tiistai 11. lokakuuta 2016

Valkoviiniä Cava-lajikkeista: Torres San Valentin Parellada

Torres San Valentin Parellada 2015

Torres San Valentin Parellada on varmasti monelle tuttu valkoviini. Jos kyseinen viini ei sano mitään, on Miguel Torres varmaan kuitenkin tuttu tuottaja, myydäänhän tämän Espanjan suurimman viinintuottajan tuotoksia 140 maassa. Alkostakin löytyy lähes parikymmentä Torresin viiniä ja lisäksi  kymmenen Torresin chileläistä viiniä.

San Valentin Parellada valmistetaan nimensä mukaisesti Parellada lajikkeesta. Parellada on päärypäle Cavan valmistuksessa ja sen lisänä käytetään usein Macabeo ja Xarel.lo -lajikkeita. Tämä Alkosta löytyvä San Valentin on luomuviini, kun taas Torresin sivuilta löytyvä ei ja lisäksi tämä ei luomu versio saa Parelladan kaveriksi Garnacha Blanca (Grenache Blanc) -lajiketta. Käyminen vie 12 päivän ajan ja tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa viileässä 15-16 asteen lämpötilassa, jolloin rypäleiden raikkaat aromit säilyvät. Viiniä ei varsinaisesti myöskään kypsytetä vaan se säilytetään hyvin viilennetyissä terästankeissa ja pullotetaan tilausten mukaan. 

Viini on kirkasta ja väriltään melko neutraalia, hyvin vaaleankeltaista vihrein häivähdyksin.

Tuoksu on melko aromaattinen ja runsas, kypsän sävytteinen hedelmäisyys nousee esiin persikan, päärynää ja sitruksien muodossa. Lisäksi tuoksusta erottuu aromaattisen kukkaisia ja makean mausteisia vivahteita. 

Puolimakea maku seurailee melko tarkasti tuoksun kypsän hedelmäisiä, kukkaisia ja makean mausteisia aromeita. Kielellä on päärynöitä, persikoita, keltaluumua ja sitruksia sekä hieman aprikoosia. Kohtuullinen hapokkuus tuo makeiden sävyjen keskelle mukavasti raikkautta ja tasapainoa, mutta ryhtiä ei juurikaan löydy. Viipyilevä jälkimaku on hieman alkua kuivemman oloinen jatkuen hedelmäisenä, hieman eksoottisempana ja aavistuksen mausteisena.

Torres San Valentin Parellada on tasapainoinen, keskihapokas ja puolimakea viini. Hapokkuus riittää tuomaan lempeän makeuden keskelle raikkautta ja vaikutelma onkin siltä osin tasapainoinen. Ryhdikkyyttä jäin kuitenkin kaipaamaan hieman lisää. Simppeli, mutta laadukas seurustelujuoma, mikäli hakusessa on hieman makeahko viini. Voisi toimia myös itämaisen keittiön antimien kaverina. Viini on hintaluokassaan oikein mainio pakkaus.

Kouluarvosana: 8- Helposti lähestyttävä tasapainoinen arkiviini vaikka seurusteluun.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Miguel Torres, DO Catalunya
Alue: Espanja, Katalonia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Parellada (100%)
Pullo: 0,75 l

perjantai 7. lokakuuta 2016

Syksyinen sienikeitto ja Nobleza Medium Dry Sherry

Nobleza Medium Dry Sherry

Williams & Humbert on viitalo, jolla on kohtuullisen pitkät perinteet viininvalmistuksesta. Sen perustivat Sir Alexander  Williams ja Arthur Humbert vuonna 1877. Sherryjen lisäksi tuottaja valmistaa mm. brandya, likööriä ja rommia sekä puna-, valko- ja roseeviinejä. Williams & Humbert valmistaa tämän Amontillado sherryn Altialle, joka vastaa puolestaan pullotus ja markkinointi puolesta. 

Sherryhän on kaikille tuttu espanjalainen väkevöity viini, joka tulee Lounais-Espanjasta Andalusian auringosta, Cádizin maakunnasta. Sherryt valmistetaan Palomino, Pedro Ximénez ja Moscatel -lajikkeista, joista ensimmäinen on eniten käytetty. Sherryt valmistetaan Solera-menetelmällä, eli  kypsytyksen yhteydessä eri vuosikerrat sekoittuvat. Rypälemehun annetaan ensin käydä loppuun asti kuivaksi valkoviiniksi. Tämän jälkeen viini voidaan varastoida sellaisenaan tai väkevöitynä vajaisiin tynnyreihin. Tynnyreissä viinin pinnalle muodostuu ohut hiivakukka ("viinin kukka"), joka suojaa viiniä hapettumiselta ja tuo samalla Sherrylle tyypillisen maun. Tämä hiivakukka, eli flor-kerros tarvitsee säilyäkseen alkoholia, happea ja ravinteita, joten vanhimpia tynnyreitä täytetään aina seuraavaksi vanhimmista tynnyreistä, kunnes uusimpiin lisätään tuoreinta viiniä. Tämä kypsytysmenetelmä on siis nimeltään Solera. Pullotukseen otetaan viiniä vanhimmista tynnyreistä, joita sitten täytellään seuraavaksi vanhimmista. 

Sherryä valmistetaan kuivista makeisiin. Fino on tyypillisesti erittäin kuivaa ja Manzanilla kuivaa ja ne ovat hieman samankaltaisia. Amontillado sherryt vaihtelevat kuivista puolikuiviin ja ne ovat usein aromeiltaan monipuolisempia ja voimakkaampia kuin täysin kuivat finot. Oloroso puolestaan väkevöity ja hapettumalla kypsynyt, tummempi tyyppi ja Palo Cortado hieman Oloroson ja Amontilladon tyylinen, mutta harvinaisempi tapaus. Makeita viinejä edustavat Pale Cream, Cream ja Pedro Ximenez Sherryt, joista kaikki ovat makeaita, mutta viimeinen aromikkaampi.

Nobleza Medium Dry Sherry on väriltään houkuttelevan kultaisen kuparista ja väri tuo mieleen myös hunajan.

Houkutteleva tuoksu on tiiviin aromaattinen. Siinä on tyylikkään paahteisia, pähkinäisiä ja mantelisia vivahteita sekä kypsän sävytteistä hedelmää, kuten viikunoita ja luumuja. Siinä on myös hieman jonkinlaisia maaperäisiä häivähdyksiä.

Lähes kuiva, kuivahko maku on paahteinen ja lämmittävä. Kielellä on kypsiä hedelmiä kuten aprikoosia ja viikunaa sekä häivähdys teetä. Tuoksun pähkinäiset aromit erottuvat hasselpähkinän, saksanpähkinän ja mantelin muodossa. Hapokkuus on runsasta ja tuo muuten melko kevyehkölle viinille ryhtiä ja pitää alkoholisuuden tunteen kurissa. Alkoholi tuntuukin lähinnä lämmittävänä loppua kohden. Jälkivaikutelma on suuta supistava, pähkinäinen ja kuivatun hedelmäinen, rusinainen ja taatelinen.

Nobleza Medium Dry Sherry on tuoksultaan miellyttävästi kehittynyt ja aromaattinen, mutta maku ei yllä aivan samalle tasolle. Makua ja aromia löytyy kyllä hyvin ja mukavan runsas hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvin tasapainoa. Lisäksi viini tuntuu samaan aikaan kevyehköltä, mutta alkoholin tuoma lämmittävä vaikutelma tuo kokonaisuuteen täyteläisyyden tunnetta. Yleisvaikutelmaltaan siis varsin mallikas Amontillado. Seurustelu käyttöön löytyy parempiakin vaihtoehtoja, mutta ruokapöydässä viini on kotonaan esimerkiksi tapasten tai syksyisten sienikeittojen kaverina.


Sherry ja sienikeitto muodostavat yhden klassisen viinin ja ruoan yhdistelmän. Sherryn pähkinäiset ja hedelmäiset sekä paahteiset ja maanläheiset vivahteet sopivat loistavasti yhteen sienikeiton makumaailman kanssa. Myös viinin hapokkuus ja hento makeus tuovat yhdistelmään tasapainoa. Yhdistelmä on kohtuullisen tasapainoinen, käsi kädessä kulkeva pari valjakko. Toimii.

Kouluarvosana: 8+ Laadukas ja tasapainoinen perussherry.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Williams & Humbert, DO Jerez-Xérès-Sherry
Alue: Espanja, Andalusia, Cádiz, Jeréz
Tyyli: Väkevä viini, Sherry, Amontillado Sherry
Rypäleet: Palomino, Pedro Ximénez
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,59e Alko 1.10.2016

torstai 6. lokakuuta 2016

Brezeliä ja Spaten Oktoberfest-olutta

Spaten Oktoberfestbier

Toinen viikonloppuna maistamani Oktoberfestbier oli karvan verran ensimmäistä parempi, muttei silti mitenkään erityisen hyvä olut. Näitä hedelmäisiä ja runsaan maltaisia lagereita kitataan kaksi viikkoa kestävän Münchenin Oktoberfestin aikana jopa yli kuusi miljoonaa litraa ja ne tarjoillaan litran tuopeista. Mikäli hanaversiot ovat lämmetessään yhtä imeliä, kuin nämä kaksi pullotettua olutta, täytyy litran tuopin tyhjetä melko rivakkaa tahtia, ellei satu pitämään makeasta. 

Olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Puhtaan valkoinen, tiivis ja pienikuplainen saippuavaahto laskeutuu hiljalleen noin parin sentin kerrokseksi oluen pinnalle. Olut on vaalean kullankeltaista ja kirkasta. Vaahto hiipuu hiljalleen jättäen vähäistä pitsiä.

Kohtuullisen raikas tuoksu on puhtaan maltainen ja viljainen. Siitä erottuu myös hieman hunajaisia ja hedelmäisiä aromeja. Humalointi tuntuu taustalla hennon ruohoisena. Juoman lämmetessä lasissa maltaisuus muuttuu makeamman sävytteiseksi, hieman karamelliseksi ja siirappiseksi.

Ensimaku on makeahkon karamellimaltainen, mutta tuoksun tapaan melko raikkaan oloinen. Kielellä on viljaa ja leipää, hieman hedelmää ja vaaleaa siirappia. Humalan katkero tuntuu todella miedosti taustalla hieman ruohoisena ja yrttisenä. Maku muuttuu oluen lämmetessä liiankin makeaksi. Lähes keskitäyteläinen olut on suutuntumaltaan paksuhko ja "rasvainen", kermaisen pehmeä. Hiilihappoja on kohtuullisen hyvin, mutta etenkin lämmetessään olut kaipaisi jotain raikastavaa ja keventävää tekijää. Lopussa ei ole mitään uutta, makeaa mallasta, siirappia ja hedelmää.

Ulkonäöltään tyypillinen lager, vaahtoa on vain runsaammin. Tuoksu on viileänä raikas ja makukin muuten oikein mainio, mutta oluen lämmetessä makeus korostuu liiaksi ja olut tuntuu siirappisen imelältä. Kun ei nappaa, niin ei nappaa. Turhan korkeasti hinnoiteltua bulkkikamaa. Brezelin kanssa olut sentään toimi paremmin kuin Löwenbräun Oktoberfestbier.

Nyt kun maistoin kahta perinteistä Oktoberfest-olutta, olen pettynyt. Molemmat maistuvat varmasti paremmalta paikan päällä Münchenissä litran tuopeista hörpittynä. Näin pulloversiona Löwenbräun ja Spatenin oluet eivät kuitenkaan vakuuta. Ensin mainittu sai lämmetessään kissanpissaisia aromeita ja makukin tuntui tunkkaiselta ja imelältä. Jälkimmäinen oli muuten ihan kelpo lager, mutta jälleen lämmetessään imeläksi muuttuva maku ei vakuuttanut. Teollista bulkkikamaa massoille.

Kouluarvosana: 7 Keskinkertainen, hieman tuhdimpi lager.
Hinta-laatusuhde: Huono - laatuisekseen kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Baijeri, München
Oluttyyppi: Lager, Oktoberfestbier
Maltaat: -
Humalat: -
Alkoholi: 5,9%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,78e Alko (Kausituote) 1.10.2016

Samalta panimolta:
Franziskaner Hefe-Weissbier
Löwenbräu Oktoberfestbier

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Brezeliä ja Löwenbräun Oktoberfest olutta

Löwenbräu Oktoberfestbier

Saksan Münchenissa Theresienwiesenin alueella pidettävä Oktoberfest päättyi maanantaina. Kyseessähän on vuosittain järjestettävä suuri kansanjuhla, joka ajoittuu aina syys- ja lokakuun vaihteeseen. Oktoberfestin juuret yltävät yli 200 vuoden päähän, sillä kyseinen juhla järjestettiin ensimmäisen kerran Baijerin kruununprinssin häiden kunniaksi vuonna 1810. Tästä huolimatta Oktoberfestiä ei ole vietetty vielä 200 kertaa, sillä juhla on jouduttu perumaan vuosien saatossa yli parikymmentä kertaa erilaisten syiden, kuten ensimmäisen ja toisen maailmansodan vuoksi.

Alkujaan Oktoberfest oli hevoskilpailu ja tipaton tapahtuma, mutta myöhemmin oluen tarjoilu festarialueella kuitenkin sallittiin. Nykyisin juhla tunnetaankin olutfestivaalina, joka kerää vuosittain miljoonia kävijöitä. Juhla on siis muuttunut historiansa aikana urheilutapahtumasta olutfestariksi. Olut puolesta vastaavat kuusi vanhaa müncheniläis-panimoa; Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr ja Hofbräu. Samankaltaisia juhlia järjestetään myös muualla Saksassa ja maailmalla, mutta Münchenin Oktoberfest on näistä tunnetuin. 

Löwenbräu Oktoberfestbier on väriltään vaaleahkon kullankeltaista ja kirkasta. Lasiin kaadettaessa olut vaahtoa kevyesti ja päälle muodostuva vaahtohattu on valkoista pienikuplaista saippuavaahtoa. Se laskeutuu nopeasti ohueksi kerrokseksi juoman pinnalle jättäen vähäistä pitsiä lasin reunoille.

Makeahkon maltainen ja viljainen tuoksu on melko neutraali ja tuo mieleen hunajaisia ja yrttisiä vivahteita. Lämmetessään esiin nousee hieman hedelmää ja epämiellyttävää kissanpissaa.

Ensimaku on tuhdin maltainen, hennon toffeinen ja aavistuksen paahteinenkin. Kielellä on viljaisia ja hennon hedelmäisiä, hieman sitrusmaisiakin vivahteita. Humalointi tuntuu kevyenä katkerona alusta loppuun tuoden mieleen katkerat yrtit ja kuivakan ruohon. Kielellä häivähtää myös hieman pähkinäisiä piirteitä. Keskitäyteläinen olut on aavistuksen tunkkainen ja jättää kielen hieman tahmaiseksi. Hiilihappoisuus on keskivertoa ja tuo edes hieman raikkauden tuntua. Jälkivaikutelma jatkuu samaan malliin kuivakan yrttisin ja ruohoisin sekä makean maltaisin vivahtein.

Ulkoasultaan olut ei juurikaan eroa perus lagereista, paitsi hieman runsaamman vaahtonsa puolesta. Tuoksukin on kevyehkö ja melko peruslagermainen, mutta tuhdin maltainen ja makeahkon sävytteinen. Maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja yleisvaikutelmaltaan olut on hieman tunkkaisen oloinen ja lämmetessään puolessa välissä tuoppia alkaa makeus tuntumaan jo imelältä. Löwenbräu Oktoberfest ei siis vakuuta ja edullisempaan hintaan löytyy parempia lageroluita. Olut ei maistu edes brezelin kaverina.

Kouluarvosana: 7- Keskinkertainen, hieman tuhdimpi lager.
Hinta-laatusuhde: Huono - laatuisekseen kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Baijeri, München
Oluttyyppi: Lager, Oktoberfestbier
Maltaat: -
Humalat: -
Alkoholi: 6,1%
Pullo: 0,50
Hinta: 3,79e Alko (Kausituote) 1.10.2016

Samalta Panimolta:
Franziskaner Hefe-Weissbier
Spaten Oktoberfestbier

maanantai 3. lokakuuta 2016

Tyylikäs ja edullinen Nebbiolo: Fontanafredda Ebbio

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2014

Piemonten jättiläisen, Fontanafreddan historia yltää yli 150 vuoden päähän aina vuoteen 1858. Sardinian kuningas Vittorio Emanuele II lahjoitti tuolloin tämän piemontelaisen tilan Rosa Vercellanalle, johon oli toivottomasti rakastunut. Kaupallisen viinintuotannon Barolon viinialueen sydämessä, Serralunga d'Albassa sijaitsevalla tilalla aloitti pariskunnan poika Emanuele Guerrieri vuonna 1878.

Eataly-ruokakauppaketjun omistaja Oscar Farinetti osti Fontanafreddan tilan vuonna 2008. Talolla on 85 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat 200-400 metrin korkeudessa Serralunga d'Alban, Diano d'Alban, Barolon ja Murisengon alueilla. Tarhoilla viljellään pääasiassa Nebbiolo, Barbera, Dolcetto ja Moscato -lajikkeita. Tämän lisäksi rypäleitä ostetaan kymmeniltä sopimusviljelijöiltä ja Fontanafredda onkin yli kahdeksan miljoonan pullon vuosituotannollaan yksi Piemonten merkittävimmistä viinintuottajista. 

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Nebbiolo-tarhoilta Langhen kukkuloilta. Valmistus tapahtuu perinteisin menetelmin - noin viikon kestävä käyminen terästankeissa kontrolloidussa 28 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viini siirretään tammitynnyreihin kypsymään vähintään kahdeksan kuukauden ajaksi. Lopuksi viini saa levätä vielä kahden tai kolmen kuukauden ajan pulloissa ennen myyntiin laskua. 

Kaunis ja houkutteleva keskisyvä väri on hailakan punainen ja taittuu reunoja kohti kevyesti tiilen sävyihin.

Tuoksu on punaisen hedelmäinen, esiin nousee kirsikkaisia ja omenaisia sekä mansikkaisia ja vadelmaisia piirteitä. Siitä erottuu myös kukkia, kuten ruusuja ja hienoisia tammisia vivahteita, jotka tuntuvat lähinnä mausteisina, hennon paahteisina ja vaniljaisina vivahteina. 

Maku on melko täyteläinen ja pääosan kielellä vievät tuoksun punaiset hedelmät ja marjat, kuten kirsikat, omenat, vadelmat ja mansikat, joiden lisäksi löytyy luumua. Kieleltä löytyy myös kirsikkahilloa ja  tuoksussa vastaan tullutta kukkaisuutta, ruusuja ja orvokkeja. Kypsytyksen tuomat tammiset vivahteet ovat selkeästi läsnä, pysytellen kuitenkin hienosti sivuosassa mausteisin, hennon vaniljaisin ja aavistuksen tervaisin vivahtein. Tuntuvat, mutta kohtuullisen pehmeät tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus tuovat viinille hienon selkärangan ja tanniinit saavat ikenet kuivahtamaan loppua kohden. Kielelle jää viipyilevä, kukkainen, kirsikkainen ja omenainen sekä mausteinen ja hennon savuinen sekä kanelin ja tervan mieleen tuova jälkivaikutelma.

Fontanafredda Ebbio on tyylikäs, erittäin maistuva ja maukas viini. Jo näin nuorena viinillä on hieman kehittynyneen oloinen tuoksu ja uskomattoman hienostunut ja moniulotteinen maku, joten muutaman vuoden kypsyttelyllä vastassa on todennäköisesti todella pehmeä ja harmoninen viini. Viinin voi siis juoda nyt, mutta runsaat tanniinit ja hapokkuus tarjoavat myös muutaman vuoden ikääntymispotentiaalin. Kokonaisuutena siis varsin pätevä pikku-Nebbiolo, joka on Piemonten kuninkaallisia Baroloja ja Barbarescoja nopeammin valmis nautittavaksi. Viini voisi toimia näin syksyllä tummien pataruokien, mutta myös pastojen ja juustojen seurassa. Systembolaget on hinnoitellut viinin todella edullisesti ja viini kuuluukin hintaluokkansa terävimpään kärkeen. Mikäli viiniä löytyy vielä seuraavalla ruotsin reissulla, on ehkä pakko ostaa pari pulloa varastoon.

Kouluarvosana: 9- Näin nuoreksi todella hieno ja moniulotteinen Nebbiolo
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Fontanafredda, DOC Langhe
Alue: Italia, Piemonte, Langhe
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Nebbiolo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 105 SEK (n. 11,18e) Systembolaget 23.7.2016