torstai 12. tammikuuta 2017

Brasilian viinit osa 1: Brazil Intenso Brut

Brazil Intenso Brut NV

Alkon valikoimaan saapui viime syksynä erikoiseränä kolme brasilialaista viiniä. Edustettuna oli kuohuviini, valkoviini ja punaviini, kaikki samalta tuottajalta. En ollut aikaisemmin maistanut brasilialaisia viinejä, joten mielenkiintoni heräsi - tosin odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla. Noh, joka tapauksessa ostin heti kättelyssä pullon punaista. Pari viikkoa myöhemmin näiden viinien hinnat sitten tipahtivat 3-4 euron verran ja päätin antaa mahdollisuuden myös kuohuvalle. 

Brasiliassa on viljelty viiniä lähes yhtä kauan kuin Argentiinassa ja Chilessä. Maan kuuma ja kostea ilmasto ei ole otollisin viininviljelyä ajatellen ja tästä syystä viinintuotanto onkin keskittynyt enimmäkseen maan eteläosiin. Lisäksi valtaosalla Brasilian viininviljelmistä kasvatetaan syötäviä lajikkeita ja maasta löytyykin vain noin 150 viinitilaa, jotka kasvattavat rypäleitä viinintuotantoa varten. Lähes kaikki brasilialainen viini jää kotimaan markkinoille ja vasta muutaman viime vuosikymmenen aikana viinien laatu on alkanut nousemaan, mistä johtuen brasilialaiset viinit eivät ole saaneet yhtä suurta huomiota kuin sen naapurimaiden tuotteet. Ja Suomessahan brasilialaisten viinien saatavuus on monopolista johtuen varsin heikkoa. 

Saltonin historia yltää vuoteen 1878, jolloin italialainen Antonio Domenico Salton lähti etsimään parempaa elämää Brasiliasta. Virallisesti Vinícola Salton perustettiin kuitenkin vuonna 1910, joilloin Antonion pojat virallistivat isänsä aloittaman liiketoiminnan. Veljekset alkoivat viljelemään viinirypäleitä ja valmistamaan viiniä, kuohuviiniä ja vermuttia. Nykyisin Salton on Brasilian vanhin viinitila ja 25 miljoonan litran vuosituotannollaan suurin perheomisteinen viinintuottaja. Tilaa pyörittävät perheen kolmas ja neljäs sukupolvi. 

Brazil Intenso Brut valmistetaan italialaisesta Glera-lajikkeesta ja siihen käytetyt rypäleet tulevat Serra Gaúchan ylängöltä noin 650 metrin korkeudelta. Tunnetuin tästä lajikkeesta valmistettu viini on italialainen Prosecco, joka on tällä hetkellä varsin trendikästä kuohuviiniä. Intenso Brut valmistetaan Proseccojen tapaan Charmat-, eli tankkikäymismenetelmällä, jossa toinen kuplat synnyttävä käyminen tapahtuu paineistetuissa terästankeissa. Tällä tavoin kuohuviinistä saadaan helposti lähestyttävää ja yksinkertaista, minkä lisäksi rypäleen hedelmäisyys säilyy hyvin. Itse valitsen lasiin harvoin Proseccoja ja muita tällä menetelämällä valmistettuja viinejä, sillä kaipaan viiniltä enemmän luonteikkuutta ja hienostuneisuutta kuin helposti lähestyttävää ja yksinkertaista tyyliä.

Intenso Brut on väriltään melko neutraalia haalean vihertävän oljenkeltaista. Lasiin kaadettaessa viini kuohuu ja poreilee todella runsaasti, hieman virvoitusjuomamaisesti. Viinin asettuessa lasissa kuplat ovat varsin vähäisiä.

Tuoksu on kevyehkö ja pääroolin vie runsas hieman kypsän sävytteinen hedelmäisyys. Siitä erottuu omenaa ja päärynää, aprikoosia ja keltaisia luumuja sekä hieman rapsakampaa sitrusta.

Kuivahko maku on niin ikään runsaan hedelmäinen. Kielellä on ananasta, keltaluumua, omenaa, päärynää, persikkaa, melonia ja sitrushedelmiä. Siinä on myös kukkaisia vivahteita ja keskimaun puolella erottuu jo hienoista mausteisuutta. Viinin hedelmäisyys korostaa maukeuden tunnetta kielellä, mutta sitrusmainen ja kohtuu rapsakka hapokkuus tuo kokonaisuuteen riittävästi ryhtiä ja raikkautta. Jälkivaikutelma on päärynäinen, omenainen ja kevyen mausteinen.

Brazil Intenso Brut on varsin proseccomainen viini niin aromeidensa kuin hapokkuutensa osalta. Sanoisin sen silti olevan parempaa kuin valtaosa saman hintaluokan Proseccoista. Viini on helposti lähestyttävä, mutta omaan makuuni liian yksinkertainen, jopa tylsä. Viini ehti tosiaan jo poistua Alkosta, mutta mikäli se joskus takaisin tulee - suosittelen Proseccon ystäviä sitä kokeilemaan. Intenso Brut sopii sellaisenaan hyvin viilennettynä seurustelujuomaksi.

Kouluarvosana: 8 Proseccomainen ja simppeli kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Vinícola Salton
Alue: Brasilia, Rio Grande do Sul, Serra Gaúcha
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Glera 
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,63e Alko 16.9.2016 (Erikoiserä)

Samalta tuottajalta:
Salton Intenso Tannat 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti