perjantai 29. heinäkuuta 2016

Kaapin perälle unohtunut Oremus Mandolás Tokaji Dry

Oremus Mandolás Tokaji Dry 2011

Tämä unkarilainen Tokajin alueen kuiva valkoviini poistui Alkon valikoimista lähes vuosi sitten, jolloin ostin sitä alehintaan kaksi pulloa. Ensimmäisen pullon avasin viime syksynä ja toinen vähän kuin unohtui kaapin perälle, josta se nyt tuli kaivettua esiin. Aikaisempi viiniarvio löytyy tästä

Espanjalaisen Bodegas Vega Sicilian omistava Arvarezin perhe kiinnostui Unkarin ehkä tunnetuimmasta viinialueesta, Tokajista 1990-luvun alussa. Vuonna 1993 perhe perusti Tokaj-Oremuksen, ostettuaan Unkarin valtion yksityistämän viinitilan Tokajin alueelta. 

Oremus Mandolás on kuiva valkoviini, joka edustaa noin 40 prosenttia Tokaj-Oremuksen koko tuotannosta. Viini valmistetaan Furmint-lajikkeesta ja rypäleet kasvoivat Mandolás nimisellä tarhalla, jonka mukaan viini on myös nimetty. 7-12 päivää kestävä käyminen tapahtuu unkarilaisissa pienissä 136 litran tammitynnyreissä, joissa viiniä myös kypsytetään seitsemän kuukauden ajan sakan päällä. Miten viini on sitten muuttunut vuoden aikana?

Viini on lasissa vaaleankeltaista ja kirkasta, hieman öljyistäkin. Väri eikä ulkoasua ole juurikaan muuttunut edellisestä kerrasta. 

Vivahteikas tuoksu on mausteiden ja pippurien sävyttämä. Siitä erottuu paahteista tammea ja kuivattuja aprikooseja sekä muita hedelmiä, kuten sitruksia ja aavistus mineraalisuudesta. Taustalla vilahtaa myös häivähdyksiä omenasta, päärynästä, hunajamelonista ja ananaksesta. Tuoksun osalta hedelmäisyys on alkanut väistymään mausteisien ja tammisten vivahteiden tieltä. Muutos on melko suuri. 

Kuiva maku seurailee tuoksua mausteisena ja pippurisena sekä hedelmäisenä, sitruksisisena ja kuivatun aprikoosisena. Lisäksi kieleltä löytyy tammea ja mineraalisuutta. Hedelmäisyys on esillä tuoksua paremmin, mutta silti edellistä kertaa vähäisempänä, toistaen tuoksun hunajamelonia, omenaa, päärynää ja ananasta. Viini saa suutuntumaansa ryhtiä hedelmäisestä hapokkuudesta, joka myös raikastaa makua yhdessä tyylikkään mineraalisuuden kanssa. Viini jättää viipyilevän, aavistuksen öljyisen, pippurisen ja yrttisen sekä hennon paahteisen ja tammisen jälkivaikutelman. 

Viinin hedelmäinen puoli on menettänyt hieman otettaan tässä vuoden aikana, mutta muuten viini on edelleen oikein hyvä ja kohtuullisen tasapainoinenkin. Se on edelleen hyvin samankaltainen kuin aikaisemmin niin aromeiltaan kuin rakenteeltaan, hedelmäisyys on vain alkanut väistymään. Toisin sanoen viini olisi pitänyt juoda hieman aikaisemmin. Viinin arvosana laskee, sillä viini ei ole enää parhaassa vedossa.

Edellisellä kerralla viini sai seurakseen kanasalaattia, joka oli turhan kevyt pari viinille. Tällä kertaa ruokapuolta edusti ilmakuivattuun kinkkuun käärityt kanafileet kera paahdettujan paprikoiden ja kesäkurpitsojen ja kylmän mintulla, limellä ja valkosipulilla maustetun kastikkeen kanssa. Tällä kertaa ruokavalinta meni nappiin ja parivaljakko oli oikein hyvä ja tasapainoinen. Viinin mausteiset ja pippuriset sekä sitrusmaiset vivahteet voimistuvat hieman, mutta sopivat hyvin yhteen ruoan kanssa. Myös viinin hedelmäisyys on hyvin esillä. Ilman kastiketta viinin paahteiset vivahteet nousevat hieman hallitseviksi. Kastikkeen kanssa kuitenkin tasapainoinen ja miellyttävä yhdistelmä. 

Kouluarvosana: 8+ Kelpo viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - edulline ostos.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Tokaj-Oremus, PDO Tokaj
Alue: Unkari, Tokaji
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Furmint (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 15.8.2015 (alkuperäinen hinta: 16,98e)

Samalta tuottajalta:
Oremus Mandolás Rokaji Dry 2011

keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Muovipulloon pakattu piknikviini: Montalto Pinot Grigio

Montalto Pinot Grigio 2015


Pinot Gris, eli italialaisittain Pinot Grigio on monipuolinen rypäle. Ranskan Alsacessa siitä valmistetaan tyylikkäitä ja aromikkaita valkoviinejä. Pohjois-Italiassa lajikkeesta syntyy usein kevyempiä ja raikkaampia viinejä, jotka maistuvat etenkin kesällä. Millainen sitten on Sisilian lämmössä valmistettu Pinot Grigio? Sitä lähdin selvittämään litran muovipulloon pakatulla Barone Montalton Pinot Grigiolla.

Barone Montalto on vuonna 2000 perustettu viiniliike, jonka tuotantolaitos sijaitsee Sisiliassa Trapanin maakunnassa Santa Ninfassa. Viinejä valmistetaan Sisilian alkuperäislajikkeista ja kansainvälisistä lajikkeista. Montaltolla on käytössään noin 400 hehtaaria viinitarhoja, joista osa on viiniliikkeen omia.

Pinot Grigio tarhat sijaitsevat Belicen laaksossa Sisilian länsiosissa, lähellä Montalton tuotantolaitosta. Tarhat sijaitsevat noin 500 metrin korkeudessa merenpinnasta ja viettävät pääosin koilliseen, mikä suojaa köynöksiä kaikkein paahtavimmalta keskipäivän auringolta. Maaperältään tarhat ovat pääasiassa kalkkikiven ja hiekan sekaista vanhaa merenpohjaa. Käyminen tapahtuu terästankeissa viileässä, noin 13-15 asteen lämpötilassa ja kestää 15 päivän ajan. Tämän jälkeen viini saa kypsyä vielä kaksi kuukautta terästankeissa ennen pullotusta.

Kirkas sitruunankeltainen väri on melko voimakas ja viini taittuu lasin reunoista kullan ja hunajan sävyihin

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Etenkin sitrukset, kuten limetit ja sitruunat nousevat esille, minkä lisäksi löytyy myös häivähdys appelsiinista. Siinä on myös päärynöitä ja vihreitä omenoita sekä kukkaisia ja kevyen yrttisiä sävyjä.

Maku seurailee tuoksua raikkaan, mutta kypsemmän hedelmäisenä. Kypsemmästä hedelmäisyydestä huolimatta viini on kuiva. Kielellä on sitruksia, limettiä ja sitruunoita sekä vihreitä omenoita ja päärynöitä. Lisäksi löytyy myös mausteisia ja yrttisiä vivahteita sekä kevyttä kukkaisuutta. Eloisa hapokkuus tuo makuun mukavasti raikkautta ja tarjoaa hieman ryhtiäkin kevyeen suutuntumaan. Jälkivaikutelma on veden kielelle nostattava ja hedelmäinen. Lopusta erottu häivähdys melonia ja yrttejä sekä hieman kitkerää sitrusta.

Montalto Pinot Grigio on kevyehkö ja melko raikas, runsaan hedelmäinen viini. Se ei kuitenkaan yllä viileämmän Pohjois-Italian Pinot Grigio -viinien eikä Alsacen Pinot Grisien tasolle. Mutta kokonaisuutena viini yllätti positiivisesti. Ensinnäkin odotukset muovipulloon pakatulta viiniltä eivät olleet kovat ja toisekseen monet viininystävät eivät tunnu tästä pitävän. Montalto Pinot Grigio ei ole mitenkään tyylikäs ja hienostunut viini, vaan helposti lähestyttävä ja raikkaan hedelmäinen viini, joka sopii hyvin mukaan piknikille. Jos tarkoituksena on nauttia viiniä kertakäyttömukeista tai muovisista viinilaseista, sopii tämä viini siihen tarkoitukseen oikein hyvin. Ja eihän tämä oikeastaan ole edes Alkon edullisten valkoviinien joukossa sieltä heikoimmasta päästä.

Kouluarvosana: 7 1/2 - Simppeli arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Barone Montalto, IGT Terre Siciliane
Alue: Italia, Sisilia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Grigio (100%)
Pullo: 1,00 l (muovi)
Hinta: 9,98e Alko 22.7.16

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Kesäiset kuohuvat: Soligo Prosecco Brut

Soligo Prosecco Brut NV

Kevyet ja raikkaan hedelmäiset Proseccot kuuluvat monien suosikki kuohuvien joukkoon. Itse en ole vielä törmännyt yhteenkään Proseccoon, joka olisi herättänyt erityisen positiivisia tunteita. Tästä huolimatta ostin pullollisen tätä italialaista kuohuvaa ja jälleen kerran mietin jälkikäteen miksi tein niin. Olen kirjoittanut kerran aiemmin arvion Proseccosta ja kyseinen teksti on blogini ylivoimaisesti luetuin/katsotuin viiniarvio. En tiedä vaikuttiko tuo ostopäätökseen, tiedä häntä.

Alkosta löytyy muutamia erilaisia Proseccoja kymmenen euron molemmin puolin. Valitsin vuonna 1957 perustetun Cantina Colli del Soligon valmistaman viinin. Soligon viinitila ja -tarhat sijaitseva Coneglianon ja Valdobbiadenen välillä Trevison alueella, noin 50 kilometrin päässä Venetsiasta. Yritys toimii ilmeisesti osuuskunnan tavoin ja tuottaa kuohuviinien lisäksi myös puna- ja valkoviinejä. 700 viljelijän viljelyksistä 65 prosenttia on Gleraa, minkä lisäksi viljellään mm. Pinot Grigio, Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeita. Noin kahdeksan miljoonan pullon vuosituotannosta noin 60 prosenttia menee vientiin.

Soligo Prosecco Brut valmistetaan Glera-lajikkeesta. Rypäleet kerätään käsin kesken kypsymisen, jolloin niiden hapokkuus on runsaimmillaan. Proseccot valmistetaan tankkikäymismenetelmällä, eli viini käy myös toiseen kertaan tankeissa. Tämä on edullisempi ja nopeampi tapa valmistaa kuohuviiniä, kuin esimerkiksi perinteinen pullokäymismenetelmä, jossa kuplat synnyttävä toinen käyminen tapahtuu pulloissa. Hidas käyminen tapahtuu alhaisessa lämpötilassa, jotta rypäleen hedelmäisyys säilyy. Tämän jälkeen seuraa toinen käyminen terästankeissa.

Proseccolle tyypillinen tuore, vihertävän vaaleankeltainen väri. Pienet kuplat nousevat kohtuullisen runsaina poreilemaan juoman pinnalle, muodostaen lasin reunoille vaahtoa ja hieman olutmaista pitsiä.

Tuoksu on kohtuullisen raikas, mutta kypsä hedelmäisyys ja kukkaisuus tekevät siitä hieman makeahkon sävytteisen. Päällimmäisinä aromeina ovat Proseccolle tyypillinen päärynä ja omena. Lisäksi löytyy hennon yrttisiä ja makean mausteisia vivahteita.

Kypsä hedelmäisyys saa kuivahkon maun tuntumaan hieman makeahkolta. Kielellä on runsaasti päärynöitä ja omenoita sekä hieman rusinoita. Kypsän omenaisten makujen ympäriltä löytyy myös omenamehua ja omenan kotaa muistuttavia vivahteita. Myös tuoksun kukkaisuus ja hento yrttisyys ovat läsnä kielellä, minkä lisäksi löytyy kypsiä sitrushedelmiä. Kevyt ja hedelmäinen viini saa suutuntumaansa hieman raikkautta virvoitusjuomat mieleen tuovasta, mutta hieman pehmeämmästä hapokkuudesta, joka myös tukee hieman kokonaisuutta. Jälkimaku on lyhyt, omenamehumainen, hieman rusinainen ja mausteinen.

Tämäkään Prosecco ei onnistunut muuttamaan käsitystäni tästä viinityylistä. Yksinkertainen ja tylsä viini, joka on lähinnä makeahkon hedelmäinen, lämmetessään jopa hieman imelä. Olen edelleen sitä mieltä, että samalla rahalla saa paljon parempia, jopa hienostuneita ja vivahteikkaita kuohuviinejä. Proseccojen suosio pohjautuu selvästi niiden helppoon hedelmäiseen tyyliin ja itse valitsisin ennemmin kympin Cavan kuin Proseccon, mutta makuasioistahan ei voi kiistellä.

Kouluarvosana: 7 - Yksinkertainen arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Huono - viini on laatuisekseen kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cantina Colli del Soligo, DOC Treviso
Alue: Italia, Veneto, Treviso
Tyyli: Kuohuviini, Prosecco
Rypäleet: Glera (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 15.7.2016

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Kepeän hedelmäinen viini Alsacesta: Pinot Blanc Klevner

Pinot Blanc Klevner Réserve 2015

Viikko lähti liikkeelle saksalaisen raikkaan hedelmäisen Weißburgunderin, eli Pinot Blancin arviolla. Nyt vuoroon pääsee toinen raikkaan hedelmäinen Pinot Blanc, joka tulee tällä kertaa Ranskan puolelta Alsacesta. Molemmat näistä kahdesta valkoviinistä maistuvat näin aurinkoisilla keleillä sellaisenaan taikka ruoan kanssa. 

Cave Vinicole de Hunawihr on osuuskuntaviinitalo, joka sijaitsee Alsacessa Hunawihrin kylässä, Colmarin kaupungista pohjoiseen. Vuonna 1954 perustettuun osuuskuntaan kuuluu nykyisin yli sata viininviljelijää. Viinitarhoja on noin 200 hehtaaria, joista 80 prosenttia sijaitsee Hunawihrin kylän alueella ja loput sen ympäristössä. Viinintuotannossa kunnioitetaan Alsacen maaperän monimuotoisuutta ja kaikki viineihin käytettävät rypäleet tulevat talon omilta tarhoilta.

Pinot Blanc on punaisen Pinot Noirin valkoinen sukulainen. Lajike on kotoisin Burgundin alueelta, jossa siitä valmistetaan lähinnä kuohuviinejä. Niukka happoisena lajikkeena se ei sovellu kuumille alueille. Pinot Blanc on yksi Alsacen viljellyimmistä lajikkeista ja sitä käytetään usein Crémant d'Alsace -kuohuviinien tuotannossa, mutta siitä valmistetaan myös valkoviinejä puhtaista lajikeviineistä sekoitteisiin. Se tunnetaan Alsacessa myös nimellä Klevner. Pohjois-Italiassa lajike kulkee nimellä Pinot Bianco, kun taas Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä se tunnetaan usein nimellä Weißburgunder. Pinot Blancia viljellään lisäksi myös useissa Itä-Euroopan maissa sekä Yhdysvaltojen viileämmillä alueilla.

Pinot Blanc muistuttaa hieman Chardonnayta. Viinit ovat usein samalla tavalla hedelmäisiä, mutta rakenteeltaan kevyempiä ja vähemmän hapokkaita, eivätkä kestä Chardonnayn tapaan pitkää kypsytystä. Pinot Blanc viinit ovat raikkaan hedelmäisiä ja usein myös kukkaisia. Lisäksi niistä voi löytyä häivähdyksiä yrteistä ja pähkinöistä. Alsacen alueella rypäleisiin kehittyy helposti myös maaperän aromeja, jopa mausteisia ja savuisia vivahteita. Pinot Blanc-viinit ovat hyviä valintoja seurusteluun, sillä ne ovat helposti lähestyttäviä ja sopivat moneen makuun. Ruokapöytään Pinot Blancin seuraan kannattaa valita kalaa tai vaaleaa lihaa.

Cave Vinicole de Hunawihr hoitaa sadonkorjuun suurelta osin käsin, mutta osittain myös koneellisesti. Rypäleistä puristettu mehu varastoidaan ennen käymistä terästankkeihin, joissa puhdas mehu erotetaan kiinteistä roskista, kuten siemenistä ja kuorten palasista. Käyminen tapahtuu myös terästankeissa, joissa viinejä myös kypsytetään. Hunawihr kypsyttää viininsä mieluummin tankeissa, kuin pulloissa ja joitain viinejä kypsytetään jopa kahden vuoden ajan ennen pullottamista.

Kaunis ja puhdas, melko voimakkaan sitruunankeltainen viini välkehtii kultaisin vivahtein.

Pirteän, jopa trooppisen hedelmäinen tuoksu tuo mieleen Chardonnayn. Hedelmäisyys tuntuu ananaksen, omenoiden, päärynän ja sitruksien aromein, minkä lisäksi tuoksusta erottuu mineraalisia ja mausteisia vivahteita sekä häivähdyksiä pähkinöistä.

Kuivahko maku tarjoaa tuoksun tapaan runsaasti raikasta ja eksoottista hedelmäisyyttä, joka luo hieman makeahkon vaikutelman. Kielellä on ananasta, mangoa, päärynää, aprikoosia ja keltaluumuja sekä sitrushedelmiä. Myös tuoksussa esiintynyt kukkaisuus, mineraalisuus ja mausteisuus on läsnä, minkä lisäksi viinissä on hieman valkopippuria. Pirteä hapokkuus ja mineraalisuus tuovat vastapainoa viinin makean hedelmäisille sävyille ja tuovat suutuntumaan hieman ryhdikkyyttä. Jälkivaikutelma on veden kielelle nostattava, päärynäinen ja mausteinen sekä valkopippurinen ja hennon hunajainen.

Pinot Blanc Klevner Réserve on tasapainoinen ja raikas kesäinen valkoviini. Viinin hedelmäisyys tuo etäisesti mieleen Chardonnayn, mutta muuten viini on täysin eri maailmasta. Vaikka viinissä on vain neljä grammaa jäännössokeria litraa kohden, tekee runsas hedelmäisyys siitä hieman makeahkon oloisen. Viini ei ole mitenkään erityisen mieleen jäävä, mutta hurmaa raikkaalla ja lempeällä hedelmäisyydellään. Klevneriä siemailee mielellään aurinkoisina päivinä sellaisenaan ja viini on todella helposti lähestyttävä, joten uskoisin sen maistuvan myös vähemmän valkoviineistä pitäville. Viinin saa Alkosta edulliseen hintaan, joten ei muuta kuin ostoksille.

Viini sai seurakseen chili-valkosipulivoissa paistettuja katkarapuja ja patonkia. Keskihapokas viini sopii hyvin chilin ja jopa valkosipulin kaveriksi. Viinin makeahkon sävytteinen hedelmäisyys pehmentää mukavasti chilin poltetta ja hapokkuuskin on sopivalla tasolla chilin seuraan. Ravuista löytyi myös tuoretta sitruunaa, mikä yhdistyi hyvin viinin sitrusmaisiin aromeihin. Yhdistelmä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan mukava ja tasapainoinen, oikein herkullinen. Mikäli chiliä aikoo laittaa ruokaan reippaammin, ei viini todennäköisesti enää pärjää chilin poltteelle.

Kouluarvosana: 8+ Laadukas ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cave Vinicole de Hunawihr, AOC Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Hunawihr
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,90e Alko 9.7.2016

Samalta tuottajalta:
Riesling Lieu-Dit Muehlforst 2014

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Tyylikäs luomuviini Kaliforniasta: Bonterra Zinfandel

Bonterra Zinfandel 2013

Tällä kertaa vuoroon pääsee kalifornialainen luomu Zinfandel, joka tarttui keväällä mukaan Haaparannan reissulta. Viini löytyy myös Alkon tilauvalikoimasta. Viinintuottaja Bonterra on Kalifornian Mendocinon alueella sijaitseva viinitalo. Bonterra siirtyi luonnonmukaiseen viljelyyn vuonna 1987, jolloin luomuviinin tuotanto oli vielä pienimuotoista.

Bonterran ajatusmaailman mukaan viinin tulee ilmentää raaka-aineensa, eli rypäleiden ja niiden kasvupaikan tyypillisiä piirteitä. Vuosien saatossa viinitila on kehittynyt monimuotoisemmaksi kokonaisuudeksi, jossa maa, kasvit ja eläimet muodostavat tasapainoisen kasvuympäristön. Viiniköynösten lisäksi Bonterra kasvattaa muitakin hyötykasveja ja tarhoilla vaeltelee lampaita ja kanoja. Tilalle on myös pystytetty linnunpönttöjä, jotta paikalliset linnut voivat hyvin ja voivat nauttia lounaakseen köynöksille haitallisia hyönteisiä. 

Tällaiset pienet yksityiskohdat tekevät köynöksistä vahvempia ja vastustuskykyisempiä. Bonterralle tarhojen monimuotoisuus on ehto, jonka avulla rypäleet ja tarhojen ekosysteemit pysyvät terveinä. Tästä syystä tilalla ja tarhoilla ei kiirehditä, vaan kaikki tapahtuu luonnon aikataulujen mukaan. 

Mendocino Countyn viinialueella maisemaa hallitsevat jyrkät kukkulat ja polveilevat laaksot, joissa myös osa Bonterran yli 350 hehtaarin viinitarhoista sijaitsee. Alueen kesät ovat kuumia ja kuivia, maaperä rikasta, minkä lisäksi alueella on paljon erilaisia luonnonkasveja. Nämä asiat tekevät alueesta ihanteellisen paikan luonnonmukaiseen viljelyyn. Bonterra ei olekaan alueeen ainoa luomutuottaja, sillä noin neljännes koko alueen viininviljelyksistä on luonnonmukaisia. Mendocinossa luomuviljely on siis melko laajaa, sillä koko Kalifornian alueella vain murto-osa (erään lähteen mukaan n. 3%) viljelmistä on luonnonmukaisa. 

Bonterra Zinfandel on tyypillinen Mendocinon alueen Zindandel-viini. Se valmistetaan nimensä mukaisesti Zinfandel-lajikkeesta ja mukaan lisätään hieman Petite Sirahia tuomaan lisää täyteläisyyttä ja moniulotteisuutta. Käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään kuuden kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista neljännes on uusia. Viiniä ei haluta manipuloida liikaa, sillä tuottajan linjan mukaan luonnonmukaisesti viljellyt rypäleet eivät vaadi työstämistä.

Tumma ja voimakas, melko syvän sinipunainen väri taittuu violetin sävyihin.

Tumman sävytteinen tuoksu on runsas. Siinä on tummia marjoja ja kivellisiä hedelmiä, kuten luumuja ja mustaherukkaa, mustikkaa ja karhunvatukoita. Tammikypsytys tuntuu kevyesti makean mausteisina ja vaniljaisina, jopa hennon toffeisina sekä nahkaisina vivahteina.

Runsaan hedelmäinen maku on melko täyteläinen. Esiin nousee erityisesti tummia marjoja ja hedelmiä, joita tuoksukin oli tulvillaan. Kielellä on luumua, mustikoita, mustaherukoita ja karhunvatukoita sekä luumuhilloa. Tammikypsytys tuntuu myös kielellä hienosti integroituneena ja sopivana osana kokonaisuutta karkaamatta päälle. Se tuntuu hennon paahteisena, makean mausteisena ja vaniljaisena. Mausta löytyy myös hieman pippuria ja kuivattua taatelia. Melko täyteläinen ja suutuntumaltaan pehmeä viini saa hyvän rungon tuntuvista, mutta lempeistä tanniineista ja hedelmäisestä hapokkuudesta. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja tuo mieleen vadelmat ja karhunvatukat sekä yrtit ja aluskasvillisuuden.

Bonterra Zinfandel on tasapainoinen ja harmoninen viini, joka yllättää positiivisesti. Viini on runsas arominen ja moniulotteinen verrattuna aikaisemmin maistamiini Zinfandel-viinehin ja luo uudenlaisen käsityksen rypäleestä. Se on myös melko kuiva verrattuna edullisiin hillomaisiin Zinfandel-viineihin, joita Alkon hyllystäkin löytää. Toki olen maistanut myös rotevampia ja voimakkaampia Zinfandeleja, mutta niiden hinnat ovat olleet pääasiassa hieman korkeampia. Bonterra Zinfandel on hyvä yleisviini grillattujen lihojen seuraan ja luonnollisesti myös muilla tavoin valmistettujen liharuokien kaveriksi. Viini ei kuitenkaan ole roteva pihviviini, joten veriset pihvit eivät ole sen parhaita ystäviä. Länsinaapurimme monopolista viinin saa jälleen Alkoa edullisempaan hintaan, kuten lähes poikkeuksetta aina.

Viini sai seurakseen grillattua lampaan ulkofileetä ja vihanneksia. Viinin maku tuntuu lampaan seurassa runsaammalta. Lammas saa viinin pippuriset ja hedelmäiset, etenkin tumman marjaiset, mustaherukkaiset ja mustikkaiset vivahteet voimistumaan. Kokonaisuus pysyy kuitenkin tasapainoisena ja yhdistelmä on miellyttävä. Maistoin viiniä myös grillatun possun kanssa, mikä oli lammastakin parempi ja tasapainoisempi yhdistelmä. Ei muuta kuin grilli kuumaksi ja pullollinen Zinfandelia auki.

Kouluarvosana: 9- Laadukas ja tyylikkäämpi Zinfandel.
Hinta-laatusuhde: 15,28e - Hyvä, viini on edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 19,84e - Melko hyvä, viini ei ole "Alko"-lisälläkään liian kallis.

Tuottaja ja luokitus: Bonterra
Alue: Yhdysvallat, California, North Coast, Mendocino County
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Zinfandel, Petite Sirah
Pullo: 0,75 l
Hinta: 139 SEK (n. 15,28e) Systembolaget 19.3.2016 (Alkon tilausvalikoima 19,84e)