tiistai 1. maaliskuuta 2016

Alkon ainoa uruguaylainen viini, Garzón Tannat

Garzón Tannat 2013

Argentiinan ja Brasilian välissä, Atlantin rannikolla sijaitseva Uruguay on suomalaisille melko tuntematon viinimaa, eikä asiaa ainakaan auta se, että valtion monopolimme valikoimasta löytyy vain yksi uruguaylainen viini. Sääli, sillä tämä ainokainen viini on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi monet saman hintaluokan chileläiset viinit, joita valikoimassa riittää sitten joka lähtöön. 

Uruguay on Etelä-Amerikan neljänneksi suurin viinintuottaja Argentiinan, Chilen ja Brasilian jälkeen, mutta maailman mittakaavalla melko pieni. Uruguay sijaitsee samoilla leveysasteilla monien Argentiinan, Chilen, Etelä-Afrikan, Australian ja Uuden-Seelannin viinialueiden kanssa. Viiniä viljellään lähes koko maassa, aina rannikolta sisämaahan, mutta pääasiassa tuotanto keskittyy maan eteläisiin osiin, lähelle maan pääkaupunkia Montevideota.

Tannat, rypäle joka herätti maailman kiinnostuksen Uruguayn viinejä kohtaan. Uruguayn kansallisrypäleen asemaan noussut Tannat on punainen, erittäin tanniininen lajike, joka on kotoisin Lounais-Ranskasta. Rypäle tuottaa Uruguayssa samettisen makuisia ja huomattavasti vivahteikkaampia ja vähätanniinisempia viinejä, kuin kotiseudullaan Ranskassa. Lajikkeesta valmistetaan maan hienoimmat ja ainutlaatuisimmat viini. Tannatin lisäksi tärkeimpiä lajikkeita ovat punaiset Merlot, Cabernet ja Malbec sekä valkoiset Sauvignon, Chardonnay, Sémillon ja Riesling.

Bodega Garzónin viinitila sijaitsee Garzónin alueella, noin 20 kilometrin päässä Atlantin rannikolta. Tilan perusti Alejandro Bulgheroni yhdessä vaimonsa kanssa. He ihastuivat Garzónin alueeseen jo vuonna 1999 ja näkivät alueella heti oman "Uruguayn pikku Toscanansa", josta muodostui heille unelma, josta tuli myöhemmin totta. Alusta asti he halusivat tuottaa viiniä ympäristöystävällisesti ja vuonna 2014 valmistui heidän uusi energiatehokas viinitilansa. Kukkulan huipulle rakennettu viinitila kuluttaa noin 40 prosenttia vähemmän energiaa muihin vastaavanlaisiin tiloihin verrattuna. Tämän lisäksi lähes 40 prosenttia kaikesta tarvittavasta energiasta saadaan tilan sivutuotannosta, aurinko- ja tuulisähköstä.

Tilan viinitarhat levittäytyvät rinteille ja kukkuloille, joten ne nauttivat aurinko- ja kosteusolosuhteiltaan erilaisista mikroilmastoista. Talon tarhat on jaettu yli tuhanteen pikku palstaan. Alue on maaperältään soraista, mutta pehmeää ja nauttii leudosta ilmastosta ja Atlantilta puhaltavista raikkaista merituulista. Yhdessä nämä piirteet luovat hienon ja ainutlaatuisen terroirin sekä hyvät lähtökohdat viininviljelylle.

Garzón Tannat on puhdas lajikeviini. Viiniin käytetään vain parhaat rypäleet ja käyminen tapahtuu sammioissa, joiden lämpötilaa ohjataan lattialämmityksellä. Lisäaineita, kuten kaupallisia hiivoja ja entsyymeja vältetään ja käyminen tapahtuu luonnollisten hiivojen avulla. Viiniä kypsytetään 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista suurin osa on uusia. Tämän jälkeen seuraa vielä kahdeksan kuukauden pullokypsytys ennen myyntiin laskua. Tuottaja lupaa viinille oiken säilytettynä 6-8 vuoden kestävyyden vuosikerrasta.

Tumma ja syvän sinipunainen väri vaalenee laisn reunoja kohti tomaatinpunaisiin sävyihin.

Lämminhenkinen ja runsas tuoksu, jossa on päällimmäisenä kypsiä hedelmiä, mustaherukoita ja mausteita. Myös tammea ja tammen tuomaa paahteisuutta löytyy, minkä lisäksi taaempana on hienoista savuisuutta ja häivähdys kahvista.

Voimakas ja lämmin, tumman sävytteinen makumaailma valtaa kielen. Siinä on kypsiä marjoja, kuten karhunvatukoita ja mustaherukoita, mausteisuutta, hienostunutta tammea ja sen tuomaa paahteisuutta. Lisäksi kielellä vilahtelee muun muassa häivähdyksiä kirsikoista, eukalyptuksesta, tallista, kahvista ja suklaasta. Suutuntumaltaan viini on runsas ja täyteläinen. Tuntuvat ja rotevat, hieman karheatkin tanniinit ovat pyöristyneet hyvin ja antavat viinille pehmeän hapokkuuden kanssa tyylikkään rungon. Viini jättää viipyilevän ja lämmittävän, kypsien marjojen ja mausteiden sävyttämän jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena viini on tasapainoinen ja miellyttävä, eikä reilusta tanniinien määrästä huolimatta vaadi välttämättä ruokaa kaverikseen. Hapokkuus ja tanniinit tuovat viinille hienon rakenteen, joten viini on kuitenkin parhaimmillaan ruoan, kuten roseeksi jätetyn pihvin seurassa. Viinissä on rypäleelle tyypillistä mustaherukkaa ja muutenkin hedelmäisiä aromeita, jotka kulkevat sulassa sovussa hieman takavasemmalle jäävän tammen kanssa. Hintaluokkansa parasta antia Alkon eteläamerikkalaisien viinien joukossa ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini.

Viiniä maistoin jouluna vanhempieni luona, jossa tarjolla oli paistettua poron sisä- ja ulkofileetä. Alkon kuvauksen mukaan viini on roteva ja voimakas ja viini toimikin hienosti roseeksi jätetyn poronfileen kaverina. Tanniinit pehmenivät punertavan lihan kanssa ja viini tuntui tasapainoisemmalta. Sen mausteiset ja hedelmäiset aromit korostuivat miellyttävällä tavalla, tukien poronlihan herkkiä makuja ja yhdistelmä oli tasapainoinen ja samettinen, mukavan pehmeä. Hieno ruoka ja viini pari, jota kannattaa kokeille. Pahoittelut puhelimella otetun kuvan laadusta.


Kouluarvosana: 9  - Erinomainen ja persoonallinen viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava, edullinen viini.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodega Garzón
Alue: Uruguay, Garzón
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tannat (100%)
Pullo: 0,75l
Hinta: 13,48e Alko 23.12.2015

perjantai 26. helmikuuta 2016

Viikonlopun viinivinkki: Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso

Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2013

Verrocchio Wines on viinialan yritys, joka keskittyyy tuomaan italialaisia laatuviinejä Pohjoismaihin. Yritys tuottaa viinejä yhteistyössä pienten ja keskisuurten italialaisten tuottajien kanssa, eli toimii samaan tapaan, kuin pohjoismaisen Norvin Groupin omistama, Signorelli Wines -tuotemerkki. Ainoa ero vaikuttaa olevan se, että Verrocchio keskittyy Veneton alueen viineihin ja Signorelli Veneton lisäksi myös Abruzzon ja Toscanan alueiden viineihin.

Verrocchion nettisivuilta paljastuu myös, että yritys on saanut nimensä Andrea di Michele di Francesco de' Cionin taitelijanimestä, Andrea del Verrocchio. Hän on 1400-luvulla elänyt kuvanveistäjä, kultaseppä ja taidemaalari, joka opetti muun muassa Leonardo da Vincia ja Sandro Botticellia sekä vaikutti myös Michelangelon taiteeseen. Hauskaa, sillä myös Signorelli on saanut nimensä 1400-luvulla vaikuttaneen renesanssikauden taiteilijan, Signorellin mukaan.

Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat kukkuloilla sijaitsevilla viinitarhoilla Valpolicellan sydämessä. Ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa, joissa viini käy myöhemmin toiseen kertaan Amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa. Viiniä kypsytetään ennen pullotusta yhdeksän kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä.

Viini on väriltään melko syvän rubiininpunaista, aavistuksen läpikuultavaa ja taittuu reunoista kevyesti tiilen sävyihin.

Mehevä tuoksu on kypsien hedelmien ja marjojen sävyttämä, kirsikkainen sekä kevyen mausteinen, jopa aavistuksen rustiikkinen. Tuoksusta erottuu myös kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja ja tammen tuomaa hienoista paahteisuutta ja hentoa nahkaisuutta.

Maku on tuoksun tapaan mehevän marjainen, hapankirsikoiden ja makeiden mausteiden sävyttämä. Lisäksi siinä on hieman yrttejä sekä tuoksussa vastaan tulleita kuivattuja luumuja ja kevyttä paahteisuutta. Suutuntumaltaan viini on mehevä ja täyteläinen. Nuoret, mutta melko notkeat ja aavistuksen suuta kuivattavat tanniinit ja marjaisa hapokkuus tuovat viinille runkoa. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä ja lämmittävä, tammen tuomien mausteiden ja kirsikkaisen kirjon hallitsema, aavistuksen rusinainen ja luumuinenkin.

Mehevä, aavistuksen rustiikkinenkin viini on pehmeä ja tasapainoinen. Aavistuksen makeahko maku päättyy kuivaan, mutta miellyttävän mehevään jälkivaikutelmaan. Lisäksi viinissä on sitä, mitä Ripassossa kuuluukin olla, eli Amaronelle tyypillisiä vivahteita, kuten kuivattuja hedelmiä ja makeita mausteita. Viinillä on hyvä runko, joten se pärjää monenlaisten ruokien, kuten kovien juustojen, paistien ja pataruokien kaverina. Hintaisekseen kelpo Ripasso, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini sellaisenaan nautiskeluun tai ruokapöytään. Kokeile myös Signorelli Valpolicella Ripasso Superiore viiniä.

Kouluarvosana: 8,5
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Verrocchio Wines, DOC Valpolicella Ripasso Superiore
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella
Tyyli: Punaviini, Valpolicella Ripasso
Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (30%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 3.2.2016

torstai 25. helmikuuta 2016

Belgialaistyylinen kesäolut, Saison

Slottskällans Saison

Aika katkaista ranskalaisten viinien putki ja vuoroon pääsee ruotsalaisen Slottskällans Bryggerin Saison. Olut oli viime kesänä Alkossa kausituotteena ja kaapin perältä sitä löytyi vielä yksi pullo. Päätin korkata sen vielä, kun sen elinkaarta oli jäljellä kesäkuuhun saakka. 

Slottskällans Bryggeri on vuonna 1997 Uppsalassa perustettu pienpanimo, jonka perustivat Jonas H. Andersson, Hans Finell ja Urban Nilsson. He olivat matkalla Yhdysvalloissa vuonna 1995, jossa oli tuolloin meneillään suuri pienpanimobuumi. He saivat idean oman panimon perustamisesta tuolta matkaltaan. Panimon ensimmäiset oluet tulivat myyntiin vuonna 1998 ja 2000-luvun alkupuolella panimo oli ilmeisesti hyvin lähellä konkurssia, mutta toiminta kuitenkin jatkui. 

Saison on belgialainen oluttyyli, joka on kotoisin maan ranskankielisiltä alueilta. Tätä kesäolutta valmistettiin perinteisesti talven aikana ja kypsytettiin pulloissa kesäksi. Perinteisesti saisonit ovat runsaan hedelmäisiä ja hiilihappoisia, vaaleita, virkistäviä ja hieman mausteisia, jopa pippurisia oluita. Nykyisin ne valmistetaan useimmiten pääosin ohrasta, mutta myös vehnää voidaan käyttää pienissä määrin. Lisäksi valmistuksessa käytetään usein saison-hiivaa, joka antaa oluelle sen mausteisen ja pippurisen maun. Sitten itse asiaan, eli oluen kimppuun. 

Olut on lasissa samean vaaleankeltaista ja tuo mieleen kirkastamattoman hunajan. Reippaasti hiilihappoja. Runsas vaahto on puhtaan valkoista, melko suurikuplaista ja kestää kohtuullisen pitkään. Vaahto jättää kadotessaan oluen pinnalle hienoista pitsiä.

Aavistuksen hapan ja hieman hiivainen tuoksu on miellyttävän viljainen ja hedelmäinen. Etenkin sitruksien sävyttämä ja hennon banaaninen. Siinä on myös hieman mausteisia ja pippurisia vivahteita. Kokonaisuutena tuoksu on raikas ja hedelmäinen. 

Maku seurailee tuoksua pehmeän viljaisena, jopa aavistuksen vehnäisenä ja raikkaan hedelmäisenä sekä hennon hiivaisena. Tuoksun tapaan pääroolin hedelmäisyydessä vievät sitrukset, appelsiinit ja sitruunat, mutta myös trooppista hedelmää, kuten ananasta, päärynää ja banaania löytyy. Taustalla on hieman mausteisia, valkopippurisia ja yrttisiä vivahteita. Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen ja pehmeä, hiilihappojen ja keskiasteisen humaloinnin tuodessa siihen mukavasti raikkautta. Jälkivaikutelma on hetken aikaa viipyilevä, makeahkon maltainen ja hedelmäinen, minkä lisäksi humala tuntuu hieman katkeroisena ja yrttisenä lopussa. 

Raikkaan kesäinen olut, jossa on oluttyylille tyypillisesti runsaasti hedelmää. Olut tuo etäisesti mieleen vehnäoluen, tosin vähemmällä hiivaisuudella ja runsaamalla mausteisuudella, etenkin pippurilla. Oluessa on hienoista makeutta ja happamuutta, jotka vuorottelevat mukavasti kielellä. Tasapainoinen kokonaisuus, johon kaipaisin ehkä hieman lisää humalan tuntua. Tähän hintaan olut on melko hintava, mutta niinhän lähes kaikki muukin valtion monopolin hyllyillä on. Mikäli tämä ensi kesänä sattuu Alkon valikoimiin ilmestymään, päätyy se todennäköisesti minunkin ostoskoriini. 

Kouluarvosana: 8,5 Raikkaan hedelmäinen olut kesäterasseille.
Hinta-laatusuhde: Tyydyttävä.

Jotain pientä infoa:

Alue: Ruotsi, Uppsala
Oluttyyppi: Ale, Erikoisuus, Saison
Maltaat: Ohra- ja vehnämallas
Humalat: -
Alkoholi: 6,5 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,62e Alko 3.7.2015 (2015 kesän kausituote)

tiistai 23. helmikuuta 2016

Bordeaux 5ème Cru Classé - Château Batailley

Château Batailley 2008

Castéjan suvun omistama Borie-Manoux on yksi Ranskan suurimmista perheomisteisista viinintuottajista ja -kauppiaista. Yrityksellä on vahvat markkinat niin kotimaassaan, kuin lähes 90 maassa ympäri maailman, johon se viiniä vie. Veljeksien Francis ja Marcel  Borien vuonna 1870 perustama yritys tunnettiin alunperin nimellä Eugène Borie Frères ja yritys sai nimen Borie Manoux toisen maailmansodan jälkeen, kun veljeksien tiet erkanivat ja Marcel otti yrityksen hoitoonsa. Noihin aikoihin myös yrityksen päätoimipaikka siirtyi Pauillacista nykyiseen paikkaansa, Bordeaux'n Balguerie-Stuttenbergiin. 

Marcel Borien poika, Emile Castéja siirtyi Borie-Manoux'n johtoon vuonna 1961 ja omistaa yrityksen edelleen vaimonsa Denisen kanssa. Heidän poikansa Philippe on toiminut yrityksen toimitusjohtajana vuodesta 1990. Hän myös aloitti yrityksen toiminnan viininvälittäjänä valmistuksen ohessa ja hankki myös tiloja Pomerolin ja Saint-Émilionin alueilta. Philippe on kehittänyt perheyritystä, joka omistaa nykyisin yli kymmenen viinitaloa Bordeaux'n alueella, joilla on yhteensä yli 200 hehtaaria viinitarhoja. 

Borie-Manoux'n ja Castéjan suvun lippulaiva on Médocin alueella, Pauillacin kunnassa sijaitseva Château Batailleyn viinitila. Médocin alue on tunnettu halutuista ja sen myötä hinnakkaista Premier Cru -luokitelluista viineistään. Lisäksi yritys omistaa muun muassa hyvin vanhoja tiloja Saint-Émilionin ja Médocin alueilta sekä Libournaisin alueella Pomerolissa sijaitsevan Château de l'Eglisen, joka alueen vanhin, vuonna 1589 perustettu tila. Tämän lisäksi yritys on ostanut useiden viininvälittäjien liiketoimintoja ja avannut viinintuotantolaitoksen ja varaston Bordeaux'ssa. Vuonna 1996 perheyritys laajensi toimintaansa entisestään ja osti enemmistön Drouet Frères -viinitalosta Loiresta. 

Château Batailley on yksi kahdeksastatoista vuonna 1855 "Cinquièmes Grand Cru Classé" - luokituksen saaneista viineistä. Tilan nimi tulee ranskankielen sanasta "bataille", joka tarkoittaa taistelua. Tällä viitataan tilan ja sen viinitarhojen paikalla vuonna 1452 käytyyn Satavuotisen sodan taisteluun, jossa ranskalaiset valtasivat viereisen Château Latourin takaisin englantilaisilta ja päättivät näin brittien valtakauden alueella. Tilan ensimmäiset köynökset istutettiin 1600-luvulla tälle historialliselle ja veren tahraamalle maalle.

Médocin alueen vanhimpien tilojen joukkoon lukeutuvan Château Batailleyn viinitarhat levittäytyvät nykyisin 57 hehtaarin alueella. Tarhoilla viljellään pääasiassa Cabernet Sauvignon lajiketta (70% viljelyalasta) ja hieman vähemmän Merlot'a (25%) sekä hyvin vähän Cabernet Franc (3%) ja Petit Verdot (2%) lajikkeita. Maaperältään tarhat ovat syvän sorakerroksen peittämää savista ja kalkkista kerrostumaa. Viiniköynösten keski-ikä on hienot 40 vuotta, minkä ansiosta viinin laatu pysyy melko tasaisena vuodesta toiseen.

Château Batailley viiniä tuotetaan vuodessa 250-300 000 pulloa. Käsin kerätyistä rypäleistä erotellaan rangat ennen puristamista. Käyminen ja kylmämaseraatio tapahtuvat terästankeissa ja käyminen kestää 15-20 päivän ajan. Malolaktinen käyminen alkaa tankeissa ja jatkuu vielä tynnyreissä. Viiniä kypsytetään 16-18 kuukautta 225 litran barrique-tammitynnyreissä, joista noin 60 prosenttia on uusia. Tuottaja lupaa viinille oikein säilytettynä 20-30 vuoden kestävyyden vuosikerrasta.

Näin kahdeksan vuoden ikäisenä viini on väriltään jo tyylikkäästi kehittynyt, intensiivisen tiilenpunainen, mutta myös aavistuksen rubiinin sävyinen ja reunoja kohti rusehtavan punaiseen taipuva väri.

Muhkea tuoksu on vivahteikas ja siitä erottuu alkuun hedelmäisiä aromeita, etenkin luumua. Myös tammi on selkeästi esillä, mutta pysyttelee taustalla. Viinin saadessa ilmaa, luumuiset vivahteet saavat seurakseen kirsikkaisia, mustaherukkaisia ja aavistuksen viikunaisiakin aromeita. Myös tammen tuomat aromit löytävät hienon tasapainon ja eleganssin, paahteisen tammisina ja hennon nahkaisina vivahteina. 

Tummahkon hedelmäinen maku on tuoksun tapaan alkuun hieman sulkeutunut, mutta saadessaan ilmaa siitä löytyy luumuja, hapankirsikoita ja mustaherukoita sekä mausteisia ja paahteisen tammisia vivahteita. Kitalaelta voi erottaa myös aavistuksen setriä, hienoista nahkaisuutta ja lyijykynää sekä aavistuksen tupakasta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja alkuun myös hieman karhea, mutta saadessaan ilmaa, se muuttuu yllättävänkin tasapainoiseksi. Tuntuvat, mutta pehmeiksi pyöristyneet tanniinit ja hyvä hapokkuus antavat viinille lähes täydellisen rungon. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä, mustaherukan, paahteisen tammen, kahvin ja hennon nahkaisuuden sävyttämä.

En ole mikään erityisen suuri Bordeaux viinien fani ja omat kokemukseni alueen viineistä ovat melko vaihtelevia. Château Batailley on toistaiseksi alueen kallein viini, jota olen maistanut ja siihen nähden odotukset olivat korkealla. Toisaalta, hintahan ei ole tae viinin laadusta eikä pelkästään sen varaan kannata laskea. Tällä kertaa yllätys oli positiivinen, viinin vivahteikas ja kehittynyt makumaailma on tasapaoinoinen niin tammen ja hedelmäisyyden kuin rungon osalta. Viini jätti mukavan vaikutelman ja on valmis juotavaksi, mutta sitä voi myös varastoida vielä vuosia. Viini oli sellaisenaan ihan miellyttävää, mutta saa hyvän parin myös erilaisista liharuoista. Hinta-laatusuhteeltaan viini on erittäin hyvä ja pikkupullon saa nyt omakseen parilla kympillä (hinta oli aikaisemmin kolme kymppiä). Alkossa tätä viiniä oli eilen jäljellä hieman päälle sata pulloa koko maassa, joten ei muuta kuin ostoksille mikäli tämä viini kiinnostaa. 

Bordeaux viinit ovat perinteisesti parhaimmillaan ruoan kanssa nautittuna. Viinit saavat hyvän parin esimerkiksi riistasta, lampaasta tai naudasta, mielellään roseeksi jätettynä. Yksi Bordeaux viinien klassisista ruoka kumppaneistahan on entrecôte pihvi. Tuumasta toimeen ja viini sai parikseen mediumiksi paistetun entrecôten kera uunijuureksien ja vahvan tinjami-punaviinikastikkeen. Viinin tanniinit purevat roseeksi jätettyyn lihaan hienosti ja viini pehmenee miellyttävästi. Viinin mausteiset ja paahteiset sävyt toimivat hienosti paistetun lihan kanssa. Tasapainoinen ja toimiva, kokeilemisen arvoinen yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs huippuviini
Hinta-laatusuhde: Pullolle tulee kyllä hintaa, mutta kaikesta huolimatta hintansa arvoinen viini.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Borie-Manoux, Château Batailley, AOC Pauillac
Alue: Ranska, Bordeaux, Médoc, Pauillac
Tyyli: Punaviini, Bordeaux 5ème Grand Cru Classé
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (75%), Merlot (22%), Cabernet Franc (2%), Petit Verdot (1%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 19,99e Alko 15.2.2016

maanantai 22. helmikuuta 2016

André Lurton Château Coucheroy Rouge

Château Coucheroy Rouge 2007

Perheyritys, Les Vignobles André Lurton on tällä hetkellä yksi Bordeaux'n suurinmmista viinintuottajista. André Lurton perusti yrityksen vuonna 1953 perittyään historiallisen sukutilansa, Grézillacissa sijaitsevan Château Bonnet'n ja jatkoi näin isoisänsä vuonna 1897 aloittamaa työtä. André Lurton on omistanut lähes 70 vuotta elämästään viinitarhoille ja viinintuotannolle.

Vuosien saatossa yritystoiminta on laajentunut useiden hankintojen myötä ja talo omistaa nykyisin kymmenen viinitilaa ja työllistää 200 työntekijää Gironden alueella. Viinitilat sijaitsevat kuuden eri appellaation alueella, jotka ovat Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Graves, Lussac-Saint-Émilion, Margaux ja Pessac-Léognan. Näillä tiloilla on yhteensä 600 hehtaaria viinitarhoja, joista 430:llä viljellään punaisia lajikkeita. Yritys myy vuosittain noin neljä miljoonaa pulloa viiniä, joista 58 prosenttia on punaviinejä, 34 prosenttia valkoviinejä ja loput kahdeksan roseeviinejä.

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Château Bonnetin tilalla Grézillacissa, jota ympäröi 300 hehtaaria viinitarhoja, jotka levittäytyvät Entre-Deux-Mersin ja Bordeaux'n alueille. Pessac-Léognan alueella yrityksellä on neljä tilaa, joilla on yhteensä 260 hehtaaria viinitarhoja. Lisäksi André Lurton omistaa puolet Lussac-Saint-Émilionin alueella sijaitsevasta Château de Barbe Blanchesta ja  on osakkaana Margaux'ssa sijaitsevassa Château Dauzacin tilalla.

Coucheroy viinit valmistetaan Château Rochemorin tilalla Pessac-Léognan alueella. Tilan historia yltää 1500-luvun alkupuolelle ja sen omistajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa muutamaan kertaan. 1920-luvulla eräs metsäyhtiö osti tilan ja sen viinitarhoille istutettiin metsää. André Lurton osti tilan vuonna 1974 ja on palauttanut sen loistoonsa.

Coucheroy Rouge valmistetaan Cabernet Sauvignon ja Merlot lajikkeista, joiden suhde on vuosikerrasta riippuen noin puolet ja puolet. Köynökset, joista rypäleet kerätään ovat keskimäärin noin 10-12 vuotiaita. Rypäleet kerätään käsin, kun niiden sisältämien sokerien ja hapokkuuden tasapaino on parhaimmillaan. Viiniin käytetään vain parhaat rypäleet ja lajittelu alkaa jo viinitarhoilla. Toinen lajittelu tapahtuu liukuhihnalla ja kolmas lajittelukoneella.

Lajittelun jälkeen rangat poistetaan, rypäleet puristetaan kevyesti ja rypälemehu siirretään terästankkeihin. Perinteinen käyminen ja maseraatio kestävät noin viikon verran 28-30 asteessa. Käymisen jälkeen kuoret ja hedelmäliha erotellaan puhtaasta viinistä. Myös jäljelle jääneestä rypälemäskistä puristetaan talteen viini, joka on runsaamman väristä ja tanniinisempaa. Tämä viini säilytetään erillään muusta viinistä ja sen laadusta riippuen sitä käytetään lopulliseen sekoitukseen. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen, jonka jälkeen viiniä kypsytetään 12 kuukautta tammitynnyreissä, joista 25-30 prosenttia on uusia. Tuottajan mukaan viini on valmis nautittavaksi 2-4 vuotiaana, mutta voi kehittyä vielä 10-15 vuottakin. 

Viini on lasissa keskisyvää ja kehittyneen kirkkaan tiilen punaista, taittuen reunoja kohti jo aavistuksen rusehtaviin sävyihin.

Vivahteikas tuoksu on melko voimakkaan oloinen ja kehittynyt. Siinä tuntuu pehmeän tammisia ja mausteisia piirteitä sekä hieman mustaherukkaa. Taustalla on myös aavistus lakritsaa ja hieman tupakkaa.

Maku on tuoksun tapaan kehittynyt ja miellyttävän vivahteikas. Kieleltä löytyy hienoista hedelmäisyyttä, luumuja ja mustaherukkaa, mutta tammen tuomat, pehmeiksi kehittyneet piirteet ovat pääroolissa. Tammea, tyylikästä mausteisuutta ja vaniljaa sekä hieman savuisia ja lakritsisia piirteitä. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja samettisen pehmeät tanniinit ja hyvin säilynyt, pehmeäkin hapokkuus antavat viinille tyylikkään rungon. Pitkään viipyilevä, jälkimaku on runsas

Mielenkiintoinen ja tyylikäs punaviini, joka on säilyttänyt hapokkuutensa lähes kymmenen vuoden ajan. Toisaalta hedelmäiset vivahteet ovat väistyneet hieman kypsytyksyksen tuomien aromien tieltä, mutta kokonaisuutena viini on kehittynyt tyylikkäästi. Viini toimii tämän ikäisenä niin liharuokien parina, kuin sellaisenaan nautittuna.

Kouluarvosana: 9 - Tyylikäs ja hienosti kehittynyt viini.
Hinta-laatusuhde: Ehdottomasti tutustumisen arvoinen viini, jos sattuu 15 euron hintaan löytymään.

Tuottaja ja luokitus: Les Vignobles André Lurton, AC Pessac-Léognan
Alue: Ranska, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (50%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: Ei Alko valikoimissa (Wine-Searcher.com noin 14 euroa)