perjantai 8. helmikuuta 2019

Alkon kausituotteet: Fagiano Barbera d'Alba

Fagiano Barbera d'Alba 2016

Alkon valikoimaan putkahtelee kausituotteita pitkin vuotta ja etenkin syksyisin punaviinipullon etikettiä voi koristaa riistaeläimen, esimerkiksi hirven tai sorsan kuva. Nämä viinit eivät useimmiten ole kummoisia ja samalla rahalla, edullisemmin tai muutaman euron enemmän sijoittamalla saa usein vastaavan, mutta paremman ja laadukkaamman viinin. Toki joukossa voi olla myös helmiä, mutta itselleni sellaisia ei ole vastaan sattunut.


Pullo Fagianon Barbera d'Albaa lähti mukaani viime syksynä vain siksi, että paikallisesta Alkosta ei löytynyt muitakaan mielenkiintoisia "kevyempiä" punaviinejä alle 20 euron hintaluokasta. Niimpä pullo Barberaa matkaan ja menoksi. Mitään sen suurempia odotuksia tätä viiniä kohtaan ei ollut, kuten ei muitakaan vastaavia pullotteita, joiden tuottajasta ei ole mitään tietoa. 

Viini on lasissa tumman puhuvaa ja luumun sävyihin taittuva väri on lasin reunoilta hieman kirkkaamman punaista. Yllättävänkin runsas tuoksu tarjoilee reilulla kädellä mausteita, yrttejä ja punaista hedelmää; etenkin hapankirsikkaa, luumua, vadelmaa ja karpaloa, hieman neilikkaa ja pippuria. Häivähtääpä taustalla myös hieman orvokkia ja hyvin hentoa lakritsaa.


Viini tuntuu kielellä kuivalta ja hyvin ryhdikkäältä. Kieleltä löytyy niin puolukkaa ja karpaloa, hapankirsikkaa ja punaherukkaa kuin raa'an tuntuista luumua, kepeää mausteisuutta, hieman neilikkaa ja bitteristä yrttiä. Lisäksi siinä on vienoa kukkaisuutta ja kepeää paahteisuutta. Suutuntuma on lähellä keskitäyteläistä ja lajikkeelle tyypillisesti tanniinien määrä ei ole erityisen runsas, mutta tanniinit tuntuvat sitäkin kuivemmilta. Hapokkuus on reilua ja puolukkaista ja kuivattaa kielen yhdessä tanniinien kanssa. Viipyilevä loppu jatkuu hapokkaan punamarjaisena, etenkin puolukkaisena, mutta löytyypä lopusta myös hieman hapankirsikkaa, orvokkia, mausteita ja pippuria.

Klassisen tyylin Barbera, muttei sieltä hienoimmasta päästä; särmikäs ja hyvin ryhdikäs, hieman levoton viini, joka voisi toimia ruokapöydässä, muttei sellaisenaan. Alkon hinta ja viinin laatu eivät kohtaa, joten pidänkin hinta-laatusuhdetta todella heikkona, kun samalla rahalla löytyy paljon parempaakin. Kuten aiemmin mainitsin, nämä kausituotteet "hienolla" tai hauskalla etiketillä harvoin tarjoavat hyvää hinta-laatusuhdetta. Ruokapöydässä tätä voisi kokeilla tomaattia ja sieniä sisältävien liharuokien kanssa. 


Viini maistui ylikypsän ankankoiven kaverina kohtuullisen hyvin. Ankan lisäksi lautaselta löytyi makeahkoa Cumberlandin kastiketta ja ankan rasvassa paistettuja papuja. Viini maistui pelkän ankan ja papujen kanssa mainiosti, mutta kuten odottaa saattoi, makeahko kastike ei kuvaan sopinut.

Kouluarvosana: 8- Simppeli arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - laatu ei vastaa hintaa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: IT CN/319 (Pullottaja)
Luokitus: DOC Barbera d'Alba
Alue: Italia, Piemonte, Alba
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Barbera
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,99e Alko 1.9.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti