e) Systembolaget 23.7.2016 (Alko 4,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti