tiistai 13. syyskuuta 2016

Nektaria Samokselta: Samos Nectar

Samos Nectar 2009

Kreikasta löytyy tuhansia saaria, joista Samos on erityisen tunnettu makeista Muscat-viineistään. Samoksen viinintuotantoa hallitsee vuonna 1934 perustettu Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS). EOSS on viinintuottajien osuuskuntien liitto, johon kuuluuvat kaikki saaren 26 osuuskuntaa. Jokaisella osuuskunnalla on liitossa 1-5 edustajaa, joiden määrä riippuu kunkin osuuskunnan EOSS:lle toimittamien rypäleiden määrästä.

EOSS on valmistanut perustamisestaan lähtien viiniä kahdella tilalla, jotka sijaitsevat Malagarin ja Karlovassin alueilla sekä hoitanut yksinoikeudella Samoksen viinien myynnin. Samoksen saarella on yli 2800 yksittäistä viljelijää, jotka kuuluvat eri osuuskuntiin. EOSS:n tavoitteena on mm. turvata osuuskuntien jäsenviljelijöiden oikeudet ja taata heille oikeudenmukaiset tulot viljelmien mukaan sekä edistää Samoksen viinien tunnettavuutta maailmalla.

Samoksen viinejä viedään eri puolille Kreikkaa ja muualle maailmaan. Noin 80 prosenttia EOSS:n tuotannosta menee vientiin. Saaren viinit kuuluvat Kreikan arvostetuimpien makeiden viinien joukkoon ja ne ovat olleet pitkään arvostettuja myös Ranskassa, jonne viedäänkin valtaosa, noin 60 prosenttia tuotannosta.

Saarella viljellään pääasiassa Muscatin arvostetuinta variaatiota, eli Muscat Blanc à Petits Grains -lajiketta, joka hallitsee yli 90 prosenttia saaren viinitarhoista. Valtaosa Samoksen viiniviljelmistä sijaitsee saaren pohjoisosissa ja useimmat tarhat ovat vuoristoisia tai ainakin osittain vuoristoisia. Tyypillisesti ne ovat vuoren rinteille porrastetuilla "terasseilla", kuitenkin korkeintaan 900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Rypäleet kypsyvät näillä tarhoilla hitaasti ja saavuttavat näin runsaan sokeripitoisuuden, mikä on välttämätöntä makeiden Muscat-viinien valmistuksessa. Samoksella valmistetaan myös pienempiä määriä kuivia viinejä ja löytyypä saarelta muutamia luomuviljelijöitäkin.

Nectar on yksi vanhimmista viineistä, joita saarella valmistetaan. EOSS:n mukaan sitä on yritetty myös jäljitellä useita kertoja siinä kuitenkaan onnistumatta. Nectar valmistetaan auringon kolmen viikon ajan kuivattamista Muscat-rypäleistä. Käyminen tapahtuu terästankeissa korkeintaan 17 asteen lämpötilassa ja kestää kolmisen viikkoa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään kolmen vuoden ajan tammitynnyreissä.

Houkutteleva, intensiivinen ja tummahko oranssi väri taittuu kuparin, kullan ja ruosteen sävyihin. Viini on aavistuksen utuinen, mutta kuitenkin lähes kirkas. 

Todella voimakas ja aromaattinen, melko kehittynytkin tuoksu tuo mieleen kuivatut hedelmät, kuten rusinat, aprikoosit ja pähkinät sekä hienoisen paahteisuuden. Esiin nousee myös hunajaisia vivahteita ja häivähdyksiä mehiläisvahasta.

Makea maku jatkuu tuoksun viitoittamalla tiellä runsaana ja herkullisena. Rusinaiset vivahteet valtaavat kielen heti kättelyssä, mutta niiden takaa erottuu myös muita kuivattuja hedelmiä, kuten luumua, viikunaa ja aprikoosia. Lisäksi kielellä on pähkinäisiä ja paahteisia sekä makean mausteisia ja hunajaisiakin vivahteita. Suutuntumaltaan viini on lähes pureskeltavan paksu. Todella pehmeä viini saa kohtuullisesta hapokkuudesta sopivasti raikkautta ja vastapainoa makeuden keskelle ja näin viini ei tunnu imelältä. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä, paahteinen, pähkinäinen ja rusinainen, minkä lisäksi kielellä on kuivattuja aprikooseja ja aprikoosihilloa.

Samos Nectar on todella vivahteikas ja hienosti kehittynyt viini. Pureksittavan paksua ja herkullista tavaraa - tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus. Vaikka viinin makeus ei ole imelää ja kokonaisuus on tasapainoinen, kaipaa viini seurakseen jotain saavuttaakseen täydellisen balanssin. Viini toimii sellaisenaankin hyvin jälkiruoan paikalla, mutta vielä paremmin jälkiruoan tai voimakkaampien homejuustojen seurana. Jälkiruoista etenkin pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai suklaata sisältävät sopivat hyvin Nectarin seuraan. Parasta tässä viinissä oli ehkä hinta-laatusuhde, sillä Alkossa oli kerrankin onnistuttu hinnoittelemaan tuote edullisesti.

Viini sai seurakseen omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta. Viinin runsas aromikkuus, etenkin pähkinäiset, paahteiset ja kuivatun hedelmäiset vivahteet sopivat hienosti yhteen lautaselta löytyvien omenan, kanelin ja vaniljan kanssa. Yhdistelmä on mukavan paahteinen ja täyteläinen, samettisen pehmeää ja tasapainoista. Luonnollisesti viiniä piti kokeilla myös juuston kanssa ja tällä kertaa tiensä lautaselle löysi perinteinen aurajuusto. Viinin makeus tasapainottui mukavasti juuston seurassa ja juuston suolaisuus pehmeni sopivasti. Tämäkin yhdistelmä oli tasapainoinen ja kun yhtälöön lisäsi viikunahillon, viinistä nousi kivasti esiin mausteisemmat puolet. Vieläkin parempi kokonaisuus. Viini sopisi varmasti hyvin myös Auraa voimakkaampien sinihomejuustojen seuraan.


Kouluarvosana: 9 Todella aromaattinen ja vivahteikas jälkiruokaviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen, todellinen löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS), AOC Samos
Alue: Kreikka, Samos
Tyyli: Jälkiruokaviini
Rypäleet: Muscat (100%)
Pullo: 0,375  l
Hinta: 10,99e Alko (Poistunut valikoimasta) 9.4.2016 

perjantai 9. syyskuuta 2016

Roteva ja lämmin viini pimeneviin syysiltoihin: Château Ksara Reserve du Couvent

Château Ksara Reserve du Couvent 2013

Välimeren rannikolla Lähi-Idässä sijaitseva Libanon on maa, joka ei välttämättä tuo ensimmäisenä mieleen viiniä. Tähän voi vaikuttaa mm. maan kiristyneet poliittiset ja uskonnolliset jännitteet, pommi-iskut ja naapurimaiden väliset selkkaukset. Tästä huolimatta Libanon kuuluu maailman vanhimpien viininviljelyalueiden joukkoon. 

Maan viinintuotanto on keskittynyt pitkälti Bekaan laaksoon, jossa viljelmät kohoavat aina kilometrin korkeuteen saakka. Alue on suotuisa viininviljelylle, sillä kesät ovat kuivia ja lämpimiä ja Välimeren läheisyys ja viileät yöt tasoittavat lämpötiloja, mikä puolestaan pidentää kasvukautta. Lisäksi tarhojen kastelu hoituu luonnollisesti, sillä keväällä rinteiltä sulava lumi kastelee tarhat ja myöhemmin kesälläkin sateita on riittävästi. Tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat punaiset ranskalaiset Cinsault, Carignan, Mourvèdre, Grenache ja Alicante, mutta myös Cabernet Sauvignon ja Syrah ovat suosittuja. Valkoisista lajikkeista suosiossa ovat Sauvignon Blanc, Ugni Blanc, Sémillon ja Chardonnay. Luonnollisesti joukosta löytyy myös paikallisia lajikkeita. 

Libanonissa on noin 40 viinintuottajaa, joista etenkin länsimaissa tunnetuin ja arvostetuin tuntuu olevan Château Musar, mutta nykyisin monet arvostavat myös Château Kefrayan viinejä yhtä korkealle. Sitten on tietenkin Château Ksara, maan suurin ja vanhin viinitalo, joka on perustettu vuonna 1857. Château Ksaralla on siis yli 150 vuoden perinteet viininvalmistuksesta. Lisäksi Château Ksara on yksi koko Libanonin tunnetuimmista brändeistä. Ksaralla on noin 300 hehtaaria viinitarhoja Bekaan laakson keski- ja länsiosissa. Tarhat sijaitsevat noin 1000 metrin korkeudessa ja ovat maaperältään kivikkoista. Vaihtelevasti kiven seasta löytyy myös kalkkista ja savisempaakin maata.

Reserve du Couvent valmistetaan Syrah-, Cabernet Franc- ja Cabernet Sauvignon -lajikkeista. Kyseinen viini tuli markkinoille 1980-luvulla ja se on tuottajan mukaan edelleen yksi talon ikonisimmista viineistä. Sadonkorjuu tapahtuu yleensä myöhään syyskuussa. Kaikki kolme lajiketta valmistetaan viiniksi erillään, minkä jälkeen Cabernet Sauvignon ja Syrah viinit kypsytetään tammitynnyreissä ja Cabernet Franc sammioissa. 12 kuukauden kypsytyksen jälkeen viinit sekoitetaan, suodatetaan ja pullotetaan.

Viini on väriltään intensiivisen purppuranpunaista ja vaalenee lasin reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuoksu tuo mieleen kypsät tummat hedelmät, kuten luumun, karhunvatukan ja mustaherukan. Se on yleisvaikutelmaltaan varsin mehevä, mutta siitä erottuu myös hentoa hiekkaista ja soraista maanläheisyyttä sekä hienostunutta tammisuutta. Taaempaa erottuu myös tuoretta lakritsaa ja maustepippuria, aavistus yrteistä sekä hieman vadelmahilloisia ja kukkaisia vivahteita.

Täyteläinen maku on tuoksusta poiketen paljon rotevampi ja voimakkaampi. Kielellä on paahteista tammea ja aluskasvillisuuden mieleen tuovaa maanläheisyyttä. Tumma hedelmäisyys jää hieman taustalle, mutta kielellä on luumua ja variksenmarjoja sekä mustaherukoita. Lisäksi löytyy savuisia ja yrttisiä vivahteita sekä häivähdys orvokeista. Tanniinit ovat voimakkaat ja hieman rosoiset, mikä korostaa viinin rotevuutta ja runsautta. Ne saavat myös suun kuivumaan. Pitkä ja pehmeä jälkivaikutelma on lämmin, hapanmarjainen, tuoreen mustikkainen ja mustaherukkainen sekä miellyttävän tamminen ja mausteinen, hennon yrttinenkin.

Château Ksara Reserve du Couvent tarjosi oikein miellyttävän ensi kosketuksen Libanonin viineihin. Aromeiltaan viini on runsas ja moniulotteinen, se tuntuu elävän lasissa ja muuttuvan jokaisella nuuhkauksella. Maku on aavistuksen rosoinen, mutta viinin saadessa ilmaa, miellyttävän pehmeä ja tasapainoinen, viini kannattaakin dekantoida tai ainakin avata hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Hinta-laatusuhteeltaan viini on edullinen ja hintaluokkansa parempaa porukkaa. Viini toimii sellaisenaan syysiltojen lämmittäjänä, mutta on kotonaan ruokapöydässä. Etenkin tummat liharuoat medium-kypsinä sopivat tämän seuraan erinomaisesti.


Viini sai seurakseen paistettua lampaan ulkofileetä, sinappi-konjakkikastiketta ja pekoni-papupaistosta. Kuten yleensäkin, roseinen liha pehmentää viinin tanniinit ja yhdistelmä on tasapainoinen. Viini sai siis seurakseen juurikin sitä mitä kaipasi. Myös voimakas kastike ja pekoni-papupaistos sopivat yhtälön lisäksi, joten ruoan ja viinin liitto on erinomainen. Tasapainoinen ja miellyttävä yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Harmoninen ja laadukas, aavistuksen rustiikkinenkin viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Ksara
Alue: Libanon, Bekaa Valley
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Syrah (40%), Cabernet Franc (30%), Cabernet Sauvignon (30%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,50e Alko 18.4.2016

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Kyykkyviiniä ja arkiruokaa: Douglas Green Chenin Blanc

Douglas Green Chenin Blanc 2015

Eteläafrikkalainen Douglas Green aloitti viinintuotannon vuonna 1938 Paarlissa. Nykyisin viinitalo kuuluu Etelä-Afrikan suurimpien viinintuottajien joukkoon. Perinteet ja jatkuvat innovaatiot sekä laatu ovat tuotannon tukipilareita. Tuotannossa käytettäviä rypäleitä ostetaan pääasiassa sopimusviljelijöiltä, mutta Douglas Greenin viininvalmistuksesta vastaava tiimi valvoo prosessia viinitarhoilta aina pulloon saakka. 

Douglas Green Chenin Blanc on puhdas lajikeviini. Tämä vaalea lajike on kotoisin Loiren-jokilaaksosta Ranskasta. Chenin Blanc on varsin monipuolinen lajike ja siitä valmistetaan monipuolisesti erilaisia viinejä simppeleistä valkoviineistä tyylikkäisiin kuohuviin ja makeisiin jälkiruokaviineihin. Kotiseudullaan Loiressa Chenin Blanc on merkittävä lajike, joka on kuitenkin jäänyt etenkin Sancerren ja Pouilly-Fumén Sauvignon Blanc -viinien varjoon. Chenin Blanc on suosittu lajike myös Etelä-Afrikassa, jossa se on noussut maan viljellyimmäksi lajikkeeksi. Se levisi Etelä-Afrikkaan 1600-luvun lopulla, kun hollantilaiset rupesivat viljelemään viiniä siirtokunnissaan Kapinmaalla. Lisäksi lajiketta viljellään jonkin verran myös muualla uudessa maailmassa. 

Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat Western Capen alueelta, Olifants-joen varrella sijaitsevan Klawerin kylän ympäristöstä. Viinitarhat sijaitsevat aurinkoisilla vuorten rinteillä ja satomäärät pidetään matalina karsimalla köynöksiä. Käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa viileässä 16 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään sakan päällä. Viiniä ei kypsytetä puussa, jotta luonnolliset aromit ja raikkaus säilyvät. Lopullinen sekoittaminen ja pullotus tapahtuu talon kellareissa Wellingtonissa.

Kevyesti vihertävä, vaalean keltainen viini taittuu hennosti kultaisiin sävyihin.

Tuoksu on raikkaan, joskin myös hieman kypsemmän hedelmäinen. Siitä erottuu persikoita, hunajamelonia, ananasta ja sitrushedelmiä sekä hieman valkoherukkaa. Hedelmäisyyden joukosta erottuu myös hieman parfyymista mausteisuutta ja kukkaisia vivahteita. 

Kuiva maku seurailee tuoksua kypsän ja hieman trooppisenkin hedelmäisenä. Kielellä on persikoita, banaania ja hunajamelonia sekä vihreitä omenoita ja hentoa valkoherukkaisuutta. Taaempana on myös hentoa mausteisuutta ja häivähdyksiä valkoisista kukista. Raikas viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen, jopa aavistuksen voinen. Eloisan hedelmäinen hapokkuus tuo kielelle mukavasti ryhtiä ja raikkautta. Jälkivaikutelma on kermaisen pehmeä ja hedelmäinen, sitruksinen ja aavistuksen banaaninen. 

Douglas Green Chenin Blanc on kelvollinen tuttavuus alkon alemmilta hyllyiltä. Vaikka sanonkin viiniä helpoksi arkiviiniksi, yllätti se kuitenkin positiivisesti. Monet kympin valkkaritkin jäävät nimittäin kakkoseksi tämän rinnalla. Vaikka viini onkin kuiva, se ei tunnu rutikuivalta kiitos pirteän hedelmäisyytensä. Tämä Chenin Blanc sopiikin erinomaisesti seurusteluun ja arkisten ruokien kaveriksi. 

Viini sai seurakseen paistettua lohta, vihanneksia ja hollandaise kastiketta. Yksinkertainen ruoka ja simppeli viini sopivat hyvin yhteen, ei paras, mutta oikein maistuva yhtälö. Lautasella oli kuitenkin rasvaista kalaa ja vihanneksia voissa paistettuna, eikä kastikekkaan ollut sieltä kevyimmästä päästä. Hieman hapokkaampi viini olisikin varmasti leikannut paremmin ruoan rasvaisuutta. Tästä huolimatta yhdistelmä toimi hyvin. Maistoin viiniä myös arkisen lohikiusauksen kanssa ja viini toimi erinomaisesti myös tämän ruoan vierellä. Viinihän voi olla ruokajuoma parhaimmillaan ja lasillinen hyvää viiniä ruoan seurassa tuo myös hieman piristystä arkeen, mutta kannattaa muistaa että arkisille ruoille sopii usein helppo ja yksinkertainen viini. 

Kouluarvosana: 8- Simppeli, mutta laadukas arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Douglas Green (DGB), WO Olifants River
Tyyli: Valkoviini
Alue: Etelä-Afrikka, Western Cape, Olifants River Valley
Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 6,80e Alko 13.8.2016

maanantai 5. syyskuuta 2016

Kympin Gran Reserva Riojasta: lat42 Gran Reserva

lat42 Gran Reserva 2006

Torre de Oñan viinitalo sijaitsee Rioja Alavesan alueella Álavan maakunnassa. Talon tarina alkoi vuonna 1985, jolloin kuubalainen liikemies ja viininystävä Don  Leandro Vázquez päätti toteuttaa unelmansa omasta viinitalosta Rioja Alavesan alueella. Hän kuitenkin väsyi viinitilan hoitamiseen ja vuonna 1995 Grupo La Rioja Alta S.A. osti Torre de Oñan.

Lat42 Gran Reserva on vain Ruotsin markkinoille suunnattu viini, josta ei mainita edes tuottajan sivuilla. Viini on ilmeisesti saanut nimensä Rioja Alavesan halki kulkevan 42. leveyspiirin mukaan. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Torre de Oñan viinitilaa ympäröivältä Finca San Martin -tarhalta. Sadonkorjuu hoidetaan käsin. Käyminen ja maseraatio kestävät 16 päivän ajan ja tapahtuvat terästankeissa. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Tämän jälkeen viini saa levätä terässäiliöissä, ennen kuin se siirretään kypsymään kahdeksi vuodeksi tammitynnyreihin. Ensimmäinen vuosi vierähtää käytetyissä amerikkalaisissa ja toinen uusissa ranskalaisissa tynnyreissä. Lopuksi viini suodatetaan ja pullotetaan, minkä jälkeen se saa kypsyä vähintään kolmen vuoden ajan pulloissa.

Upeasti kehittynyt, melko syvän punainen väri on houkutteleva. Se läpäisee valoa ja taittuu lasin reunoja kohti kevyesti rusehtaviin sävyihin. (Kuva vääristää melko pahasti viinin värin.)

Tuoksun kohdalla pääosan vie intensiivinen vaniljaisuus, jonka vanavedessä seuraa Riojan viineille melko tyypillinen runsas ja paahteinen tammisuus. Tuoksusta erottuu myös makean sävyisiä kuivatun hedelmäisiä vivahteita, kuten luumua, kirsikkaa ja viikunaa sekä hienostunutta nahkaisuutta ja makeaa mausteisuutta. Taaempaa erottuu vivahteita kaakaosta ja pähkinöistä sekä hieman tuoreempaa kukkaisuutta ja puolukkaa. Myös alkoholi on selvästi esillä tuoksussa.

Melko täyteläinen maku jatkuu paahteisena, tammisena ja vaniljaisena, makean mausteisena ja hennon tupakkaisena. Hedelmäinen puoli nousee esiin karpalon ja hapankirsikan muodossa, minkä lisäksi löytyy myös häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä, kuten luumuista. Myös kevyttä maanläheisyyttä, kuten multaa erottuu kieleltä. Yleisilmeeltään kuiva viini saa selkeästi esillä olevista, mutta miellyttävän pehmeistä tanniineista ja kohtuullisesta hapokkuudesta ihan kelvollisen rungon. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä, vaniljaisen tamminen ja kypsän hedelmäinen, aavistuksen ruusunmarjainen ja kukkainenkin, mutta kuivahko ja hennon maanläheinen.

Lat42 on oikein mukava tuttavuus. Se ei missään nimessä kuulu Riojan hienoimpien Gran Reservojen joukkoon, mutta reilun kympin hintaansa nähden viini loistava ja laadultaan erinomainen. Niin tuoksun kuin maunkin osalta tammisuus ja vanilja ovat hieman hallitsevassa roolissa, mutta myös muita vivahteita löytyy runsaasti. Viini on hyvä valinta pataruokien ja possun kaveriksi, mutta pehmeytensä ansiosta se toimii hyvin myös sellaisenaan. Mikään pihviviini ei ole kyseessä niin tanniinien kuin rungonkaan puolesta. Alkostahan samaan hintaan saa Riojan osalta lähinnä Crianzaa ja edullisin Gran Reservakin on lähes kaksi kertaa kalliimpi, joten hintaisekseen viini on oikein hyvä.

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja lämmittävä, miellyttävän vivahteikas riojalainen.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Torre de Oña, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Tyyli: Punaviini, Gran Reserva
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 99 SEK (n. 10,83e) Systembolaget 11.6.2016

perjantai 2. syyskuuta 2016

Kurpitsaa, kanaa ja Torres Santa Digna Riesling Reservaa

Torres Santa Digna Riesling Reserva 2015

Espanjan suurin ja ehkä tunnetuinkin viinintuottaja Miguel Torres oli yksi ensimmäisistä Chileen sijoittaneista eurooppalaisista tuottajista. Torresin perhe on omistanut viinitarhoja Espanjassa yli 300 vuoden ajan ja valmistanut viiniäkin yli 140 vuotta. Perhe osti vuonna 1979 Curicón laaksossa sijainneen Maquehua -viinitarhan ja pienen viinitilan. 

Torres toi mukanaan Chileen muun muassa modernit viininvalmistus menetelmät, hehtaarisatojen rajoittamisen ja käymislämpötilojen kontrolloimisen. Torres olikin merkittävässä roolissa nostamassa Chilen, etenkin Curicón alueen viinien kansainvälistä tunnettavuutta. Lisäksi Torres oli ensimmäisenä luomassa viinimatkailua Chilessä. Torresin tilalla ja sen yhteydessä sijaitsevassa ravintolassa vierailee vuosittain noin 20 000 viininystävää.

Nykyisin Torresilla on Curicón alueella noin 450 hehtaaria viinitarhoja, joista suurta osaa viljellään luomumenetelmin. Tuotevalikoima on laaja ja Alkon valikoimastakin löytyy muutamia Santa Digna ja Las Mulas -sarjan viinejä. Santa Digna Riesling -viiniä ei tuottajan sivuilta löydy, mutta muita Alkon hyllystäkin tuttuja viinejä kyllä. Viinin käytettävät rypäleet tulevat kuitenkin Curicón laaksossa sijaitsevilta viinitarholta. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa 14-18 asteen lämpötilassa ja vie kolmen viikon ajan.

Viini on väriltään houkuttelevaa, todella voimakkaan kullankeltaista ja kirkasta.

Rieslingille tyypillinen raikas ja hedelmäinen tuoksu, jossa on päällimmäisenä sitruksia, kuten limettiä. Esiin nousee myös kypsemmän hedelmäisiä aromeja, kuten omenaa, persikkaa ja hunajamelonia. Taustalla on myös aavistus yrteistä ja hieman petroolia.

Kuiva maku seurailee tuoksua sitrusmaisena ja limettisenä sekä kypsemmän hedelmäisenä. Kielellä on tuoksussa vastaan tulleita persikoita, omenoita ja hunajamelonia sekä hieman kalkkista mineraalisuutta ja mausteisia vivahteita. Rapsakka hapokkuus ja kevyt, hieman kalkkinenkin mineraalisuus tekevät viinistä ryhdikkään ja saavat veden nousemaan kielelle. Jälkivaikutelma on viipyilevä, sitrusmainen, persikkainen ja omenainen sekä kevyen mausteinen.

Kokonaisuutena Santa Digna Riesling on kevyehkö ja kohtuullisen raikas, ryhdikäs ja rapsakan sitruksinen viini, melko tasapainoinen pakkaus. Tuoksussa häivähtävä petroolisuus tuntuu hieman epävireiseltä ja erottuu hieman muusta aromimaailmasta. Ei mitenkään erityisen persoonallinen, mutta kympin Rieslingiksi, etenkin chileläiseksi kelpo viini. Viini on hyvä valinta äyriäisten ja kalaruokien kaveriksi, mutta myös  kasvisruokien pariksi.

Lautasella oli tällä kertaa uunissa paahdettua myskikurpitsaa ja pannulla paistettua limellä, yrteillä ja valkosipulilla marinoitua kanafileetä. Kanan limettinen ja yrttinen maku sopii hyvin yhteen viinin sitrusmaisien aromien kanssa. Kurpitsan pinnassa oli puolestaan oliiviöljyä, yrttejä, inkivääriä ja mustapippuria. Viini toimi myös kurpitsan kanssa hyvin, mutta mustapippuri sai viinin tuntumaan liian karhealta. Myös kurpitsa ja kana yhdessä maistuivat oikein hyvältä viinin kanssa. Ruoan ja viinin yhdistelmä oli kurpitsan liiallista pippurisuutta lukuunottamatta tasapainoinen ja oikein miellyttävä.


Kouluarvosana: 8- Laadukas ja miellyttävä, mutta hieman persoonaton viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Miguel Torres Chile, Valle de Curicó
Alue: Chile, Curicó
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 16.8.2016

Samalta tuottajalta:
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2011 (Espanja)