keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Pastaa ja viiniä

Terre da Vino Ansisa Barbera d'Alba 2013


Kun vapaapäivät ovat usein keskellä viikkoa, täytyy niistäkin nauttia. Tällä kertaa teki mieli pasta carbonaraa, joten ei muuta kuin alkoa kohti. Etsin keskitäyteläistä viiniä, jotain erilaista kuin yleensä ja viini löytyikin nopeasti. Suurin syy oli varmaankin rypäle, sillä Barberasta minulla ei juurikaan kokemuksia ole, joten täytyihän yksi sellainen saada lisää. 

Nykyisin Barolon kylässä, Piemontessa sijaitseva Terre da Vino on vuonna 1980 perustettu osuuskunta, johon kuuluu yli 2500 viljelijää yli 5000 hehtaarin tarhoineen. Osuuskunnan koosta huolimatta, pyrkimyksenä on tuottaa erittäin korkealaatuisia viinejä. Tuotanto kohoaa yli viiteen miljoonaan viinipulloon vuodessa. Tuottajan laajasta valikoimasta löytyy niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin tunnettuja viinejä. 

Tähän viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat 60 hehtaarin alalla, Barbera d'Alban laatuviinialueen tarhoilla. Alueen viinit ovat pääsääntöisesti nuorina juotavia, tasapainoisia ja aromikkaita. Viini valmistetaan perinteisin menetelmin. Alkuun maseroituminen 10 päivän ajan, minkä jälkeen varsinainen käyminen terästankeissa, ennen malolaktista käymistä. Tämän jälkeen viiniä kypsytettiin terästankeissa muutama kuukausi ja vielä pulloissa muutama lisää Barberan klassisen aromikkuuden kehittymiseksi ja viinin pehmenemiseksi. 

Väriltään viini on läpinäkyvä, hailakan purppuranpunainen ja taittuu hieman pinkin sävyihin. 

Tuoreen marjainen tuoksu antaa herukoita ja hapankirsikkaa, aavistuksen vadelmia sekä mausteisuutta. Myös alkoholin terävyys tuntuu tuoksussa hieman. 

Maku seurailee tuoksua tuoreen marjaisena, etenkin punaherukkaisena ja puolukkaisena. Siinä on myös vadelmahilloa ja hapankirsikoita. Mausteisuus on selvästi läsnä, erityisesti laakerinlehdet ja pippurisuus vivahtavat mukavasti. Taustalla on myös häivähdys kukkaisuutta. Pehmeät tanniinit ja runsas, marjainen hapokkuus tuovat viinin keskitäyteläiseen suutuntumaan ryhtiä. Keskipitkä ja kevyt, yrttinen ja marjainen, hennon metsämansikkainen jälkivaikutelma on tasainen. Tuoksussa läsnäollut alkoholin terävyys ei maussa tunnu.

Viini on mukavan raikas ja marjaisa hapokkuus on hyvässä tasapainossa muutenkin miellyttävän kokonaisuuden kanssa. Viini toimii sellaisenaan seurustelujuomana, mutta kestää myös täyteläiset pastaruoat. Hinta-laatusuhteeltaan viini on erinomainen ja edullinen. 

Maistoin viiniä ensin Grana Padano juuston kanssa, mikä sai viinin marjaiset aromit voimistumaan, mutta hapokkuuden lähes katoamaan. Viini jotenkin latistui  ja menetti runkoaan, tuntuen lähinnä mehumaiselta.

Pasta Carbonaran kanssa viinin hapokkuus tasoittui mukavasti, muttei latistunut kuten juusto kanssa. Itseasiassa viini tuntui jotenkin pehmeämmältä, mutta samaan aikaan voimakkaammalta ja mausteisemmalta. Erittäin toimiva, suorastaan loistava arkinen yhdistelmä, edullinen viini ja edullinen ruoka kohtasivat erinomaisesti. Lisäksi tuore tinjami sai viinin jälkimaun yrttiset vivahteet tuntumaan tuoreemmilta ja vihreämmiltä. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Terre da Vino, DOC Barbera d'Alba
Alue: Italia, Piemonte
Rypäleet: Barbera (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,97e Alko 12.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti