perjantai 20. tammikuuta 2017

Perjantaipullo Italiasta: Barbaglio

Barbaglio 2010

Nyt vuoroon pääsee mitä mainioin viini Etelä-Italian Apulian, eli Puglian alueelta. Ennen kuin hyppäämme itse viinin kimppuun, täytyy mainita ettei viimeaikainen vähäinen kirjoitteluni johdu tipattomasta tammikuusta, vaan puhtaasti työkiireistä. Kun tekee kuusipäiväistä viikkoa ja hyppii edestakaisin illasta aamuun, ei vain ehdi ja jaksa tehdä kaikkea mitä haluaa. Ja sittten itse asiaan, eli viinin kimppuun.

Cantine Santa Barbara on viinitalo Italian saappaankannasta, Puglian Salentosta. Tuottajan sivuilla kerrotaan, että yritystä pyörittää jo kolmas sukupolvi Giorgianin perheestä. Sivut ovat kuitenkin varsin suppeat ja minulle jäi epäselväksi mm. milloin talo on perustettu. Lisäksi netistä löytyy myös tietoa, että kyseessä olisi osuuskunta periaatteella toimiva viinitalo, tiedä häntä.

Barbaglioon käytettävät rypäleet kerätään käsin. Rypälemehu saa maseroitua kuorien kanssa kontrolloidussa lämpötilassa neljästä kuuteen päivään. Viiniä kypsytetään noin kahden vuoden ajan, ensin 12 kuukautta tammitynnyreissä, minkä jälkeen seuraa pullokypsytys.

Viini on väriltään intensiivisen ja syvän rubiininpunaista ja vaalenee hennosti lasin reunoja kohti kehittyneemmän tiileen sävyihin. 

Tuoksu on runsas ja moniulotteinen. Esiin nousee kevyen tammisia, makean maustesia ja paahteisia vivahteita sekä kuivattuja hedelmiä, kuten viikunaa, luumua ja hieman taatelia. Myös alkoholi erottuu ja löytyypä taustalta myös häivähdyksiä tupakasta, savusta ja nahasta sekä manteleista, minkä lisäksi siinä on hieman makeaa parfyymia ja maanläheisiä vivahteita, jopa hieman tallia.

Täyteläinen maku on alueen viineille tyypillisesti tuoksua hedelmäisempi ja esiin nousee mehevää tummaa hedelmää, kirsikoita, mustaherukoita ja puolukkaa. Myös tuoksun tammiset vivahteet, paahteisuus, nahka sekä makea mausteisuus ja parfyymit ovat läsnä kielellä. Viinin lämmetessä ja avautuessa kielelle nousee tuoksun tallisia, jopa hieman lantaisia sävyjä. Runsaat, mutta hienosti pyöristyneet tanniinit tuovat viinille runkoa, mutta hapokkuutta jää kaipaamaan hieman enemmän, sillä makeahko hedelmäisyys hallitsee kielellä. Viipyilevä ja vivahteikas jälkimaku on hieman makeahko, viikunainen, kevyen yrttinen ja tamminen, hennon savuinen, lakritsainen ja maanläheinen.

Barbaglio yllättää positiivisesti - se on miellyttävä ja persoonallinen, täyteläisen herkullinen viini. Monia Puglian viinejä tuntuu yhdistävän yksi asia; vivahteikas ja kehittynyt, moniulotteinen tuoksu, mutta ensivaikutelman latistava makeahko ja mehevä maku. Barbaglio vastaa juurikin tätä kuvausta, mutta myös kielellä on todella runsaasti vivahteita. Kyseessä ei ole tyylikäs huippuviini vaan rustiikkinen pakkaus. Viini sopii hienosti runsaiden liharuokien pariin tai sellaisenaan nautiskeluun.

Kouluarvosana: 9- Tasapainoinen ja hienostunut, jopa rustiikkinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cantine Santa Barbara, IGT Salento
Alue: Italia, Puglia, Salento
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Negroamaro (80%), Primitivo (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 16.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti