torstai 21. joulukuuta 2017

Viime hetken viinivinkit jouluun

Punaista, valkoista vai kuohuvaa?

Kuten joka paikassa toitotetaan, on joulun viinien valinta usein haastavaa jouluruokien kirjavien ja monipuolisten makujen vuoksi. Viinin valintaa ei kannata kuitenkaan turhaan stressata, sillä oma makuaistihan kertoo parhaiten millainen juoma joulupöytään on paras. Alkon ja markettien hyllyiltä löytyy myös kohtuullisen runsaasti erilaisia jouluoluita, mikäli viini ei ole lähellä sydäntä. Tässäpä kuitenkin vielä muutama pikavinkki joulun viinien suhteen. 

Helpoin ja varmin juomavalinta joulukinkulle on varmasti juurikin olut, etenkin tummat lagerit ja ne perinteiset jouluoluet. Myös punaviineistä löytyy erilaisia vaihtoehtoja, mutta kannattaa muistaa että kypsä porsaanliha ei kaipaa seuraansa voimakasta ja tanniinista viiniä. Hyviä valintoja ovat mehukkaan hedelmäiset viinit, joissa tanniineja on mieleluummin vähän kuin paljon. Valkoniinistä saisi puolestaan löytyä hedelmäisyyttä.

Punaista kinkulle


Del Fin del Mundo Pinot Noir - Patagonia, Argentiina
Llai Llai Grenache - Chile, Maipo
Ricossa Barbera Appassimento - Piemonte, Italia
Tapiche Pinot Noir Oak Cask - Mendoza, Argentiina
The Velvet Devil Merlot - Washington, USA

Valkoista kinkulle


Bellingham Grenache Blanc Viognier - Coastal Region, Etelä-Afrikka
Old Coach Road Unoaked Chardonnay - Nelson, Uusi-Seelanti
Sartori Marani Appassimento - Veneto, Italia
Sileni Cellar Selection Pinot Gris - Hawke's Bay, Uusi-Seelanti

Punaista mietiskelyyn tai tummemille liharuoille


Toiset täräyttävät joulupöytään runsaampaa viiniä, kuten pullon Amaronea tai tuhtia Bordeaux'ia, makuja kun on monia. Itse säästäisin tälläiset runsaammat viinit tummemmille liharuoille, juustoille tai ihan vain nautiskeluun aterian päätteeksi.

Château de Carolle - Bordeaux, Ranska
Marqués de Riscal Reserva - Rioja, Espanja
Masi Costasera Amarone Classico - Veneto, Italia
Tiempo Briego Crianza - Ribera del Duero, Espanja
Viña Tondonia Reserva - Rioja, Espanja
Zenato Amarone della Valpolicella Classico - Veneto, Italia

Mitä kalkkunalle?


Mikäli pöydässä on kinkun sijaan tai lisäksi kalkkunaa, sopivat sen seuraan samankaltaiset ja hieman kevyemmät viinit kuin kinkun kaveriksi. Oluista kalkkunan kanssa maistuu hyvin etenkin vaalea lager.

Jouluiset kalaruoat


Myös joulupöydän kalaruokien runsas kirjo asettaa haasteita viinin valinnalle. Erilaiset sillit ja silakat toimivat parhaiten vaalean oluen kanssa, mutta myös valkoviineistä voi löytää toimivia pareja. Kokeile esimerkiksi puolikuivia, raikkaita ja hedelmäisiä viinejä, etenkin monipuolista Rieslingiä.

'Von Unserm' Rheungau Riesling Trocken - Rheingau, Saksa
Carl Loewen Quant Riesling - Mosel, Saksa
Domaine Zinck Riesling PrestigeAlsace, Ranska
Kungfu Girl Riesling - Washington, USA
Malat Riesling Kellergärten - Niederösterreich, Itävalta

Kuohuviinillä vaikka läpi aterian


Kuohuviini maistuu etenkin kylmien kalaruokien kanssa, mutta kuohuviinillä voi selvitä jopa läpi aterian.

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs - Champagne, Ranska
Bollinger Special Cuvée Brut - Champagne, Ranska
Codorníu Clasico Seco - Katalonia, Espanja
Colonnara Cuvée Tradition Brut - Marche, Italia
Lindauer Cuvée Brut - Uusi-Seelanti


Aterian kruunaa makea viini


Mikäli aterian päätteeksi haluaa maistella makeaa viiniä, ovat portviinit tai Banyuls loistavia vaihtoehtoja. Ne maistuvat niin suklaan ja suklaisten herkkujen kuin voimakkaiden sinihomejuustojen kaverina.

Chapoutier Banyuls Rimage - Languedoc-Roussillon, Ranska
Graham's 10 Years Old Tawny Port - Douro, Portugali
Graham's Late Bottled Vintage Port - Douro, Portugali
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port - Douro, Portugali

Nyt hiljenen joulun ajaksi ja palaan asiaan taas välipäivinä. Hyvää joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti