perjantai 13. tammikuuta 2017

Brasilian viinit osa 2: Salton Intenso Tannat

Salton Intenso Tannat 2013

Alkon valikoimasta jo poistuneen Brazil Intenso Brut -kuohuviinin jälkeen vuoroon pääsee Saltonin punaviini, jota on ainakin vielä toistaiseksi saatavilla pitkäripaisesta.

Viini on valmistettu nimensä mukaisesti Tannat-lajikkeesta, jonka alkuperä vie Lounais-Ranskaan Espanjan rajan tuntumaan. Nykyisin lajiketta viljellään etenkin Etelä-Amerikassa, jossa se on noussut Uruguayn kansallisrypäleen asemaan. Tannat-viljelmiä löytyy Ranskan, Uruguayn ja Brasilian lisäksi mm. Australiasta, Argentiinasta, Yhdysvalloista ja Kreikasta sekä Italiasta, jossa sitä käytetään lähinnä sekoiteviineissä.

Salton Intenso Tannat viiniin käytettävät rypäleet tulevat Brasilian eteläisimmältä viinialueelta, Campanha Gaúchasta Uruguayn rajan tuntumasta. Alue sijaitsee 200 metrin korkeudessa merenpinnasta ja on ilmastoltaan on kuivaa. Pitkät aurinkoiset päivät ja viileät yöt luovat pitkän kasvukauden, joten rypäleet saavat kypsyä kaikessa rauhassa. Viini valmistetaan terästankeissa ja käyminen vie seitsemän päivän ajan, eikä lämpötila nouse tänä aikana yli 25 asteen. Viini sai myös kypsyä teräksessä noin 18 kuukauden ajan, minkä jälkeen seurasi 12 kuukauden pullokypsytys.

Viini on syvän purppuranpunaista ja väri taittuu lasin reunoja kohti karmiininpunaisiin sävyihin.

Kypsän sävytteinen, tumman hedelmäinen ja marjainen tuoksu. Siinä on herukoita ja kirsikoita sekä runsaasti yrttisiä, minttuisia ja kuivan koivunlehtisiä vivahteita. Vaikkei viiniä ole tammessa kypsytetty, häivähtää tuoksussa hienoista paahteisuutta. Lisäksi erottuu myös mausteisuutta ja häivähdys kumista ja nahasta.

Melko täyteläisessä maussa on päällimmäisenä tummia hedelmiä, kuten luumuja, kirsikoita, karhunvatukoita ja mustaherukoita. Kielellä on myös mausteita ja keskimaun puolella esiin astuu hieman kitkerän sävyinen yrttisyys ja hento nahkaisuus. Viinin hapokkuus on marjaisaa ja runsaat tanniinit tuntuvia ja hieman kitalakea kuivattavia, mutta pehmeitä ja tekevät yleisilmeestä varsin runsaan ja paksuhkon. Jälkivaikutelma on viipyilevä, tasapainoinen ja kuivahko, hedelmäinen ja karpaloinen sekä kevyen paahteinen ja savuinen.

Salton Intenso Tannat on runsas ja tasapainoinen, miellyttävän täyteläinen ja maukas viini. Odotin sen olevan Etelä-Amerikan tyyliin hieman mehevämpi ja hilloisempi, joten tältä osin yllätyin positiivisesti. Viinin tanniinit ovat tuntuvia, mutta pehmeitä ja tuovat yhdessä hapokkuuden kanssa kielelle kohtuu hyvän tasapainon ja tekevät viinin yleisilmeestä kuivahkon. Nykyisellä kympin hintalapulla viini on hintansa arvoinen, mutta alkuperäisellä 14 euron hinnalla aikamoista liiottelu, mutta sehän Alkossa osataan. Näiden kahden Saltonin viinin jälkeen on vielä hyvin vaikeaa kertoa mielipidettä Brasiliasta viinimaana ja Alkon valikoiman Tannat-viineistä suosittelen kokeilemaan Saltonia mieluummin uruguaylaista Garzón Tannattia.


Viini sai seurakseen kokonaisena paistettua porsaan sisäfileetä, uunijuureksia ja perunamuusia. Tannat toimii kahdestaan possun kanssa oikein hyvin - yhdistelmä on tasapainoinen, viinin mausteiset piirteet tuntuvat makeammilta ja sopivat hyvin possun seuraan. Sen sijaan lisukkeiden kanssa viini ei kulje yhtä hyvin käsi kädessä, aina ei voi onnistua. Viini voisi sopia myös tummemmille liharuoille ja -padoille. 

Kouluarvosana: 8+ Mehevä ja tasapainoinen pakkaus.
Hinta-laatusuhde: 10,35e - Hyvä - viini on hintansa arvoinen.
Hinta-laatusuhde: 14,08e - Heikko - viini ei vastaa hintansa luomia odotuksia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Vinícola Salton
Alue: Brasilia, Rio Grande so Sul, Campanha Gaúcha
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tannat (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14, 08e Alko 27.8.2016 (Erikoiserä)

Samalta tuottajalta:
Brazil Intenso Brut NV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti